Fruktsallad

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på fruktsallad som du kan variera på olika vis. Jag tog melon, apelsin, banan, plommon och äpple men valfri frukt passar. 

Räkna totalt ca 1,5 kg valfri blandad frukt med skal till 4 portioner. 

Serveringsförslag

Varianter

  • Annan färsk frukt som passar är päron, ananas, vindruvor, klementiner, kiwi, mango, persika, valfri melon med mera.  
  • Bär som passar är stora blåbär och jordgubbar. 

Tips

  • Äpple och banan mörknar efter en stund så vill du förbereda fruktsalladen innan servering så kan du tillsätta några droppar citron eller blanda väl med tärnad citrus som apelsin som har c-vitamin och gör att frukten ej mörknar. Eller tillsätt banan och äpple precis innan servering. 
  • Kan förberedas och förvaras i kylen. Tips är då att ej ta med banan som lätt blir mosig och mörknar snabbt. Samt ta i några droppar pressad citron så frukt som äpplen håller fin färg. 

Fruktsalladen passar utmärkt till brunch som pannkakor, plättar eller som ovan fattiga kanelbullar.
Fruktsalladen passar utmärkt till brunch som pannkakor, plättar eller som ovan fattiga kanelbullar.

4 portioner fruktsallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1,5 kg valfri frukt med skal som förslagsvis:
  • 1 apelsin, ca 300 gram
  • 2 plommon, ca 200 gram
  • 2 äpplen, ca 300 gram
  • 1 banan, ca 200 gram
  • 1/2 galiamelon, ca 500 gram

Tillagning

  1. Skär bort botten och topp på apelsinen. Skär bort skalet runt om. Klyfta och skär fruktköttet i tärningar. Ta bort ev. kärnor. Lägg i en stor skål.
  2. Skölj plommon och dela dem. Ta ur kärnorna. Skär i klyftor och tärna dem. Lägg med apelsinen i skålen.
  3. Skölj och skär bort fruktköttet runt kärnhuset på äpplena. Skär i tärningar och lägg i skålen. Blanda runt.
  4. Skala banan och skär i tärningar. Lägg i skålen.
  5. Dela melon och ta bort kärnor. Skär i klyftor. Skär bort fruktköttet från skalet. Skär fruktköttet i tärningar och lägg i skålen. Blanda försiktigt runt.
  6. Fruktsalladen är klar att servera.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 90 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-28

Tillbehör och liknande recept: