AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Kyckling är smal och nyttig mat. Dessutom smakar kyckling riktigt gott. Här hittar du tips på nya såväl...
Sök
Android

Bruna Bönor

Bruna Bönor Bruna bönor till fläsk. Egna hemkokta bruna bönor blir goda och billigare än köpta. Bruna bönor är också goda med stekt falukorv, köttbullar eller vegetarisk variant med stekt halloumiost. Kokt potatis och lite grönsallad samt riven morot är också gott till.
Hemgjorda bruna bönor kan med fördel dubblas så att du kan frysa in bruna bönor till nästa gång.
Bruna bönor kan också serveras till julbord.
Steker du fläsk till så kan du hälla i fettet från fläsket i bruna bönorna så får bönorna lite mer smak.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
ca 8 port bruna bönor

Ingredienser:

  • 4 dl okokta ej blötlagda bruna bönor
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 msk ättikssprit 12%
  • 4 msk sirap

Tillagning:

  1. Skölj de bruna bönorna och lägg dem i kallt vatten över en natten att svälla.
  2. Häll bort vattnet blötläggningsvattnet och häll över bönorna i en stor kastrull. Tillsätt 1 liter vatten.
  3. Koka de bruna bönorna i 1 timme och en kvart under lock på svag värme. Smaka på en böna - bönorna ska vara mjuka och börja spricka. Koka ev. längre. Rör om då och då och späd ev. med mer vatten så att det täcker bönorna.
  4. När bönorna koka mjuka så skopa du ur kokvattnet så att du har kokvatten så att det täcker bönorna men ej mer.
  5. Rör ut potatismjölet i lite vatten i ett glas, häll i det under omrörning ner i de kokande bruna bönorna. Detta reder bönorna så att de blir såsiga.
  6. Smaksätt sedan de bruna bönorna med ättika, sirap, vitpeppar och salt. Ev. får du tillsätt mer än angivna mängder. Smaka på de bruna bönorna så att de blir som du vill ha dina bruna bönor.
  7. Bönorna kan stå och småkoka vidare eller serveras direkt.


 

Fler recept ur samma kategori som Bruna Bönor:

Risgrynspudding
Risgrynspudding. Gott med saftsås, sylt, färska bär samt vispad grädde.
Risgrynspudding är ett gott och praktiskt sätt att ta tillvara överbliven risgrynsgröt.
En dessert eller mellanmål.
Stuvad potatis
Stuvad potatis. Kokt stuvad potatis i vit sås sk Bechamelsås. Blanda med hackad dill för dillstuvad potatis eller med gräslök. Gott som sås och potatistillbehör i ett.
Persiljestuvad potatis passar till stekt falukork, korv, fårfiol eller istberband med mer. Dillstuvad potatis passar till rökt eller gravad lax och annan fisk.
Du kan också laga potatisgratäng om du gratinerar den stuvad potatisen i ugnen toppad med riven ost.
Gott att laga på överbliven kokt potatis.
Gnocchi gnocchirecept
Gnocchi. Hemgjorda Italienska gnocchi med potatis, mjöl och ägg.
Nykokt färsk gnocchi är gott med stekt bacon eller fläsk, svamp, grädde, svartpeppar, ärtor och lök. Eller slunga gnocchin i smält smör och lite salvia. Eller med pesto som tillbehör till grillat eller på buffe.
Kall gnocchi är också god istället för pasta i recept på pastasallad.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Päronpaj päronkaka paj med päron och knäckigt täcke
Päronpaj eller päronkaka. En maffig, enkel och god paj med päron. Vaniljsås eller vaniljglass hör ju till såklart.
Ett päronrecept med tjockt knäckigt täcke. Håller sig länge i kylen. Blir också god med äpplen.
Vintips till är kaffe ;) eller ett sött dessertvin som ex. Muscat d Alexandria.
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås
Lammstek med potatisgratäng och rödvinssås. En klassiker med smak av vitlök, rosmarin och rött vin.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Laga dock en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.
Piroger med ostfyllning ostpiroger
Piroger med ostfyllning. Hembakta ostpiroger. Piroger med ost är god utflyktsmat. Piroger går utmärkt att frysa och ta fram vid behov. Du kan också ha strimlad skinka i ostpirogerna.
Till ostfyllningen kan du blanda olika ostar ex. lagrad riven ost, mozzarella eller fetaost. Eller ha i lite grönmögelost eller getost om du gillar det.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Presssylta
Pressylta som är en klassiker på julbordet. Kan lagas av fläsklägg med ben, bogfläsk, svålar, späck och ev. grisfötter som kokas mört, hackas samt lindas i silduk och pressas för att stelna och serveras kallt i skivor.
Grisfötterna är med för att de ger mycket gelatin så att pressyltan stelnar fint och blir fast men de kan uteslutas om de ej går att köpa. Ersätt då med några blad gelatin.
Servera pressylta kall med rödbetor (jo det stavas såklart med bara två s - pressylta).

Knäck, julknäck
Knäck till godis, julknäck till julgodis. Gör din egen knäck. Här har jag mandlar i knäcken men det är valfritt.
Använd en stektermometer för att kolla temperaturen. Det är viktigt att knäcken kommer upp över 121 grader annars blir den lös (även om det också är gott). Desto varmare den blir desto hårdare blir knäcken sedan när den svalnar. Mellan 121-130 grader brukar bli lagom. Runt 145 så får du en hård men god knäck lik Dajm.
Vill du ha en lite mer porös knäck kan du röra ut en halv tsk bakpulver precis innan du häller upp knäcken i formarna.
Julpaté Julpate
Julpaté till julbordet smaksatt med muskot, timjan och mejram. Julpate kan serveras med cumberlandsås eller rårörda lingon och saltgurka.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Inkokt lax
Inkokt lax. En svensk klassiker. Lätt att förbereda och laga till flera. Gott med kokt potatis, majonnäs eller majonässås och inlagd gurka.
Vintips till får bli ett fylligt vitt från Alsace ex. Gewurtztraminer.
Det här är en perfekt rätt att förbereda innan - laxen blir bara godare om den får ligga i lagen över någon natt.
Skarpsås, kokt potatis och inlagd gurka är gott till.
Biff Rydberg
Biff Rydberg som är stekt oxfilé i kuber, råstekt potatis samt lök serverat med äggula.
Gott är att blanda pytten med en skvätt grädde. Stark senap, inlagd saltgurka, ärtor och broccoli passar också till.
Helstekt karré eller kotlett
Helstekt karré eller kotlett stekt med rotfrukter och vitkål som ger en god smak åt skysåsen med grädde. Servera förslagsvis med gelé eller lingon, saltgurka samt grönsallad. Gott till är kokt potatis.
Gillar du kåldolmar är detta en rätt för dig med god smak av kål och gräddsås.
Följer du GI-diet så kan du öka på mängden vitkål.
Köper du kött med ben så får du räkna med ca 300 gram extra.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Hasselbackspotatis med ost
Hasselbackspotatis med ost. Ugnsstekt hel men halvt skivad potatis toppad med ost.
Thaigryta med quorn
Thaigryta med quorn och grön curry och kokosmjölk. God med klibbigt thairis eller jasminris. Vegetarisk thaigryta.
Istället för grön curry kan du ta röd currypasta.
Pastasallad med pesto
Pastasallad med pesto är gott på egen hand med riven parmesan eller som tillbehör ex. på buffé.
Köp färdig pesto eller gör egen som blir mycket god.
Blir också gott med fullkornspasta.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Picklad inlagd lök
Picklad inlagd lök är gott på leverpastejsmacka, till pulled pork, hamburgare, söndagsteken eller som alternativ till det mesta där inlagd gurka passar. Ett tips från min farmor :)
Inlagd lök är också mycket billigt att laga som tillbehör till många ex. till en buffé eller middag. Lök är också mycket nyttigt. Inlagd lök är mycket enkelt att göra också.
Välj fin ekologisk gul lök eller röd lök. Den mesta lök blir god som silverlök, schalottenlök, steklök eller tom purjolök blir gott.
Du kan lägga in i vilka glasburkar som helst ex. gamla marmeladburkar bara de är väl rengjorda och med täta lock.
Jordgubbar i lime
Jordgubbar i lime är en mycket enkel dessert men överraskande god. Gott med vaniljglass eller sorbet. Sött mousserande som Asti spumante är en trevlig avslutning (finns som halvflaska).
Tomatsallad Caprese
Tomatsallad Caprese. Klassisk Italiensk tomatsallad. Desto finare ingredienser desto godare blir tomatsalladen.
Ex. mogna bifftomater, fin olivolja, lagrad vinäger och äkta mozzarella, nymald svartpeppar samt färsk basilika ger en mycket god tomatsallad.
Välj tomat efter tycke ex. kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater. Gärna kravmärkta.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Stuvad potatis
Stuvad potatis. Kokt stuvad potatis i vit sås sk Bechamelsås. Blanda med hackad dill för dillstuvad potatis eller med gräslök. Gott som sås och potatistillbehör i ett.
Persiljestuvad potatis passar till stekt falukork, korv, fårfiol eller istberband med mer. Dillstuvad potatis passar till rökt eller gravad lax och annan fisk.
Du kan också laga potatisgratäng om du gratinerar den stuvad potatisen i ugnen toppad med riven ost.
Gott att laga på överbliven kokt potatis.
Sparrissoppa med pepparrotsräkor
Sparrissoppa med knoppar och pepparrotsräkor. Välj vit eller grön sparris.
Soppa med sparris är gott till soppmiddag eller förrätt med nybakt brytbröd.
Gillar du inte räkor eller pepparrot så kan du skippa det.
Lökconfit
Lökconfit är en röra på skivad stekt lök som fått koka i olivolja tills den är riktigt mjuk och god. Passar utmärkt till grillat och som tillbehör till ex. pulled pork, fläskkarré, korv, kyckling eller lövbiff. En riktigt billig röra som är lätt att laga till flera.
Överbliven olja häller man sedan av och det kan du ha till annat ex. att steka i.
Confit är franska för att koka in i fett.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Vegetarisk gryta med vita bönor och paprika
Vegetarisk gryta med vita bönor och paprika. En god gryta i ungersk stil med goda kokta vita bönor, paprika, chili och vitlök.
Du kan byta ut de vita bönorna mot andra kokta bönor, kikärter eller linser.
Godast är att använda bönor du kokt själv men det går också bra med färdigkokta från affären (skölj dem då). Kokar du egna bönor så koka en stor sats och frys in de som blir över till annan matlagning, sallader osv.
Gott till är kokt basmatiris, råris, quinoa, matvete, potatis, pressad potatis eller pasta som tagliatelle.
Gillar du stark mat så kan du smaka av grytan med mer cayennepeppar, chilisås eller tabasco.
Du kan också ha i quornbitar eller sojabitar.
Vita bönor i tomatsås går att ha i men är inte första val direkt.
Linssoppa med broccoli
Linssoppa med broccoli. Soppa med linser och broccoli är nyttig, god och snabb.
Linser med curry, blomkål och potatis
Linser med curry, blomkål och potatis. Potatis och curry passar faktiskt mycket bra ihop speciellt med blomkål i denna indiska linsgryta.
Späs linserna med vätska blir de billig gryta och soppa som räcker till många. Passar som vegetarisk rätt eller tillbehör till det mesta från korv, kyckling, fisk, fläsk och på bufféer. Prova med skivad kryddstark korv. Lägg lite energi på att baka ett rustikt bondbröd så blir middagen fullkomlig.
Se alla recept ur kategorin Linser och bönor

Gilla oss på Facebook