Flammkuchen eller tarte flambee med äpple, valnötter och ost

Introduktion och förberedelse

Flammkuchen eller Tarte flambée toppad med äpple, valnötter, god ost och crème fraiche.

Som ost kan du ta riven mozzarella, comte, gruyere, racletteost, emmentaler, Västerbotten, prästost eller annan god lagrad ost. Eller en ädelost som Saint Aigur.

Tarte flambée är en slags tunn pizza som är vanlig i Alsace, sydöstra Frankrike och södra Tyskland.

Istället för tomatsås som på vanlig pizza så grundar man med crème fraiche. Så den påminner lite om en pizza Bianco.

Serveringsförslag

Passar som festlig och mysig middag till helg eller vardaglyx likt pizza men också till buffé i bitar eller lunch en ledig dag med en god sallad till. Passar också att skära i bitar och servera som snittar, aptitretare och tilltugg.

Du kan även göra egen créme fraiche om du vill ha överkurs.

Här har jag gräddat i hemmaugn på nästan max värme och på en förvärmd vanlig ugnsplåt men har du en pizzasten så kan du använda det för att få den att grädda klart med tillräckligt värme underifrån. Riktigt bra blir det såklart i en vedeldad stenugn eller liknande. Pizzasten eller liknande tillbehör för utegrill funkar också att grädda flammkuchen med - täck då över med lock.

Vegan variant

  • Vegan variant kan du laga med vanlig deg som denna pizzadeg med jäst, vatten, mjöl och lite salt.
  • Vidare kan du toppa med sojaost mozzarellastyle och Oatly fraiche för en vegan variant.

Varianter

  • I min variant har jag ingen jäst i degen men en äggula. Ett alternativ är att använda vanlig pizzadeg till botten.
  • Vidare passar päron, grönkål, purjolök, rödlök, gul lök, varmrökt fläsk, hasselnötter, pumpafrön, broccoli, andra grönsaker som strimlad paprika, purjolök, gul lök, champinjon, grönkål med mera.

      Du kan förslagsvis baka tre med olika toppings. Fler förslag är:

      Att dricka till

      Till flammkuchen passar ett vitt vin från Alsace eller södra Tyskland som Riesling, Gewurtztraminer eller Pinot gris. Tysk pils eller ljus lageröl passar också. Ett lättare rött som tysk Spätburgunder är ytterligare tips.

    3 flammkuchen eller tarte flambee med äpple, valnötter och ost

    • Förberedelse: 1 tim 10 min
    • Tillagning: 20 min
    • Klart på: 1 tim 30 min

    Ingredienser

    • DEG: 240 gram vetemjöl, ca 4 dl
    • 1 äggula (valfritt)
    • 3 msk olivolja
    • 0,75 tsk salt
    • 1 dl hett vatten
    • TOPPING: 1 äpple, typ aroma
    • 1 tsk äppelcidervinäger eller citronsaft
    • 1 dl valnötter
    • 3 dl riven ost som comte, gruyere, racletteost, Västerbotten, prästost eller liknande
    • 2 dl créme fraiche
    • 1/2 tsk flingsalt

    Tillagning

    1. DEG: Koka upp vatten i en kastrull eller vattenkokare. Låt svalna något.
    2. Väg upp mjöl i en degbunke.
    3. Tillsätt olivolja, salt, äggula och rör i hett vatten. Arbeta ihop till en deg.
    4. Låt degen vila övertäckt en timme. Hit kan du förbereda och ha degen i kylen inslagen i plastfilm.
    5. Förbered topping: Skölj, dela och skär äpple i tunna skivor. Blanda försiktigt med lite äppelcidervinäger eller citronsaft så de inte mörknar. Riv ost.
    6. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
    7. Dela degen i tre delar och kavla ut en deg i taget med lite extra mjöl. Kavla så tunna - cirka 2 mm - du kan. En storlek som en rektangel på 20x30 cm är lagom till varje - då passar de i en långpanna. Lägg försiktigt över den utkavlade degen på bakplåtspapper.
    8. Sätt in en ugnsplåt i ugnen att bli varm.
    9. Sprid ut ett lager créme fraiche över degen. Sprid ut ost och fördela över skivat äpple samt valnötter.
    10. Ta ut den varma plåten och för över flammkuchen på bakplåtspappret direkt på den heta plåten.
    11. Grädda en flammkuchen i taget i nedre delen av ugnen i ca 5 minuter. Passa den mot slutet.
    12. Servera direkt. Lägg över med bakplåtspappret under på en stor skärbräda och skär i rutor. Förslagsvis åtta stycken. Strö över lite flingsalt om du vill precis innan servering.
    E-mail
    Medel: 4.5 (2 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 836 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-12