Fläsklägg med surkål

Fläsklägg med surkål, korv, fläsk, potatismos och grov söt senap. Långkok som är nyttigt och billigt. Husmanskost när den är som bäst.

Den mustiga smaken från fläskläggen, den syrliga kålen och söta kryddiga senapen är mycket gott ihop. Du kan göra hemgjord surkål eller som här köpa färdig surkål - helst den på burk som är mildare. Surkålen piffar du upp genom att koka den med lagerblad, svartpeppar, kummin, kryddpeppar, morot, lök och buljong. Det finns flera olika recept. Vad jag förstår så har södra Tyskland ingen kummin utan enbär, lagerblad och vitpeppar. Surkålen behöver inte koka en hel timme om du ej har tid - den kan ätas direkt som den är eller när den kokats några minuter med kryddorna. Om du vill kan du ha stekt korv till också som Strasburg, Bratwurst, Nurnberger rostbratwurst, Boudin (fransk blodkorv). Isterband är också gott till.

Räkna runt 2-2,5 kg fläsklägg med ben. Du kan ta 4 små framlägg eller 2 större baklägg. Framlägg tycker jag har mer kött och är lite godare.

Tysk kall öl passar bra till ex. Weissbier (veteöl) eller Kölsch. 

4 portioner fläsklägg med surkål

  • Förberedelse: 2 tim 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 2 kg fläsklägg med ben
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 10 kryddpepparkorn
  • 5 svartpepparkorn
  • 3 kryddnejlikor
  • 3 lagerblad
  • 0,5 tsk timjan
  • Surkål: 750 gram surkål
  • 1 tsk kummin
  • 3 lagerblad
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 4 svartpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 6 dl buljong från fläskläggen
  • 2 nejlikor
  • Potatismos: 800 gram potatis
  • 50 gram smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 1 dl grov söt senap
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Placera fläskläggen i en stor gryta och täck med vatten.
  2. Koka upp och häll sedan av vattnet. Skölj bort alla orenheter.
  3. Tillsätt vatten så att det täcker med 2 cm extra över fläskläggen och tillsätt skalad klyftad lök, skalad och slantad morot, kryddpepparkorn, svartpeppar, kryddnejlikor, lagerblad och timjan.
  4. Koka upp och låt koka under lock på låg värme i 2 timmar. Köttet ska släppa från benen.
  5. Ta upp fläskläggen från lagen och lägg på ett fat. Sila lagen. Hit kan du förbereda. När lagen kallnat kan du kyla den och ta bort fettet som stelnar på ytan om du önskar det.
  6. Surkål: lägg surkålen i en gryta med kummin, lagerblad, klyftad lök, skalad slantad morot, svartpeppar, kryddpeppar, nejlikor och buljong från fläskläggen.
  7. Koka under lock i en timme. Blanda runt någon gång.
  8. Potatismos: Skala, dela och koka potatis mjuk ca 20 minuter.
  9. Mosa potatisen med en potatisstöt med smör, mjölk, salt och peppar. Smaka av med salt.
  10. Värm upp fläskläggen i resten av buljongen och servera med surkålen, potatismos, senap och garnera med grovhackad bladpersilja.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer