AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon

Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon. Stekt, knaprig raggmunk är klassisk svensk husmanskost när den är som godast.
Lingonsylt går ju bra istället för att göra egna rårörda lingon.
Du kan också använda färdig pannkakssmet och blanda med riven potatis så har du smet till raggmunkar klar.
Rårivna morötter samt zucchini (skala dem först) är gott till raggmunkar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 10)
4 port raggmunk

Ingredienser:

  • 400 g rimmat fläsk
  • 800 gram fast potatis (8-10 st)
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 msk matolja
  • Rårörda lingon: 0,5 dl lingon
  • ca 1 dl socker

Tillagning:

  1. Hemgjorda rårörda lingon: rör ned socker i lingonen. Hur mycket är en smaksak. Låt stå några minuter till sockret smält. Håller sig i kylen som vanlig lingonsylt. Eller använd lingonsylt.
  2. Blanda ihop smeten till raggmunkarna: rör ihop ägg, vetemjöl och mjölk eller använd färdig pannkakssmet. Skala och riv potatisen fint för hand eller i en matberedare.
  3. Sätt på en panna och börja steka skivor av det rimmade fläsket på medelvärme. Lägg upp fläsket på ett fat med hushållspapper.
  4. Stek under tiden även raggmunkarna på lite över medelvärme, lägg klick smör och lite olja i pannan, klicka ut några matskedar av smeten och bred ut den, stek 2 minuter och vänd. Grädda dem gyllenbruna på båda sidor. Självklart kan du ha en till stekpanna igång så går det lite snabbare.
  5. Lägg upp raggmunkar och fläsk på fat och servera rårörda lingon bredvid.


 

Fler recept ur samma kategori som Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon:

Japansk grönsaksgryta
Japansk grönsaksgryta eller soppa med grönsaksbuljong, soja, grönsaker och tofu. Gott, smalt och nyttigt. Servera ev. med ris till.
Du kan variera grönsaksgrytan med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon (istället för ris).
Gott i är också några msk misopasta.
Älgburgare
Älgburgare. Grillade eller stekta hamburgare med älgfärs. Goda med hamburgerdressing, isbergssallad, tomat, rödlök, saltgurka samt grillat hamburgerbröd eller surdegsbröd.
Kan serveras som den är eller med klyftpotatis, Idahopotatis, pommes eller rostade rotfrukter.
Pasta med tonfisk tonfisksås
Pasta med tonfisk. Laga tonfisksås. En mycket god pastasås med lök, vitlök, paprika, svarta oliver och creme fraiche. I pastan kan du koka med broccoli och morötter - nyttigt och gott.
Gillar du ej oliver så ta kapris. Gillar du ej kapris så skippa det.
Tonfisksåsen kan du också smaksätta med curry eller garam masala.
Du kan också välja en smaksatt creme fraiche, grädde eller matlagnings yoghurt. Eller utesluta creme fraiche helt.
Vintips till är rosevin.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Potatissallad med yoghurt, äpple och rödlök
Potatissallad med yoghurt, äpple och rödlök. En god, smal och nyttig potatissallad med turkisk eller grekisk matyoghurt samt smak av sött äpple och fyllig rödlök.
God till grillat, rostbiff eller hel grillad kyckling. Gott till är också klyftade tomater, rostad lök, syltlök samt grönsallad.
Squash- eller zuchinifrittata
Squash- eller zuchinifrittata. Frittata är en god spansk omelett. Här med strimlad zucchini, purjolök samt kokt tärnad potatis i omelettsmet som gräddas i panna i ugnen.
Frittatan är god med sallad ex. på paprika, isbergssallad, fetaost, olivolja och vinäger.
Servera gärna ett gott bröd till också.
Frittatan kan serveras varm eller kall. I spanien är det vanligt med en tårtbit kall frittata som tapas.
En perfekt resträtt på överbliven kokt potatis. Du kan öka mängden potatis och t.o.m. ersätta squashen om du vill.
Squash är det engelska namnet med ursprung från indianernas askutasquash. Zucchini är det italienska namnet. Courgette är det franska.
Färskpotatissallad
Färskpotatissallad. Potatissallad med färskpotatis i god dressing med sparris, sockerärter och rödlök.
En god färskpotatissallad som tillbehör buffé, middag, grillat eller sommarlunch.
Om du vill kan du utesluta sparris och sockerärtor och bara ha rödlök i salladen.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Makalösa kakor
Makalösa kakor - en slags knapriga klassiska kakor med korinter eller russin (eller sultanrussin).
Baka hembakta kakor av kakdeg med korinter eller russin.
Majssoppa
Majssoppa som är en smidig och enkel soppa på färsk kokt majs, fryst majs eller burkmajs.
Godast blir soppan med färsk kokt majs från majskolv. Till 400 gram majskorn behöver du ca 4 majskolvar. Du kan spara majs som blir över. Ta bort blasten på majskolvarna och koka dem i 40 minuter. Låt svalna och dela i tre delar på tvären. Skär loss majskornen från kolvarna och använd majsen till ex. majssoppa.
Andra goda kryddor i majssoppa är något krm curry samt chili som sambal oelek.
Frasvåfflor utan ägg
Frasvåfflor utan ägg. Klassiska frasvåfflor med vispad grädde, vetemjöl och vatten. Gräddas i smör. Våfflorna är goda med sylt, grädde eller glass.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Bräckt skinka med ägg
Bräckt skinka med ägg. Stekt skinka med stekt ägg - här på rostat bröd eller bagel med färskost, skånsk senap samt en grönsallad med tomat samt senapsdressing.
En god och lättlagad lunch eller vardagsmiddag.
Istället för rökt skinka kan du ta överbliven julskinka eller kassler.
Sök efter senapsdressing här på receptfavoriter om du vill ha det på salladen.
Falukorv med pepparrotssås
Falukorv med pepparrotssås. Här serverad med kokt potatis och sallad med gröna ärtor, paprika och mozzarella.
Gott till är också ris, råris, quinoa eller pasta som skruvar eller tagliatelle. Även fräst spenat, kokt morot, kokt broccoli eller blomkål passar till.
Du kan använda färsk finriven pepparrot som det är mer klös i. Eller från tub eller burk vilket är lite smidigare men inte smakar lika starkt. Smaka av såsen så den blir så start du vill ha den. Man kan också servera med extra pepparrot bredvid så får den som vill ta extra.

Biff med lök
Biff med lök i skysås, kokt potatis samt grönsaker. Svensk klassisk husmanskost.
En kall öl är gott till biff med lök.
Köp gärna god kravodlad lök som har massor av smak. Du kan välja gul lök eller rödlök.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Julköttbullar
Julköttbullar till julbordet. Köttbullarna har en touche av kryddpeppar som passar till julbordet. Receptet till julköttbullar är samma som till vanliga köttbullar med tillägget att man kan ha i kryddpeppar.
På restaurang görs de också ofta mindre. Av någon anledning så har köksmästarna vid Sveriges julbord fått för sig att det går åt mindre köttbullar om de är små eftersom man tror att varje gäst ändå tar samma antal köttbullar. Vilket givetvis är helt fel - gästerna äter alltid tills de storknar.
Du kan använda havrekli istället för ströbröd eller kokt bulgur.
Du kan använda nötfärs, fläskfärs, blandfärs, viltfärs eller lammfärs. Vanligast är att använda nötfärs eller blandfärs.
Julköttbullarna passar såklart också till påsk eller som vanliga köttbullar till husmanskost eller vickning.
Sesampanerad kycklingfilé med couscous
Sesampanerad kycklingfilé med couscous och yoghurtsås. En smal och god rätt med nyttiga sesamfrön, grönsaker och smal yoghurtsås.
Det finns färdigskivad kycklingfilé att köpa som passar bra till detta recept.
Istället för kycklingfilé kan du ta halloumiost.
Bananpannkakor med kokos
Bananpannkakor med kokos. Fluffiga amerikanska tjocka pannkakor med mosad banan och kokosflingor i smeten. Goda till frukost eller dessert med skivad banan, bär som jordgubbar och blåbär, lönnsirap, hackade nötter, kokos, matyoghurt, sylt och grädde, chokladsås, glass och så vidare.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook