Glutenfri tårta

En glutenfri jordgubbstårta med sockerkaksbotten med potatismjöl istället för vetemjöl. Fylld med mosad banan samt sylt eller mosade bär. Toppad med vispad grädde och färska bär som jordgubbar eller hallon.

Istället för att fylla tårtan med mosad banan kan du ta vaniljcreme eller vaniljvisp så länge du kollar att den är glutenfri förstås.

8 portioner glutenfri tårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 dl potatismjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk smör
  • 2 msk potatismjöl att bröa formen med
  • 1,5 mosad banan
  • 1 dl sylt som jordgubbssylt eller hallonsylt
  • 2 dl grädde
  • 0,5 liter färska bär som jordgubbar, hallon eller vinbär
  • 8 blad citronmeliss (valfritt)

Tillagning

  1. Glutenfri tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Ta fram en rund form med löstagbara kanter och kläm fast ett bakplåtspapper i botten. Klipp ev. bort överflödiga kanter.
  3. Smörj papper och innerkant med smör samt strö i potatismjöl och vänd runt så det fastnar runt om och i botten. Häll bort överflödigt potatismjöl.
  4. Vispa socker och ägg fluffigt ca 5 minuter.
  5. Blanda potatismjöl och bakpulver och sikta ner i äggblandningen samt rör till en jämn smet.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda sockerkaksbottnen i 30-35 minuter. Kolla med en sticka så att smeten är fast i mitten och ej fastnar på stickan.
  8. Ta ut och låt svalna i formen.
  9. Nu kan du använda sockerkaksbottnen till tårtan.
  10. Dela den i två plana delar.
  11. Mosa bananen och bred ut det tillsammans med sylt i ett jämnt lager på nederdelen.
  12. Vispa grädden hård.
  13. Rensa och dela ev. stora jordgubbar.
  14. Bred ut ett jämnt lager grädde på toppen och kanterna runt tårtan.
  15. Toppa med färska bär här och där.
  16. Garnera ev. den glutenfria tårtan med några blad citronmeliss.
  17. Tårtan blir saftigare om den får stå övertäckt någon timme eller timmar i kylen men den kan också serveras direkt.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer