Knaprig klyftpotatis med oliver

Klyftpotatis med oliver är ugnsrostad potatis med svarta oliver. Oliverna ger god sälta åt potatisen.
Godast blir det med ekologiskt fin potatis.

4 portioner klyftpotatis med oliver

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 12 medelstora fasta potatisar, förslagsvis Asterix eller ekologisk potatis
  • 0,5 dl olivolja
  • 15 svarta oliver som kalamata med kärna
  • Salt och vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skala, klyfta och skölj potatis.
  3. Torka torr med en handduk eller papper.
  4. Kärna ur oliver om du vill eller använd med kärnor (tala gärna om för gästerna så de inte tuggar sönder tänderna).
  5. Blanda i ugnsform eller stor ugnsfast panna potatis, olivolja, oliver med salt och vitpeppar.
  6. Stek klyftpotatisen mjuk i cirka 30 minuter. Vänd runt dem efter halva tiden. Provsmaka om de är klara.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer