Creme brule med vit choklad

Creme brule eller crème brulée med vit choklad. En god variant. Mörk choklad blir också gott. Servera med bär som jordgubbar, passionsfrukt, hjortron eller hallon till.

Vintips till creme brule:

Ett sött dessertvin som sätter pricken över i - exempelvis en late harvest från Australien, USA eller Canada. Flädersaft är också gott.

4-6 portioner creme brule med vit choklad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 100 g vit blockchoklad, hackad
  • 6 äggulor
  • 1 dl farinsocker eller florsocker

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Koka upp ca 1,5 liter vatten i en kastrull och håll varmt.
  3. Skär vaniljstången i två delar på längden och skrapa ur fröna med en kniv. Lägg fröna och stången med grädde, mjölk samt socker i en kastrull och värm upp så att det sjuder. Rör om då och då. Ta av från värmen.
  4. Ta upp vaniljstången.
  5. Bryt chokladen i små bitar eller grovhacka den. Vispa ner i grädden.
  6. Vispa äggulorna i en stor skål.
  7. Vispa ner gräddblandningen i äggen.
  8. Fördela smeten i fyra till sex stycken små portionsformar.
  9. Ställ formarna i en ugnspanna med höga kanter.
  10. Fyll på med hett vatten runt om formarna upp till ca hälften på formarna.
  11. Grädda i 1 timme i nedre delen av ugnen.
  12. Ta ut och låt svalna. Kyl kalla i kylskåpet. Hit kan du förbereda.
  13. Vid servering strör du sockret som ett täcke över bryléerna. Karamellisera sockret gyllenbrunt med en blåslampa (gasbrännare) eller värm ugnen på grill. Ställ formarna så nära grillelementet du kan tills sockret blivit gyllenbrunt.
  14. Låt svalna. Servera med färska bär exempelvis jordgubbbar eller hallon.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Lamm på flera vis

Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah - gillar du lamm så är påsken kanon!

Läs mer

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer