AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon

Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon. Stekt, knaprig raggmunk är klassisk svensk husmanskost när den är som godast.
Lingonsylt går ju bra istället för att göra egna rårörda lingon.
Du kan också använda färdig pannkakssmet och blanda med riven potatis så har du smet till raggmunkar klar.
Rårivna morötter samt zucchini (skala dem först) är gott till raggmunkar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 10)
4 port raggmunk

Ingredienser:

  • 400 g rimmat fläsk
  • 800 gram fast potatis (8-10 st)
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 msk matolja
  • Rårörda lingon: 0,5 dl lingon
  • ca 1 dl socker

Tillagning:

  1. Hemgjorda rårörda lingon: rör ned socker i lingonen. Hur mycket är en smaksak. Låt stå några minuter till sockret smält. Håller sig i kylen som vanlig lingonsylt. Eller använd lingonsylt.
  2. Blanda ihop smeten till raggmunkarna: rör ihop ägg, vetemjöl och mjölk eller använd färdig pannkakssmet. Skala och riv potatisen fint för hand eller i en matberedare.
  3. Sätt på en panna och börja steka skivor av det rimmade fläsket på medelvärme. Lägg upp fläsket på ett fat med hushållspapper.
  4. Stek under tiden även raggmunkarna på lite över medelvärme, lägg klick smör och lite olja i pannan, klicka ut några matskedar av smeten och bred ut den, stek 2 minuter och vänd. Grädda dem gyllenbruna på båda sidor. Självklart kan du ha en till stekpanna igång så går det lite snabbare.
  5. Lägg upp raggmunkar och fläsk på fat och servera rårörda lingon bredvid.


 

Fler recept ur samma kategori som Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon:

Pasta med kantarellsås
Pasta med kantarellsås, parmesan, persilja och tryffelolja. En god vegetarisk pastasås med kantareller, grädde och dijonsenap.
Räkpasta
Räkpasta. God pasta med räkor, grädde, gröna ärtor, persilja, vitlök, parmesan, smör och chili. En variant på pasta Alfredo med räkor.
Enkel att laga och lite att hacka. Välj pasta som spagetti, tagliatelle, skruvar eller penne.
Kan också lagas med färsk pasta - gör då pastasåsen innan du kokar pastan som då bara tar 2-3 minuter att koka.
Vintips till pastan är ett vitt vin ex. från norra Italien Valpolicella.
Filé med ädelostsås
Filé med ädelostsås. Filé med sås smaksatt med ädelost. Recept till stekt, grillad eller ugnsstekt oxfilé, viltfilé, älgfilé, rådjursfilé, lammfilé, fläskfilé eller kalvfilé.
Här med kokt fin potatis, kokta morötter och knipplök.
Serverad med sallad på babyspenat och halverade cocktailtomater.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Potatisstomp
Potatisstomp är grovt mosad potatis. Som ett potatismos men fastare och utan mjölk. Gott som tillbehör till det mesta.
Potatisstompet kan smaksättas om man vill med något av följande: något krm sambal oelek för chilistomp (passar till fisk); någon msk pesto för pestostomp (gott till kött); någon dl majs (gott till kyckling) eller efter tycke med ex. hackade örter som persilja eller dill.
Färskpotatispytt med korv
Färskpotatispytt med korv, stekt ägg och rödbetor. God pytt på kokt färskpotatis eller annan kokt potatis.
En resträtt till överbliven kokt potatis som passar till lunch eller enkel middag.
Du kan välja korv efter tycke. Chorizo fresca blir mycket gott men vanlig lunchkorv eller falukorv funkar också.
Klyftpotatis
Klyftpotatis. Finns det något godare än knapriga klyftpotatisar? Klyftpotatis passar som tillbehör till det mesta.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Fiskfärs queneller fiskbullar
Fiskfärs till queneller, fiskbullar, fiskterrine eller till att fylla fiskrullader.
Fiskfärs blir gott av lax, gädda, gös och torsk. Gärna blandade fiskar.
Alla ingredienser ska vara kalla.
Mal fisken i kvarn först eller be om fiskfärs eller att få den mald i fiskdisken. Du kan också använda matberedare om du skär fiskbitarna i små kuber innan.
Av fiskfärs kan man göra queneller som är franska för små äggformade fiskbullar.
Vanligtvis serverade med vitvinssås med gröna ärtor, vårgrönsaker, ris eller potatis. Du kan också gratinera dem med vitvinssås samt riven ost.
Vidare kan du också göra fiskterrine till buffé eller förrätt. Då bakar du fiskfärsen i ugnen i en form med ströbröd och låter svalna. Ofta blandar man ut färsen med hela fiskbitar eller skaldjur då. Gott med kall sås på örter och crème fraiche.
Fiskbullar, fiskburgare och fiskbiffar blir också gott såklart.
Lyxig ugnsstekt falukorv
Lyxig ugnsstekt falukorv toppad med äppelskivor, dijonsenap, champinjoner, rödlök, vitlök, tomat, ost samt en skvätt grädde. En lyxig variant av ugnsstekt falukorv som passar att laga med gott svenskt äpple.
Servera gärna falukorven med potatismos. Råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous passar också istället för potatismos.
Morotssallad
Morotssallad. En sallad med marinerade morötter med olivolja, vinäger, persilja, basilika, vitlök, ingefära, honung samt chili.
Morotssallad passar på buffé, middag, fest, vardags samt tillbehör till det mesta. Lätt och billigt att laga till många (speciellt om du använder en mandolin eller matberedare att skiva morötterna med).
Marinaden kan du variera med örter och smaker du gillar.
Olivoljan kan bytas mot kallpressad rapsolja; vinägern kan du välja röd, vit eller balsamvinäger eller cidervinäger; örter som timjan, dragon, rosmarin passar också; istället för honung kan du ta lite socker; lite apelsinjuice är också gott; sesamolja och sesamfrön samt hackad röd chili och soja ger en asiatisk touch gärna med färsk koriander. Curry är också gott att smaksätta morotssallad med.
Vidare är det gott att blanda morötterna med skivad rödlök, rostade valnötter, sesamfrön, solrosfrön, kokta gröna bönor osv.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Persiljestuvad potatis stuvad potatis med persilja
Persiljestuvad potatis. En riktig klassiker för alla potatisälskare.
Persiljestuvad potatis kan du göra av nykokt potatis men också potatis som blivit över från ex. gårdagens middag. Persiljestuvad potatis är klassiskt med isterband och rödbetor samt knäckebröd. Öl eller mjölk är gott att dricka till. Grillad Halloumi ost är gott istället för isterband (ett vegetariskt tips).
Plommonsylt sylt med plommon
Plommonsylt. Sylt med plommon är gott till det mesta och enkelt att göra. Har du mycket plommon över så kan du ta tillvara dem genom att sylta dem. Hemgjord plommonsylt är en trevlig present att ge bort.
Supergott till pannkakor, mandelmusslor eller sockerkaka med vispad grädde.
Du kan göra plommonsylt med eller utan skal. En del anser att skalen ger en besk smak men med så mycket socker så brukar det inte kännas. Dock beror detta lite på vilken sorts plommon man använder.
Spara ev. några kärnor. Dessa kan du krossa dem fint och tillsätta till plommonmarmeladen så ger de lite extra smak som en del gillar - men det är överkurs.
Gör du plommonsylten med syltsocker så blir den mycket hållbar då det är konserveringsmedel i samt pektin som ger fin konsistens.
Receptet kan halveras.
Risgrynspudding
Risgrynspudding. Gott med saftsås, sylt, färska bär samt vispad grädde.
Risgrynspudding är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
En dessert eller mellanmål.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Tortillatrianglar med ost
Heta tortillatrianglar med lagrad ost, chili- och vitlöksolja. Enkla och goda som tilltugg, till buffé, soppa eller texmex.
Du kan byta chiliflakes mot färsk röd chili eller annan chili efter tycke. Exempelvis en hetare chili eller inlagda hackade jalapenos om du vill ha mycket heta tortillatrianglar.
Du kan också grilla tortillabröden på grillen eller under ugnsgrillen (grilla dem då som fyra bröd med osten uppåt och slå sedan ihop dem - kör dem ev. sedan i en varm stekpanna för att de ska få en knaprig yta).
Oxrulader med mozzarella och parmaskinka
Oxrulader av lövbiff fyllda med mozzarella och parmaskinka. Serverade med rostad paprika, potatis, kålrot samt morot; sallad med vita bönor och ruccola samt en tzatziki.
Du kan ta kalvkött eller kycklingfilé istället för lövbiff. Använder du ett segare kött så kan du koka ruladerna i en halvtimme i lite vitt vin under lock så att köttet blir mört.
Du kan ta prosciuttoskinka istället för parmaskinka. Grönsaker kan du ta efter tycke ex. rotselleri, palsternacka osv.
Lägg gärna vita bönor i blöt dagen innan och koka en stor omgång dagen efter och spara i påsar i frysen till flera sallader.
Kycklingrullader i tomatsås
Kycklingrullader i tomatsås. Fetaostfyllda kycklingrullader. Gott med ris och sallad till, matyoghurt som extra sås eller valfria tillbehör.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook