Grahamsbullar

Baka goda bullar av grahamsmjöl som är osiktat fullkornsmjöl av vete - mjöl med nyttigheter som fibrer med mera kvar. Grahamsbullarna passar till vardags såväl som fest, buffé eller till picknickmackor. 

16 grahamsbullar

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst
  • 1 msk honung, sirap eller socker
  • 1 tsk salt
  • 11 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl att baka ut med

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader med en termometer.
  3. Smula sönder jäst i en stor bakbunke.
  4. Tillsätt lita av mjölken och rör ut jästen.
  5. Rör ut honung, sirap eller socker samt salt.
  6. Tillsätt resterande mjölk och rör.
  7. Blanda i grahamsmjölet lite i taget och knåda ihop med en träslev eller elvisp med degkrokar i ca 5 minuter till en klibbig men fast deg.
  8. Jäs grahamsdegen under kökshandduk i 45 minuter på en dragfri plats.
  9. Dela på mitten och dela varje halva i åtta lika stora bitar.
  10. Rulla runda bullar på mjölat bakbord eller en stor bricka.
  11. Fördela på två plåtar med bakplåtspapper.
  12. Täck över med handduk och jäs i 30 minuter.
  13. Sätt ugnen på 250 grader.
  14. Baka grahamsbullarna i cirka 8 minuter.
  15. Ta ut och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 4.6 (20 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer