Kålrabbimos
Introduktion och förberedelse
Kålrabbimos kan du laga av enbart kokt kålrabbi men jag tycker det blir godast med lite potatis i också.
Här har jag blandat moset med 500 gram kålrabbi och 400 gram potatis till 4 portioner.
Serveringsförslag
Gott som alternativ till vanligt potatismos till det mesta som tillbehör.
Tips
Kålrabbin tar lite längre tid att koka än potatis så därför kan du koka i två kastruller eller lägga med potatisen efter några minuter till kålrabbin.
Mosa kålrabbin med en potatisstöt direkt i kastrullen eller i en skål.
Smaksätt moset med lite smör, mjölk och grädde.
Variant
- Vill du ha enbart mos på kålrabbi så ökar du mängden kålrabbi till ca 900 gram (oskalad).
- Vill du ha ett veganskt mos så tar du havremjölk, havregrädde och lite margarin eller olivolja i moset.
Tillagning
- Skala kålrabbi. Skala potatis om du vill ha det i. Skär i tärningar ca 2x2 cm.
- Koka kålrabbin i 20 minuter totalt. Koka potatisen i 15 minuter. Du kan koka i olika kastruller eller tillsätta potatisen till kålrabbin efter 5 minuter och koka upp samt koka i 15 minuter eller tills rotsakerna är mjuka.
- Häll av och lägg tillbaka i kastrullen.
- Tillsätt smör, mjölk, grädde, salt och peppar med rotsakerna samt koka upp.
- Ta av från värmen och mosa med en potatisstöt direkt i kastrullen eller lägg över i en annan kastrull eller skål.
- MED POTATISPRESS: Man kan också pressa rotsakerna genom en potatispress och sedan tillsätt mjölk, smör och grädde samt röra ihop med en träslev till mos och smaka av med salt och peppar.
- Smaka av moset med salt och peppar. Håll varmt till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 183 kcal