Focaccia

Italienskt bröd i långpanna med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Vidare är oliver och soltorkad tomat vanligt på focaccian men inte nödvändigt.
Hembakt focaccia passar till buffé, soppa, middag, pasta, utflykt mm.
Du kan också ha riven parmesan på toppen eller i degen. Vidare ger en hackad rödlök samt 0,5 tsk timjan god smak till degen.
Det blir ca 12 bitar focaccia.

1 focaccia i långpanna

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 50 g jäst, torrjäst eller färsk jäst
  • 1 tsk salt
  • 7 dl fingervarmt vatten (37 grader)
  • 4 msk olivolja
  • 13 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk torkad timjan
  • 1 rödlök
  • Topping: 4 msk olivolja
  • 1 msk gourmetsalt, flingsalt
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 dl svarta goda oliver med kärna, ex kalamataoliver (valfritt)
  • 1 dl grovhackade soltorkade tomater

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en stor degbunke och blanda i en dl vatten. Rör ut jästen. Blanda i resten av vattnet samt 3 msk olivolja.
  2. Blanda ner 13 dl mjöl samt 1 tsk salt och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter.
  3. Hacka löken och tillsätt den tillsammans med timjan. Arbeta in i degen.
  4. Låt focacciadegen jäsa i 40 minuter.
  5. Gnid in en långpanna med höga kanter med olivolja. Du kan också ha ett bakplåtspapper i botten så blir focaccian lättare att få upp sedan.
  6. Knåda ihop degen med lite mer mjöl så att den släpper från kanterna. Tryck och bred ut degen i långpannan.
  7. Blanda 3 msk olivolja med lika mycket vatten och pensla olivolja över hela degen.
  8. Sprid över rosmarin och flingsalt.
  9. Tryck ev. ner oliver och soltorkad tomat här och där.
  10. Låt focacciadegen jäsa i pannan i ca 35 minuter. Sätt ugnen på 200 grader och jäs under tiden degen.
  11. Grädda focaccian i 35 minuter eller tills det fått en fin yta, är genombakt och gräddad i botten.
  12. Ta ut och låt svalna. Gärna på galler.
  13. Skär upp focaccian i fyrkanter.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer