AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon

Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon. Stekt, knaprig raggmunk är klassisk svensk husmanskost när den är som godast.
Lingonsylt går ju bra istället för att göra egna rårörda lingon.
Du kan också använda färdig pannkakssmet och blanda med riven potatis så har du smet till raggmunkar klar.
Rårivna morötter samt zucchini (skala dem först) är gott till raggmunkar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 10)
4 port raggmunk

Ingredienser:

  • 400 g rimmat fläsk
  • 800 gram fast potatis (8-10 st)
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 msk matolja
  • Rårörda lingon: 0,5 dl lingon
  • ca 1 dl socker

Tillagning:

  1. Hemgjorda rårörda lingon: rör ned socker i lingonen. Hur mycket är en smaksak. Låt stå några minuter till sockret smält. Håller sig i kylen som vanlig lingonsylt. Eller använd lingonsylt.
  2. Blanda ihop smeten till raggmunkarna: rör ihop ägg, vetemjöl och mjölk eller använd färdig pannkakssmet. Skala och riv potatisen fint för hand eller i en matberedare.
  3. Sätt på en panna och börja steka skivor av det rimmade fläsket på medelvärme. Lägg upp fläsket på ett fat med hushållspapper.
  4. Stek under tiden även raggmunkarna på lite över medelvärme, lägg klick smör och lite olja i pannan, klicka ut några matskedar av smeten och bred ut den, stek 2 minuter och vänd. Grädda dem gyllenbruna på båda sidor. Självklart kan du ha en till stekpanna igång så går det lite snabbare.
  5. Lägg upp raggmunkar och fläsk på fat och servera rårörda lingon bredvid.


 

Fler recept ur samma kategori som Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon:

Paella paellarecept
Paella är en pytt med ris som blir vackert gul av saffran. I en Paella är kyckling, räkor och grönsaker vanligast men också blå och gröna musslor, bläckfisk, skaldjursmix och crabsticks är gott i.
Paella kan serveras som en buffé med aioli, olika oliver, rostad marinerad paprika, tapenade, vitlöksfrästa champinjoner, soltorkade tomater, grönsallad med ruccola och bröd.
Ordet paella kommer ifrån latinets patella, en bricka som romarna ställde gudarnas offergåvor på.
Du kan också toppa paellan med skalade räkor, hela havskräftor, kräftstjärtar eller andra skaldjur efter tillgång. Burkmusslor är inte så gott. Använd hela musslor som ger god smak till paellan.
Grilla gärna en hel kyckling eller kycklingklubbor innan att ha till paellan.
Pasta med tomatsås och salami
Pasta med tomatsås och salami. En pasta med fyllig tomatsås smaksatt med salami, selleri, vitlök, chili och paprika.
Toppa ev. med riven parmesanost.
Enkel att laga och mycket god.
Har du tid så koka gärna tomatsåsen någon halvtimme - desto längre den får koka desto mer koncentrerad och godare blir den.
Klaras Kalasgryta
Klaras Kalasgryta som är en härlig och mustig vintergryta som ska koka i många timmar men som bara blir godare av ett par dagar i kylen.
Calvadosen går att utesluta, men ha då gärna i en skvätt äppeljucie eller dylikt för att få rätt karaktär på grytan. Följande grytrecept räcker till ca 4 pers. Krydda köttgrytan efter tycke och smak. Vätskan ska täcka köttet. Serveras förslagsvis med råris, basmatiris, kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller kokt vete.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Potatissallad med äpple
Potatissallad med äpple, creme fraiche samt majonnäs smaksatt med fransk senap. God som tillbehör till det mesta ex. grillat, rostbiff, kyckling, rökt makrill osv.
Välj en fast potatis. Gärna med fint skal så behöver du ej skala den. Asterix eller Ukama är goda. Delikatesspotatis likaså. Färskpotatis går utmärkt och behöver ej skalas bara skrubbas rena.
Istället för creme fraiche kan du ta matyoghurt eller gräddfil (eller blanda).
Gott i är även fräst purjolök eller salladslök.
Potatissallad med pepparrot och kapris
Potatissallad med pepparrot, kapris, gräddfil, citron och rödlök. Gott till det mesta - framförallt grillat, till picknick och på buffé.
Potatissallad med majonnäs och gräddfil
Potatissallad med majonnäs och gräddfil samt strimlad purjolök. Klassisk potatissallad till rostbiff, rökt fisk, grillad kyckling, picknick osv.
Potatissallad kan du göra på överbliven kokt kall potatis eller koka nya förstås. Koka gärna potatisen dagen innan så har du kall potatis i kylen när det är dags att blanda potatisen med majonnäs och gräddfil.
Hackad gräslök, bladpersilja, rödlök, kapris samt tärnat äpple passar också i potatissalladen.
Istället för majonnäs och gräddfil så kan du variera med matyoghurt som är lite smalare men mycket gott.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Melitzanosalsa
Melitzanosalsa. Aubergineröra. En italiensk röra av rostad aubergine, vitlök och olivolja.
God som salsa, röra eller sås till grillat, på buffé eller som tillbehör.
Här rostas auberginerna i ugnen men man kan också grilla dem hela i ca 40 minuter (det gör inget om skalet bränns) och sedan skölja och skala försiktigt i kallt vatten. Förslagsvis kan du använda eftervärmen nästa gång du grillar - så kan du förbereda en omgång melitzanosalsa till nästa måltid.
Pasta med rostad vitlök
Pasta med rostad vitlök, soltorkade tomater, ruccola, basilika, chili och parmesan.
En god vegetarisk pasta som passar till fest och vardags.
Bröd med färskost som pålägg är gott till.
Marinerade bönor
Marinerade bönor är gott som tillbehör till det mesta till vardags, sallad, buffé, grillat eller fest.
Du kan marinera vilka kokta bönor du vill. Förslagsvis svarta bönor och kikärter som i detta recept. Men andra bönor som kokta vita bönor, kidneybönor, black-eye bönor, flageoletbönor, sojabönor, mungbönor eller linser.
Koka gärna ett helt paket bönor med en gång. Överblivna kokta bönor är smidigt att ha i frysen i småpåsar du kan ta fram och tina ex. kvällen innan du ska använda dem.
Desto godare olja och vinäger du använder ju godare blir bönorna.
Du kan också köpa kokta bönor men de är inte lika goda och bra i konsistensen. Skölj dem i durkslag innan.
Marinerade bönor är gott, billigt och enkelt att göra. Serveras kalla. Det är också lätt att laga till många.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Koka potatis koka färskpotatis
Koka potatis eller färskpotatis. Så lyckas du med perfekt kokt potatis till vardags och fest som midsommar, jul, påsk mm.
Tillsätt gärna några dillstjälkar i potatiskastrullen (som ofta ändå blir över i matlagningen vid ex. midsommar). Att koka färskpotatisen är ett hedersuppdrag. Servera gärna nykokt potatis med smör och salt.
Räkna 3-4 mindre potatisar eller 2-3 större per portion. Koka gärna lite för många. Överbliven potatis är gott som restmat att steka, till omelett, göra potatissallad på eller äta kall på knäckemacka med kaviar.
Kolla gärna potatisen ofta mot slutet så att den blir överkokt - stick med potatissticka, kniv eller gaffel. Potatisen fortsätter att mjukna (efterkoka) efter man slutar koka den - speciellt om den får stå i kastrullen med papper och lock i väntan på gästerna. Så det är bättre att ta av potatisen lite för tidigt och låta den stå och ånga med hushållspapper och lock vid sidan ett tag om du vet att potatisen ej ska serveras direkt.
Ska du koka en stor kastrull potatis till många så är problemet att vattnet och potatisen tar ett tag att koka upp. Då kan man koka upp vatten i en annan kastrull innan och hälla över det i en annan kastrull med potatisen. Då är det lättare att hålla koll på koktiden.
Rökt lax med pepparrot och potatis
Rökt lax med pepparrot och potatis. Skivad rökt lax med kall pepparrotssås på matyoghurt och riven pepparrot serverad med kokt potatis.
Gott, nyttigt och enkelt att laga. Servera gärna med en grönsallad, citronklyfta samt lite klyftade tomater till.
Viltskavsgryta renskavsgryta
Viltskavsgryta. Gryta med viltskav eller renskav. Servera hemlagad viltskavsgryta eller renskavsgryta med pressad potatis eller kokt potatis.
Saltgurka och rårörda lingon är gott till.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Pyttipanna med oxfile
Pyttipanna med oxfilé, ägg och rödbetor. En riktigt lyxig pyttipanna.
Gott att laga på färsk eller överbliven oxfilé som resträtt.
Pytten kan serveras med stekt ägg om man vill det. Gott till är saltgurka och inlagda rödbetor.
Här med lite sås av matyoghurt smaksatt med pressad vitlök till. En grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till också.
Tillsätter du 2 dl grädde samt 2 msk mörk maizenaredning till pytten på slutet och kokar upp får du gräddstuvad oxfilépytt.
Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås
Stekt kycklingfilé med mojo rojo sås och ugnsbakad sötpotatis samt sallad på ex. grönsallad, avokado och tomat.
Istället för sötpotatis kan du använda vanlig bakpotatis. Mojo rojo sås är en spansk stark vitlökssås likt en vitlöksmajonnäs.
Istället för stekt kycklingfilé kan du ugnssteka en hel kyckling till fyra portioner (när du ändå har ugnen igång och bakar sötpotatisen). Gnid in kycklingen i två kryddmått salt, ett kryddmått vitpeppar, 1 tesked kinesisk soja samt 1 matsked citronsaft och stek den i nedre delen av ugnen (under sötpotatisen) i en ugnsform med en matsked smör i botten i 1 timme på 175 grader.
Lax med Teriyakisås
Lax med Teriyakisås. Laxfiléer marinerade i Teriyakisås. Kan stekas, grillas eller ugnsstekas.
Teriyakisås är en japansk söt sås med soja som ger mycket god smak åt stekt och grillad fisk, kyckling, kött eller grönsaker.
Till lax med Teriyakisås passar ex. kokt jasminris samt gärna grönsaker som kokta eller wokade vaxbönor, champinjoner, purjolök samt paprika. Eller valfria asiatiska wokgrönsaker.
Du kan garnera laxen med finstrimlad purjolök eller salladslök. Rostade sesamfrön passar också att strö över.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook