Calimocho

Introduktion och förberedelse

Calimocho eller kalimotxo är en longdrink från spanska Baskien som blandas av rött vin, Coca-Cola samt is.

Drinken är från 20-talet då Coca-Cola ej tillverkades i Spanien och då troligen ansågs lite extra fint. Den fick ett uppsving när den första Coca-Cola fabriken öppnade på 50-talet och är numer en klassiker i Baskien.

Serveringsförslag

  • Passar till longdrink, fördrink eller till fest.
  • Servera i ett högt glas typ Highballglass. Andra förslag är i tumbler, Gin&tonic-kupa, Mule-mugg eller högt Duralex-glas.
  • Gott med chips, rostade nötter, kikärter eller andra tilltugg till.

Val av ingredienser

Välj gärna ett spanskt rödvin ex. Tempranillo från Rioja. Bordsvin som Vino da Mesa eller liknande går bra. Du kan ta valfritt rött vin - även billigt vin av lägre kvalitét går bra.

Varianter

  • Istället för isbitar kan du ta krossad is.
  • Kan även garneras med en skiva lime, apelsin eller torkad citrus.

Läskande Calimocho med is. Coca-Cola och rödvin med lite finare namn - billigt och lätt.
Läskande Calimocho med is. Coca-Cola och rödvin med lite finare namn - billigt och lätt.

1 Calimocho

  • Förberedelse: 1 min
  • Tillagning: 1 min
  • Klart på: 2 min

Ingredienser

  • 15 cl Coca-Cola
  • 15 cl rött vin ex. Tempranillo från Rioja, spanskt bordsvin eller liknande
  • ca 8 isbitar

Tillagning

  1. Se till att Coca-Cola och rött vin är kylt.
  2. Lägg is i ett högt glas.
  3. Tillsätt rött vin.
  4. Toppa upp med Coca-Cola.
  5. Rör om med drinkpinne.
  6. Garnera med en klyfta eller skiva citron.
E-mail
Medel: 4.4 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 102 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-10