Rostade nötter

Rostade nötter är gott som tilltugg före maten och till drinkar. Du kan rosta mandlar, jordnötter, cashewnötter, valnötter, hasselnötter, paranötter, pekannötter, pistaschnötter eller macadamianötter. Pinjenötter och solrosfrön blir också gott att rosta. Vidare kan man blanda nötter. Här har jag valt att rosta tre sorter - cashewnötter, jordnötter och valnötter. 

Du kan rosta nötterna i ugnen eller i stekpanna. När du rostar nötter så luktar de gott, smaken blir mycket god och nötterna blir som nya igen. Nötterna håller sig goda i några dygn i lufttät burk och kan förberedas innan.

Här har jag räknat 50 gram nötter per portion eller runt någon dl vilket räcker till tilltugg innan mat eller vid buffé. Köp mer eller mindre om du känner för det. Ska man ha som snacks i soffan där man kanske äter lite mer så räkna minst dubbelt 100 gram. 

4 portioner

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 12 min

Ingredienser

  • 200 gram nötter ex. tre olika sorter som cashewnötter, jordnötter och valnötter. Du kan också ta mandlar, hasselnötter, pekannötter, pistagenötter, macadamianötter, pinjenötter eller solrosfrön efter tycke. Gärna oskalade.
  • 3 tsk salt
  • 3 dl vatten

Tillagning

  1. Mät upp och koka upp vatten och salt i en kastrull. Ta av från värmen och blanda i nötterna. Låt stå i någon minut. Häll sedan av saltvattnet i durkslag.
  2. I UGNEN: Sätt ugnen på 225 grader. Sprid ut nötterna i en ugnspanna och rosta dem i ca 5-8 minuter i mitten av ugnen. Ta gärna ut och vänd runt dem mot slutet. De ska bli ljust rostade och riktigt varma men ej brända.
  3. I STEKPANNA: lägg nötterna i en stekpanna. Rosta gärna olika sorter i omgångar (speciellt om du vill lägga dem i varsin skål). Värm och rosta nötterna i förslagsvis tre omgångar. Rör om då och då tills de har fått lite färg och är vackert rostade. Det tar ca 3-4 minuter för varje omgång.
  4. Låt nötterna svalna något innan servering.
  5. Lägg upp nötterna i skålar (eller blanda i en skål). Strö ev. över lite flingsalt vid servering.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer