Linssallad med fetaost

Introduktion och förberedelse

Linssallad med salt fetaost och sötma från sötpotatis samt honung.

Toppad med knapriga rostade pumpafrön samt fyllig smak av stekt salladslök och rödlök, pressad citron och lime.

Serveringsförslag

Linssalladen passar som grönsakstillbehör till middag, lunch eller buffé. Stek en bit kyckling, lax eller halloumi till för en hel rätt.

Tips

Godast är att koka egna linser. Jag lagade salladen med fina franska Puy-linser men vilka linser som helst går fint som förslagsvis Belugalinser, röda, gula, gröna eller svarta linser. Det blir också gott med köpta färdigkokta linser.

Varianter

  • Fetaost kan bytas mot salladsost.
  • Annat gott att fräsa med löken är tärnad morot, rotselleri, stjälkselleri, palsternacka, paprika, zucchini, aubergine, blomkål, broccoli med mera.
  • När linssalladen är klar kan du även vända i babyspenat, ruccola, tärnad tomat, gröna sojabönor, inlagd potatis, kokta gröna ärtor med mera.
  • Kan garneras med hackad persilja.

4 portioner linssallad med fetaost

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 250 gram (2,75 dl) okokta linser. Eller ca 600 gram kokta linser. Puy-linser, Belugalinser, röda, gula, gröna eller svarta linser.
  • 3-4 salladslökar
  • 1/2 rödlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 300 gram sötpotatis
  • 150 gram fetaost
  • 1 dl pumpafrön
  • 2 msk pressad lime
  • 1 msk pressad citron
  • 1 tsk honung
  • 3 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Koka linser mjuka enligt paket. Puylinser, Beluga, svarta eller gröna linser kokas i 25-30 minuter. Gula eller röda linser i ca 10 minuter. Eller skölj köpta färdigkokta linser i ett durkslag.
  2. Rensa och skölj salladslök. Strimla den nedre delen grovt och den övre gröna delen fint.
  3. Skala och strimla eller hacka rödlök.
  4. Lägg den strimlade nedre delen av salladslöken med rödlök samt olivolja i en stor stekpanna.
  5. Stek löken utan att det tar färg på medelvärme ca 10 minuter. Ta av från värmen. Tillsätt honung samt blanda runt.
  6. Skala och tärna sötpotatisen. Koka mjuk i 10-15 minuter. Häll av.
  7. Rosta pumpafröna några minuter i en panna. Sätt åt sidan till servering.
  8. Häll av linser.
  9. Tillsätt linser och sötpotatis till pannan med löken.
  10. Tillsätt, blanda i samt smaka av med pressad lime samt citron, salt och peppar.
  11. Toppa med fetaost, pumpafrön samt resten av salladslöken innan servering ur pannan eller upplagd på fat eller skål.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 170 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-11-20