Långkål grönkål

Långkål med grönkål är klassisk till julbord och skinka, revbensspjäll eller julkorv. Servera gärna med ägghalvor i.
Grönkål är vanligast i Halland och har tom en egen Grönkålsakademi.
Kokar du skinka tar du skinkspadet från skinkkoket. Ugnssteker du skinka tar du stekflottet och spär med vatten.

8 portioner grönkål långkål

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg grönkål (det finns också fryst förvälld grönkål)
  • 2 liter buljong från julskinkan alt höns- eller grönsaksbuljong
  • 5 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Plocka av bladen, skär eller klipp bort den grova stammen.
  2. Skär kålen i fina strimlor.
  3. Koka under tiden upp buljongen i en stor kastrull.
  4. Lägg i grönkålen och koka den i 30 minuter.
  5. Grönkålen kan du nu ha kall i kylen och ta fram när du önskar laga till den.
  6. Fräs smör i en stor kastrull. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  7. Tillsätt grädde under vispning. Tillsätt grönkål med en hålslev och rör ut i stuvningen. Tillsätt ev. lite mer spad till önskad tjocklek på den stuvade grönkålen.
  8. Smaka av grönkålen med salt, socker och peppar.
  9. Koka 10 minuter minst på medelvärme och rör då och då.
  10. Många gillar också att smaksätta grönkålen med ex. sirap, ättika och timjan.
  11. Servera grönkålen varm och garnera gärna med halverade kokta ägg.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer