AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Bruna Bönor

Bruna Bönor Bruna bönor till fläsk. Egna hemkokta bruna bönor blir goda och billigare än köpta. Bruna bönor är också goda med stekt falukorv, köttbullar eller vegetarisk variant med stekt halloumiost. Kokt potatis och lite grönsallad samt riven morot är också gott till.
Hemgjorda bruna bönor kan med fördel dubblas så att du kan frysa in bruna bönor till nästa gång.
Bruna bönor kan också serveras till julbord.
Steker du fläsk till så kan du hälla i fettet från fläsket i bruna bönorna så får bönorna lite mer smak.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 12)
8 port bruna bönor
Förberedelse: 12 tim
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 13 tim 30 min

Ingredienser:

  • 4 dl okokta ej blötlagda bruna bönor
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 msk ättikssprit 12%
  • 4 msk sirap

Tillagning:

  1. Skölj de bruna bönorna och lägg dem i kallt vatten över en natten att svälla.
  2. Häll bort vattnet blötläggningsvattnet och häll över bönorna i en stor kastrull. Tillsätt 1 liter vatten.
  3. Koka de bruna bönorna i 1 timme och en kvart under lock på svag värme. Smaka på en böna - bönorna ska vara mjuka och börja spricka. Koka ev. längre. Rör om då och då och späd ev. med mer vatten så att det täcker bönorna.
  4. När bönorna koka mjuka så skopa du ur kokvattnet så att du har kokvatten så att det täcker bönorna men ej mer.
  5. Rör ut potatismjölet i lite vatten i ett glas, häll i det under omrörning ner i de kokande bruna bönorna. Detta reder bönorna så att de blir såsiga.
  6. Smaksätt sedan de bruna bönorna med ättika, sirap, vitpeppar och salt. Ev. får du tillsätt mer än angivna mängder. Smaka på de bruna bönorna så att de blir som du vill ha dina bruna bönor.
  7. Bönorna kan stå och småkoka vidare eller serveras direkt.


 

Fler recept ur samma kategori som Bruna Bönor:

Vit sparris med rökt lax och kall citronsås
Vit sparris med rökt lax och kall citronsås med crème fraiche. Gott som förrätt eller till buffé.
Du kan också ta grön sparris istället för vit. Du kan utesluta den rökta laxen på bilden om du önskar.
Vintips till kokt sparris blir ett vitt vin förslagsvis Pinot Blanc, Gewurtztraminer eller Riesling från Alsace, Frankrike eller Tyskland. Vitt Gruner Weltliner från Österrike är också gott till.
Provkoka en sparris om du är osäker på om den behövs skalas (sparris kan vara lite träig längst ner). Använd en sparrisskalare eller en potatisskalare (skala tunt så att inte hela sparrisen försvinner!). Skär också ett nytt snitt längst ner på sparrisen.
Sparrisen blir lättare att hålla reda på kokta i buntar ihopbundna med bomullssnöre. Speciellt om man vill förbereda sparrisen innan gästerna kommer. Förvara de kokta sparrisbuntarna under en blöt handduk i sval eller kyl. Det går såklart bra att koka sparrisen utan att bunta den med snöre också.
Sparris delas in i tre klasser - Extra, klass 1 och klass 2. Köp helst Extra eller klass 1 sparris som är mycket fin och god samt ej ska behövas skalas (ej träig i skal).
Ska de kokta sparrisarna användas senare (de kan värmas igen) läggs de i isvatten eller spolas i kallt vatten att svalna. Förvara sedan under blöt handduk i sval eller kyl.
Mozzarella med parmaskinka
Mozzarella med parmaskinka och sockerärtor i ugnen. En god sidorätt och tillbehör.
Blir lyxigt och gott med riktig buffelmozzarella och fin parmaskinka (och rätt dyrt tyvärr).
Hemgjord senap julsenap
Hemgjord senap. En god julsenap på senapsfrön. Att göra egen senap blir mycket gott. Gör gärna senapen någon dag innan så den får stå och få smak.
Det knepiga är att krossa senapsfröna. Detta gjordes förr med en kanonkula som rullades i en skål. En stor mortel funkar bra. Vidare kan en kraftig mixer funka bra. Här har jag också kokt senapsfröna för att mjukna innan och vara lättare att mixa. Ett alternativ till det är att låta senapskornen ligga i vatten över natten.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Kycklingburrito
Kycklingburrito med strimlat kycklingkött, salsa, ost och svarta bönor. Gott till lunch eller kvällsmat.
Grilla gärna en hel kyckling dagen innan och låt svalna i kylen. Plocka samt strimla sedan köttet till burriton. Passa då också på att koka ett paket svarta bönor.
Tortillarullarna är goda med en grönsallad samt skivad avokado toppad med lite av salsan. Vidare kan man ha guacamole, tortillachips och mer het chilisås som Sriracha till. Kycklingkebaben kan även kryddas med tex mex krydda, spiskummin, paprika och vitlök.
Räkna två burritos per portion om ni är hungriga.
Yoghurtbröd
Yoghurtbröd. Ett grundrecept på grovt bröd bakat med yoghurt. Snabbt bakat utan jäst i brödformar.
Gott bröd till frukost, soppa, buffé eller till husmanskost.
Du behöver 2 avlånga brödformar att baka i.
Yoghurtbrödet kan smaksättas som du önskar ex. med brödkryddor, torkade frukter, nötter och frön enligt nedan. Du behöver inte ha i alla smaksättningarna utan ta det du gillar.
Även mjölsorterna kan varieras ex. med dinkelmjöl osv.
En del av yoghurten kan också ersättas med lingonsylt ex. 1 dl.
Vaxbönor på asiatiskt vis
Vaxbönor på asiatiskt vis med vitlök, soja och sesamolja. Gott, nyttigt och enkelt.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Hovmästarsås
Hovmästarsås eller gravlaxsås. Hovmästarsås hade jag förmånen att se Tore Wretman berätta om en dag på Restauranghögskolan i Grythyttan.
En sås med dill, senap, vinäger och olja. En klassisk sås till gravad lax och kokt potatis, till julbordet eller midsommar.
På finare restauranger gjordes hovmästarsåsen av hovmästaren inför gästen vid bordet, därav namnet hovmästarsås. Hovmästarn hade en vagn med alla ingredienser och showen kunde börja. Idag har få restauranger råd med sådan underhållning. Ett av Tores knep var att blanda dill med socker först. Då smälter sockret, dillsmaken framträder extra starkt och såsen blir magisk.
En variant av hovmästarsås är att tillsätta en äggula tillsammans med senapen, dillen och sockret samt sedan droppvis vispa i oljan till en majonnäsliknande hovmästarsås.
Vitlökssill de lux med rostad vitlök
Vitlökssill med rostad vitlök. Extra god vitlökssill får du om du rostar vitlöksklyftorna i ugnen innan. Då blir vitlöken mjuk och söt men fyllig i smaken.
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.
Använder du färsk sill så sök recept här på Receptfavoriter efter Inlagd sill strömming.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Potkäs
Potkäs är en bredbar ostmassa av ost blandad till en bredbar röra. Potkäs kan göras av alla slags ostar och är ett gott sätt att ta tillvara på ostrester. Tips är att spara undan ostrester i frysen som du sedan kan göra potkäs på.
Använd blandade ostslattar och ostrester av ex. lagrad ost som Herrgårdsost, Edamer osv. Gärna lite blåmögelost också.
Riv och mosa ihop alla ostar och förvara potkäsen förslagsvis i ett vackert lerkärl.
Lite färskost mjukar upp potkäsen så den blir bredbar. Potkäsen kan också smaksättas med någon msk snaps som Östgöta Sädesbrännvin.
Färska hackade örter som en aning timjan, gräslök och dragon blir också gott i.
Potkäsen blir godast om den får stå någon dag i kylen.
Vidare kan man smaksätta sin potkäs med en halv klyfta pressad vitlök och 1 tsk torkad gräslök till vitlökspotkäs.
Som lerkärl passar ett 1 - 2 liters kärl eller flera mindre.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Inlagda rödbetor med vitlök
Inlagda rödbetor med vitlök. Skivade kokta rödbetor inlagda i ättikslag smaksatta med vitlök ger god smak åt rödbetorna.
Passa på att lägga in svenska rödbetor på sensommar och tidig höst när de är billiga.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Jordgubbssylt
Jordgubbssylt. Koka egen sylt på jordgubbar. En fast och hållbar hemgjord jordgubbssylt.
Blanda gärna ut jordgubbssylten med andra bär som hallon, blåbär, krusbär eller strimlad rabarber.
Syltsocker kan också användas - då utesluter du natriumbensoat, pektin samt citronsyra (som redan finns i syltsockret)
Helstekt kyckling med citron
Helstekt kyckling med citron och smör. Fylld äpple med och lagad i ugnen. Här med gräddsås på skyn samt valfria tillbehör.
Gott till kycklingen är att använda skyn till sås med grädde, gelé och lite soja samt reda den med maizena. Vidare är rostad potatis och rotfrukter, hasselbackspotatis, potatismos, råris, tagliatelle goda tillbehör. En grönsallad eller tomatsallad passar också till.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Spagetti med chili och vitlök
Spagetti med chili, vitlök samt olivolja. En snabb, god, billig och enkel men god vardagspasta. Riven parmesan och ruccola passar också till pastan.
Vill man lägga till lite extra är strimlad soltorkad tomat och färsk basilika också gott i.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Indisk quorngryta med curry
Indisk quorngryta med curry. Vegetarisk gryta med quornbitar, morötter, äpple och färsk koriander.
En enkel och god quorngryta du kan servera med mango chutney, basmatiris (gärna kokt med en kanelstång, 2-3 hela kardemummablommor och en nypa gurkmeja), en lite skål russin, färsk mango i bitar samt en skål med cashewnötter eller jordnötter.
Färsk grovhackad koriander är också gott att garnera grytan med.
Andra grönsaker som är goda att ha i quorngrytan är paprika - speciellt röd - aubergine, zucchini, svamp, bok choy, gröna bönor, broccoli, blomkål, spenat mm.
En tomatsallad med hackad mynta, hackad tomat och hackad gurka blandat med några msk naturell yoghurt är gott till också.
Gillar du en stark gryta kan du välja ett hetare, starkare currypulver eller koka med en strimlad färsk röd chilifrukt.
Melon-smoothie med sorbet
Smoothie med melon och sorbet är en frisk och läskande smoothie.
Du kan välja vilken melon du vill förslagsvis: vattenmelon, honungsmelon, galiamelon osv.
Citronsorbet kan såklart bytas mot annan valfri sorbet eller glass.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Blandad sallad med paprika, tomat och gurka med pesto
Blandad sallad med paprika, tomat och gurka samt pesto. Gott, enkelt och nyttigt på egen hand som lunch eller lätt middag. Gärna med ett gott bröd. Eller som tillbehör till det mesta som kött, fisk, kyckling, till buffé, grillat, GI- eller LCHF-kost.
Laga gärna egen pesto - sök recept här på receptfavoriter.se.
Välj mogna tomater och fina grönsaker - helst ekologiska. Annars skölj dem noga.
Vegetariska vårrullar
Vegetariska vårrullar med svamp, vitkål, tofu, morötter och risnudlar. Skippar du ägget så blir de veganska vårrullar.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad.
Om du vill kan du ha ägg i fyllningen.
Thailändska vårrullar. Hemjorda friterade vårrullar med spring roll deg och god fyllning.
Gott som tilltugg, förrätt eller lunch med sallad. På bilden grönsallad och thailändsk vitkålssallad (sök recept här på receptfavoriter.se).
Hittar du inte spring roll pastry eller vårrulleplattor kan du ersätta dem med dubbel filodeg skuren i rutor ca 19x19 cm.
Det blir 20 stycken. Räkna 5 vardera.
Färsk shiitake eller champinjoner, groddar, riven färsk ingefära, strimlad grönkål, ostronsås, bambuskott mer mera är också gott i vårrullar.
Spring roll pastry-blad hittar du i asiatiska affärer i frysen. Tina gärna i kylen över natten. Ev. överblivna blad kan frysas nån gång till. Vanligt är att det är 50 blad i ett paket.
Torkad svamp som chinese mushrooms hittar du i asiatiska affärer. Svenska torkade trattkantareller blir också gott.
Vårrullarna kan förberedas innan och styckfrysas när de är rullade direkt på brickan eller bakplåten. De kan sedan friteras direkt från frysen.

Sojagrytbitar i tomatsås
Sojagrytbitar i tomatsås. En vegan tomatgryta med sojagrytbitar, lök, vitlök, rosmarin och oregano.
God med råris, klyftpotatis, rostade grönsaker eller valfritt tillbehör. Kan också användas istället för köttfärssås i vegan lasagne eller moussaka.
Du kan tillsätta mer grönsaker i grytan om du vill ex. stekt aubergine, svamp, zucchini, kikärter, vita bönor, gröna sojabönor, blomkål, morot, broccoli osv.
Gott i är också en kanelstång och någon msk ljus soja.
Koka gärna sojagrytbitarna i tomatåsen längre - upp mot 40 minuter - så blir den ännu godare.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Marinerade gröna linser med balsamico
Marinerade gröna linser med balsamico, rödlök, purjolök, vitlök samt olivolja.
Inkokta marinerade päron i sockerlag
Inkokta och marinerade päron till dessert som ex. päron med After Eight.
Räkna 4 stora päron eller 8 mindre päron. En stor halva per portion eller ett helt mindre päron eller två små päronhalvor per portion.
Päronhalvorna kan serveras som de är med vaniljglass och krossade finska pinnar eller vispad grädde smaksatt med ex. rom.
Eller så kan de gratineras med toscasmet eller After Eight - räkna då 1-2 halvor per portion.
Du kan sätta olika smak på päronen genom att smaksätta sockerlagen och marinaden - här har jag valt stjärnanis, citronskivor och kanel. Andra smaksättningar är vaniljstång, kanel och färsk ingefära; lingonsaft och kanel; rödvin och vaniljstång. Gott är också saffran (fin färg till jul).
Päronen kan sparas i glasburk svalt och mörkt. Se bara till att sockerlagen täcker päronen.
Tobbes krämiga rotfruktssoppa
Krämig rotfruktssoppa. Matig, nyttig och god soppa med rotfrukter som kålrot, morot, rotselleri och sötpotatis. Dessutom klimatvänlig med svenska goda rotfrukter.
Rotfruktssoppan går utmärkt att frysa, varför inte portionsvis för dagar när man inte har så mycket tid?
Mjölkproteinallergi/laktosintolerans:
Ersätt grädden med Oatley Havregrädde.
Äggallergi: Byt ut ägghalvorna mot lite knaperstekt bacon.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Kokta bondbönor
Kokta bondbönor. Bondbönor är goda nykokta med olivolja, salt, svartpeppar samt vinäger eller i sallader, röror, grytor, salsor eller andra rätter som ex. bondbönsoppa. Bondbönorna kan också sparas i kylen eller frysas.
Vegetarisk gryta från Marocko
Vegetarisk gryta från Marocko. En mustig och värmande gryta kikärtor, pumpa, morot samt zucchini smaksatt med spiskummin, kanel, gurkmeja, chili och vitlök.
Istället för pumpa kan du ta paprika, aubergine eller utesluta helt. Vidare kan du ha i quornbitar, tofu eller sojaprodukt du gillar.
Koka gärna egna kikärtor innan att ha till grytan.
Servera den marockanska grytan med couscousen samt gärna het harissa (chilipasta) blandat i en skål med lite olivolja, ett gott bröd samt en skål naturell matyoghurt blandat med några msk olivolja samt 0,5 dl citronsaft. Hummus - kikärtsröra är också gott till.
Ett rött medelfylligt ev. spanskt vin, lageröl, mjölk, citronsaft eller ayran drickyoghurt passar att dricka till.
Chili con carne
Chili con carne - en het gryta med köttfärs eller biff, chili, bönor, paprika, vitlök och tomat.
Istället för köttfärs kan man använda mört tärnat eller strimlat grytkött (som på bilden) som biff, fransyska, lövbiff eller innanlår och då kokar du chilin någon timme. Använder du grytkött som högrev så behöver det koka i ca 2 timmar gärna längre. Då kan man också lägga med okokta vita bönor (låt svälla i vatten några timmar innan) och låta koka mjuka i chili con carnen. Ersätt då burkbönorna med 2 extra burkar tomater.
Chilipulver kan ersättas med hackad färsk chilifrukt ex. en eller två röd spansk peppar eller piri piri.
Här har jag valt vita bönor på burk men godast blir det såklart med egna koka vita bönor eller andra kokta bönor som svarta bönor eller röda bönor. I detta recept kan du ta 5 dl kokta bönor och tillsätta ytterliggare 1-2 burkar krossade tomater.
Chili con carne kan serveras med ris. Basmatiris, bulgur eller råris är gott till.
Jalapeñopeppar, tabasco, färsk hackad koriander, någon sås som guacamole, gräddfil eller matyouhurt, nachos eller brytbröd är andra tillbehör som passar till chili con carne.
I USA har de tävlingar i bästa chili con carnen.
Se alla recept ur kategorin Linser och bönor

Gilla oss på Facebook