AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon

Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon. Stekt, knaprig raggmunk är klassisk svensk husmanskost när den är som godast.
Lingonsylt går ju bra istället för att göra egna rårörda lingon.
Du kan också använda färdig pannkakssmet och blanda med riven potatis så har du smet till raggmunkar klar.
Rårivna morötter samt zucchini (skala dem först) är gott till raggmunkar.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 10)
4 port raggmunk
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 400 g rimmat fläsk
  • 800 gram fast potatis
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 2 msk matolja
  • Rårörda lingon: 0,5 dl lingon
  • 1 dl socker

Tillagning:

  1. Hemgjorda rårörda lingon: rör ned socker i lingonen. Hur mycket är en smaksak. Låt stå några minuter till sockret smält. Håller sig i kylen som vanlig lingonsylt. Eller använd lingonsylt.
  2. Blanda ihop smeten till raggmunkarna: rör ihop ägg, vetemjöl och mjölk eller använd färdig pannkakssmet. Skala och riv potatisen fint för hand eller i en matberedare.
  3. Sätt på en panna och börja steka skivor av det rimmade fläsket på medelvärme. Lägg upp fläsket på ett fat med hushållspapper.
  4. Stek under tiden även raggmunkarna på lite över medelvärme, lägg klick smör och lite olja i pannan, klicka ut några matskedar av smeten och bred ut den, stek 2 minuter och vänd. Grädda dem gyllenbruna på båda sidor. Självklart kan du ha en till stekpanna igång så går det lite snabbare.
  5. Lägg upp raggmunkar och fläsk på fat och servera rårörda lingon bredvid.


 

Fler recept ur samma kategori som Raggmunk med stekt fläsk och rårörda lingon:

Pasta med svamp
Pasta med svamp, zucchini, soltorkad tomat, lök, vitlök, grädde och vitt vin. En god pasta som funkar till både vardags som fest.
Du kan laga med valfri svamp som shiitake, champinjon, skogschampinjon, ostronskivling, karl-johansvamp men även annan god matsvamp som smörsopp, stensopp, kantarell med flera.
Vill du göra pastan riktigt dyr och lyxig till fest så hyvlar du lite över färsk tryffel vid serveringen... Några droppar tryffelolja är annars en billigare variant att lyxa till pastan.
Till pastan med svamp passar ett friskt vitt vin ex. Pinot Grigio från Italien.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Vill du ha en vegan pasta så byter du ut grädden mot soja- eller havregrädde samt skippar osten.
Libabröd med grillad halloumi och hummus
Libabröd med grillad halloumi, hummus, bönsallad och inlagd paprika. En god vegetarisk rätt med arabiskt tunnbröd samt goda fyllningar.
Ett arabiskt fredagsmys.
Du kan ta och riva bröd och lägga på fyllning efter hand eller göra en rulle.
Hittar du ej färskt Libabröd så kolla i frysdisken.
Lägg gärna in egna grillade röda paprikor innan om du vill. Eller köp färdiga. Vidare kan du koka egna vita bönor och kikärtor istället för att köpa färdiga på burk.
Pasta med spenat, mascarpone och parmesan
Pasta med spenat, mascarpone och parmesan. En vegetarisk pasta med krämig sås av mascarpone (en italiensk färskost) samt grädde med bladspenat samt smak av vitlök, muskot och parmesanost.
Istället för mascarpone kan du ta annan naturell färskost.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Välj ev. tofuline färskost istället för mascarpone. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Sockerkaksbotten med potatismjöl
Sockerkaksbotten med potatismjöl är en glutenfri tårtbotten utan vetemjöl. God till tårta med lager av vaniljkräm eller mosad banan och sylt samt toppad med bär som färska jordgubbar, hallon eller röda vinbär.
Jansson utan ansjovis
Jansson utan ansjovis. En vegetarisk Janssons frestelse utan fisk. Med lök och grädde - rätt lik en vanlig potatisgratäng men med potatis skuren i stavar och lagad som en vanlig Jansson.
Du kan också välja sojagrädde samt margarin för en helt vegan Jansson.
Hasselbackspotatis
Hasselbackspotatis. Ugnsstekt hel skalad potatis. En riktig sjuttitalare. Hasselbackspotatis är gott tillbehör till det mesta. Den blir knaprig, smakrik och riktigt cool att se på.
Se alla recept ur kategorin Potatisrecept
Potatissallad med salami och soltorkade tomater
Potatissallad med salami, soltorkade tomater, dijonsenap, olja, vinäger och selleri.
God till det mesta som grillat, utflykt, picknick, buffé eller kalas.
Salladsdressing med citron och olivolja
Salladsdressing med citron och olivolja.
Blanda dressingen med salladen precis innan servering så slokar inte salladen ihop av syra och salt.
Dressingen räcker till ca 200 gram blandad grönsallad.
Nästan nyttiga morotskakan
Nästan nyttiga morotskakan. En superenkel och väldigt god variant av morotskaka med mindre socker och hälften olja men med lika mycket smak.
Passar den som har kort om tid, den tar ca 30 min att göra!
Gillar du inte kokos kan du använda ströbröd till att bröa formen med.

Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Inlagda rödbetor
Hemgjorda inlagda rödbetor. Förvara burkarna med hemlagade inlagda rödbetor på en sval och mörk plats. Låt gärna rödbetorna stå och dra något dygn innan servering.
Inlagda rödbetor håller sig månader om lagen täcker rödbetorna. Som lag att lägga in färre eller fler rödbetor kan du använda inläggningslag sk 1-2-3 lag - dvs. 1 del ättika (24%), 2 delar socker och 3 delar vatten.
Öppnad burk rödbetor förvaras i kylen.
Några kryddnejlikor samt skalad färsk ingefära (i storlek som en sockerbit) är goda att lägga i varje burk rödbetor.
Korv Stroganoff med creme fraiche
Korv Stroganoff med crème fraiche, krossade tomater, falukorv, röd paprika och champinjoner.
Gott till vardagslunch eller middag med ris.
Garnera gärna med hackad persilja och ev. en klick crème fraiche på toppen.
Risgrynspudding med saffran
Risgrynspudding med saffran. Gott med saftsås, sylt, färska bär samt vispad grädde.
Risgrynspudding med saffran är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
En dessert eller mellanmål.
Godast blir det med hemkokt risgrynsgröt men man kan också köpa färdig.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Crepes smet recept på smet till crepes
Crêpes. Smet till tunna och goda franska crêpes eller pannkakor.
Crêpes är franska för tunna pannkakor till dessert. Crêpes kan serveras med söta tillbehör till dessert enbart socker; sylt och grädde; fyllas med nutella eller chokladsås samt toppas med glass.
Ska man vara noga så kallas crêpes till matpannkakor galetter (då ofta i Frankrike med bovetemjöl istället) men de flesta i Sverige känner mest till crêpes.
Galettes kan serveras till lunch och fyllas med ex. ost och skinka; köttfärssås; ost, gröna linser och rödlök osv.
Vidare kan crêpes rullas ihop med fyllning som köttfärs, räkstuvning eller hackad spenat- och fetaost samt sedan gratineras med riven ost.
Räkna 2-3 crêpes per portion. Det blir mist 8 crêpes på detta recept.
Ett halverat äpple med en gaffel nedstucken att hålla i är smidigt att använda med lite olja eller smält smör att smörja pannan med mellan crêpesen.
Istället för bara vetemjöl kan du ta 1,5 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl. Man kan också byta till bovetemjöl - speciellt om man ska laga galetter.
Bäst blir galetterna på en riktig stor speciell galettpanna. Hemma kan man ta en stor stekpanna. Det finns också speciella stekpannor med låga kanter som är för crêpes och galetter. De blir lite mindre men lika goda.
Bookmaker toast
Bookmaker toast som är en lyxig god varm macka med kött som entrecote eller biff med stark senap, tomat, äggula, riven pepparrot, sallad på en stor god skiva rostat bröd, typ lantbröd.
Orkar du inte göra senapsdressing så går det bra med bara stark senap som Dijonsenap på brödet.
Istället för rött kött blir samma rätt god med kycklingfile, lax eller vegetarisk med quornfile.
Älgbiffar med kantarellsås
Älgbiffar med kantarellsås och rostade rotgrönsaker. Du kan också servera älgbiffarna med vanlig kokt potatis och skysås redd med lite mjöl och grädde. Gärna någon grönsak eller sallad till.
Gott till älgbiffar är kantarellsås och ugnsrostad potatis, morot, palsternacka och butterscotch pumpa. Du kan byta eller lägga till rotgrönsaker efter tillgång ex. ta rotselleri, gulbetor eller kålrot.
Gelé, lingon och inlagd saltgurka passar också till.
Istället för ströbröd kan du använda två kokta mosade potatisar i färsen. Färsk svamp kan bytas mot 2 dl torkade kantareller och/eller trattkantareller.
Ett rött fylligt vin eller öl passar till älgbiffarna.
Se alla recept ur kategorin Stekt mat

Gilla oss på Facebook