Jordgubb- och basilikasmash

Introduktion och förberedelse

Jordgubb- och basilikasmash är en fruktig och läskande cocktail med gin, krossad is och färska jordgubbar som mortlas med färsk basilika samt smaksätts med färskpressad citron och sockerlag.

Drinken kallas smash för att man mosar eller mortlar sönder jordgubbarna.

Serveringsförslag

  • Jordgubbsmashen passar som läskande aperitif innan maten, drink till grillen, festen eller när som.
  • Gott till är snacks som rostade pekannötter eller andra rostade nötter till.

Val av glas

  • Servera drinken förslagsvis i ett lågt drinkglass som cobbler eller whiskyglas. Även ett glas som vinglas, martiniglas, margaritaglas eller Gin&Tonic kupor funkar.
  • Serverar du i ett ömtåligt glas så mortla eller mosa jordgubbar i en skål eller högt smalt tåligt glas eller behållare.

Garnering

  • Jag garnerade med en färsk jordgubbe. Fint är även något blad färsk basilika. Vidare kan du ha ett halvt sugrör i drinken.
  • Kan även garneras med blad av färsk mynta, ätliga blommor samt cocktailpinnar med färsk frukt.

Tips

  • Du behöver förbereda sockerlag innan. Sockerlag kan även bytas mot någon tsk florsocker.
  • Du kan mosa jordgubbarna med en muddler eller en träslev.

Varianter

  • Gin kan bytas mot bourbon whiskey, rom, cointreau, tequila eller vodka.
  • Citron kan bytas mot lime.
  • Sockerlag och jordgubbar kan bytas mot jordgubbssirap eller jordgubbssaft för en snabb variant utan färska jordgubbar.
  • För en longdrink variant serverad i högt glas eller stor kupa kan du toppa upp drinken med mousserande vin som cava, champagne eller prosecco; eller club soda eller fruktsoda.
  • Drinken kan även mixas till en frozen - fryst - variant. Kör då samtliga ingredienser i en drinkmixer till en slät drink.

Drinken kallas smash för att man mosar eller mortlar jordgubbarna. Servera förslagsvis i ett lågt drinkglass som cobbler eller whiskyglas.
Drinken kallas smash för att man mosar eller mortlar jordgubbarna. Servera förslagsvis i ett lågt drinkglass som cobbler eller whiskyglas.

1 Jordgubb- och basilikasmash

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 6-7 jordgubbar
  • 2 blad färsk basilika samt 1 blad till garnering
  • 3 cl sockerlag
  • 2 cl färskpressad citron
  • 5 cl gin
  • 1,5 dl krossad is

Tillagning

  1. Förbered sockerlag innan om du ej har det. Kan även ersättas med 1 tsk florsocker som mortlas med jordgubbarna.
  2. Rensa jordgubbar och snoppa dem. Skär varje i fyra bitar. Spara 1 jordgubbe till garnering.
  3. Förbered krossad is.
  4. Strimla basilika. Spara ett blad till garnering.
  5. Lägg jordgubbar i ett tåligt glas ex. whiskyglas eller cobbler. Använder du ett ömtåligt glas så mosa i en skål, högt kärl eller tåligt glas. Krossa och mortla jordgubbarna väl med en muddler eller träslev till ett fint mos.
  6. Tillsätt och mosa med basilikan.
  7. Tillsätt sockerlag, färskpressad citron och gin samt blanda runt.
  8. Rör i hälften av isen och toppa med resten av den krossade isen.
  9. Garnera med en jordgubbe och ev. något basilikablad. Vidare kan man ha i ett avklippt sugrör.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 138 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-01

Tillbehör och liknande recept: