Halländsk grönkål

Introduktion och förberedelse

Laga egen halländsk grönkål även kallat långkål. Hackad grönkål som först får koka i saltat vatten, grönsaksbuljong eller i skinkspad och sedan i grädde.

Grönkål är vanligt på julbord i bland annat Halland och där har de en Grönkålsakademi.

Serveringsförslag

  • Passar till julbordets småvarma rätter som julskinka, revbensspjäll, köttbullar eller julkorv.
  • Kan toppas med ägghalvor vid servering men det är valfritt.

Med skinkspad

  • Steker du ugnsbakad julskinka i ugn och ev. i stekpåse så får du späda skinkspadet eller stekskyn med vatten - förslagsvis dubbelt så mycket vatten då spadet eller skyn är rätt salt.
  • Lagar du kokt julskinka så använder du spadet utan att spä det - i detta fall behöver du ca 4 dl.

Utan skinkspad

Skinkspad kan ersättas med vatten, kycklingbuljong eller grönsaksbuljong. Lös upp 2 tärningar buljong i 4 dl vatten eller gör egen kycklingbuljong eller grönsaksbuljong.

Vegan variant

Byt ut smör mot mjölkfritt margarin; grädden mot havregrädde eller sojagrädde samt skinkspadet mot grönsaksbuljong.

Portionsberäkning

Gillar du grönkål kan du gärna dubblera eller trippla detta recept för större portioner eller till ett julbord för flera.

Kan förberedas

  • Grönkålen kan förberedas och stå i kylen samt värmas med mer grädde till servering.
  • Ett alternativ är att koka grönkålen dagen före eller flera dagar före du stuvar den..
  • När man hällt av i sil kan man krama ihop grönkålen till en boll och frysa in. Sedan tar man fram den och låter den halvtina. Då är det enkelt att hacka den lite finare.

4 portioner grönkål

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram färsk grönkål utan stjälkar i påse, 400 gram fryst grönkål eller 800 gram färsk grönkål med stam
  • 4 dl skinkbuljong eller 2 dl sky blandat med 2 dl vatten; eller 4 dl vatten och 1/2 tsk salt; eller grönsaksbuljong
  • 2 msk smör
  • 2 dl grädde
  • 1 msk ljus sirap
  • 0,5 krm vitpeppar samt ev. salt att smaka av med (skinkbuljongen är salt)
  • 1-2 msk ättika 12% (valfritt)

Tillagning

  1. Skölj, rensa och skär eller dra bort bladen från de grova stjälkarna. Hacka grovt.
  2. Lägg grönkålen i en gryta och tillsätt skinkspad (plus ev vatten om det är skinkspad från stekpåse). Eller vatten samt salt; eller grönsaksbuljong. Koka grönkålen under lock i 20 minuter.
  3. Den mesta av buljongen har då kokat in. Häll av resten i durkslag och låt svalna något.
  4. Hacka eller strimla grönkålen fint.
  5. Smält smör i en panna och tillsätt grönkålen. Fräs den i några minuter.
  6. Tillsätt grädde och låt koka in i ca fem minuter.
  7. Smaka av grönkålen med sirap, vitpeppar och ev. salt.
  8. Vill du ha en såsigare och krämigare grönkål tillsätter du mer grädde. Detta gäller även om du värmer upp grönkålen.
  9. Gott är även att balansera upp sötman med 1-2 msk ättika.
E-mail
Medel: 3.8 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-20

Tillbehör och liknande recept:

Alla recept du behöver till julbordet

Varje år ställs många inför samma dilemma - julmaten mot tiden. Ett förslag på julbord med några...