Oxfilé Provencale med vitlökssmör

Oxfilé med vitlökssmör på en bädd av potatis är en klassiker från Provence i södra Frankrike. Haricots verts kan serveras till - gärna baconlindade gröna bönor. Istället för oxfilé kan man ta kalvfilé, fläskfilé eller viltfilé.

Vintips till oxfilén är ett fylligt rött vin ex. Masi Campofiorin, Shiraz eller Chateau neuf du pape.

Stekgrad: Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

4 portioner oxfilé provencale

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 800 g hel bit oxfilé
  • 1 kg potatis, ca 2-3 per person, helst fast vinterpotatis
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 tomater
  • Till vitlökssmör: 4 vitlöksklyftor
  • 3 msk finhackad persilja
  • 100 g mjukt smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymalen vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Gör först vitlökssmöret: Hacka persilja och lägg i en skål. Skala och pressa i vitlök. Blanda med mjukt smör samt lite salt och peppar. Ställ åt sidan i kylen. Du kan också rulla in vitlökssmöret till en rulle i smörpapper och lägga att stelna i kylen. Då får du snygga skivor att lägga på sedan.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Skala och skiva potatisen i 0,5 cm tjocka skivor.
  4. Skölj den i ett durkslag så att stärkelsen sköljs av.
  5. Skaka av potatisskivorna och torka dem gärna lite med ex. lite papper.
  6. Hetta upp en stekpanna och ta fram en långpanna med höga kanter.
  7. Bryn potatisskivorna några i taget någon minut i stekpannan i olivolja.
  8. Salta och peppra samt lägg över i långpannan.
  9. Sätt in potatisen i ugnen.
  10. Salta och peppra köttet och bryn det i olivolja runt om.
  11. Ta ut potatisen och lägg köttet på potatisskivorna.
  12. Stek färdigt köttet i ugnen i ca 30-40 minuter tillsammans med potatisen. Sätt gärna in en termometer i köttet och se så att det blir ca 63 grader då är det medium vilket jag rekommenderar.
  13. Kryssa tomaterna i botten och ställ med fästet en i varje hörn samt sätt in när det är 20 minuter kvar. Dela dem horisontellt om de är stora.
  14. Ta ut långpannan och lägg köttet att vila i 5 minuter i lite folie.
  15. Lägg ev. upp potatis och tomater på ett ugnssäkert fat och ställ in i ugnen så att det blir varmt.
  16. Skär upp köttet i skivor, lägg tillbaka det på potatisen och lägg skivor eller klickar av vitlökssmör över köttet, sätt ugnen på grill och grilla allt hastigt tills smöret börjat smälta.
  17. Oxfilé provencale är klart att servera.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer