Grillad fransyska

Grillad fransyska i skivor eller strimlor. Fransyska som fått marinera över natten och bli mör i mango, olivolja, vitlök, chili, svartpeppar och timjan.

Fransyska som fått marinera över natten i skivor är god, mör nog och mycket prisvärd att grilla i skivor och servera som grillad biff med valfria tillbehör ex. klyftpotatis, bearnaise och sallad. Fransyska funkar också som strimlad biff eller fyllning i tacos, tortillas, fylla i surdegsbröd eller baguetter; eller till sallad.

Mango innehåller enzym som bryter ner protein i köttet och gör det mörare. Istället för mango så kan du ta papaya, färsk ananas eller kiwi som också mörar kött. Fransyskan är inte så mör som filé eller biff i köttet och behöver därför möras genom marinering om det ska ex. grillas och serveras som skivor eller strimlor. Fördelen är att fransyskan är mycket billigare och blir mycket god när den väl är mörad och marinerad som i detta recept.

6 portioner grillad fransyska

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 12 tim 30 min

Ingredienser

  • ca 900 gram fransyska
  • Marinad: 0,5 dl olivolja
  • 0,5 mango
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm timjan
  • 0,5 dl vinäger ex. vit balsamvinäger
  • 2 krm svartpeppar
  • Till servering: 0,5 dl barbequesås ex Hellmans smokey bbq sås
  • 1 msk het chilisås som Sriracha hot chili sås
  • 0,5 tsk flingsalt eller något krm vanligt salt

Tillagning

  1. Putsa fransyskan från ev. nät och hinnor.
  2. Skär den i 1-2 cm tjocka skivor. Försök skära mot köttfibrerna.
  3. Banka ut köttskivorna något med en köttklubba (använd trubbiga delen).
  4. Lägg dem i en skål.
  5. Tillsätt olivolja.
  6. Skala halva mangon och skär samt hacka den i små bitar. Lägg med köttet.
  7. Tillsätt chiliflakes, pressad vitlök, timjan, vinäger samt svartpeppar. Rör runt.
  8. Täck över och sätt i kylen över natten eller minst 11 timmar. Gärna längre - upp till 2 dygn. Hit kan du förbereda.
  9. Dags att grilla: ta upp skivorna av fransyskan och grilla dem så att de får fin färg några minuter på varje sida. Grilla några i taget om du använder en grillpanna eller liten grill. Skär ett snitt i en köttbit och se hur stekgraden är samt smaka. Är den för blodig och du vill ha ett mer välstekt kött kan du eftersteka köttet några minuter i stor stekpanna med lock eller folie över.
  10. Lägg upp köttet på ett fat och låt vila några minuter.
  11. Tillsätt BBQ-sås samt chilisås. Salta. Vänd runt köttet i sås och salt. Om du vill ha fransyskan i strimlor så strimlar du köttet fint (som på bilden) och blandar sedan med sås och chili till servering på fat.
  12. Den grillade fransyskan är klar att serveras.
E-mail
Medel: 3.6 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer