AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Bruna Bönor

Bruna Bönor Bruna bönor till fläsk. Egna hemkokta bruna bönor blir goda och billigare än köpta. Bruna bönor är också goda med stekt falukorv, köttbullar eller vegetarisk variant med stekt halloumiost. Kokt potatis och lite grönsallad samt riven morot är också gott till.
Hemgjorda bruna bönor kan med fördel dubblas så att du kan frysa in bruna bönor till nästa gång.
Bruna bönor kan också serveras till julbord.
Steker du fläsk till så kan du hälla i fettet från fläsket i bruna bönorna så får bönorna lite mer smak.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 13)
8 port bruna bönor
Förberedelse: 12 tim
Tillagning: 1 tim 30 min
Klart på: 13 tim 30 min

Ingredienser:

  • 4 dl okokta ej blötlagda bruna bönor
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 msk ättikssprit 12%
  • 4 msk sirap

Tillagning:

  1. Skölj de bruna bönorna och lägg dem i kallt vatten över en natten att svälla.
  2. Häll bort vattnet blötläggningsvattnet och häll över bönorna i en stor kastrull. Tillsätt 1 liter vatten.
  3. Koka de bruna bönorna i 1 timme och en kvart under lock på svag värme. Smaka på en böna - bönorna ska vara mjuka och börja spricka. Koka ev. längre. Rör om då och då och späd ev. med mer vatten så att det täcker bönorna.
  4. När bönorna koka mjuka så skopa du ur kokvattnet så att du har kokvatten så att det täcker bönorna men ej mer.
  5. Rör ut potatismjölet i lite vatten i ett glas, häll i det under omrörning ner i de kokande bruna bönorna. Detta reder bönorna så att de blir såsiga.
  6. Smaksätt sedan de bruna bönorna med ättika, sirap, vitpeppar och salt. Ev. får du tillsätt mer än angivna mängder. Smaka på de bruna bönorna så att de blir som du vill ha dina bruna bönor.
  7. Bönorna kan stå och småkoka vidare eller serveras direkt.


 

Fler recept ur samma kategori som Bruna Bönor:

Förvällda nässlor
Förvällda nässlor. Kokta nässlor blir som kokt spenat fast de är mycket billiga, minst lika goda samt nyttiga.
Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen samt gödselstacken såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar. Plocka bladen av nässlornas toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar. Godast är de nyutslagna bladen på våren. Då kan man plocka och koka upp samt frysa in likt fryst spenat.
Brännässla innehåller mycket mineraler och vitaminer samt är speciellt bra för blodet. Det är också urindrivande och kan användas som detox.
Avkok (koka 10 minuter) på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköljvatten eller massera in i hårbåtten.
Kokt bulgur
Kokt bulgur. Bulgur är krossat matvete som kokas och serveras varmt eller kallt - gott till bulgursallad.
Bulgur innehåller mycket fibrer. Bulgur är ett gott alternativ till potatis, pasta eller ris.
Bulgur går snabbt att laga och kokar klart på nån kvart.
Ett tips är att koka ett helt eller halvt paket i taget så kan du låta överbliven bulgur svalna på en bricka och frysa in i lagom påsar att ta fram nästa gång du vill laga ex. bulgursallad, ta med lunchlåda eller bara värma bulguren i mikron som tillbehör. Då tar du bara dubbelt så mycket vatten som bulgur och 2-3 tsk salt.
Bulgur är smidigt att koka till många ex. till buffé eller fest och smidigt förbereda i god tid innan. Kokta bulgur kan förvaras kall kokt i kylen till serveringen som ex. bulgursallad eller frysas in i påsar tills den behövs.
Kokt potatis
Kokt potatis. Ett grundrecept på hur man kokar potatis som vinterpotatis, fast potatis med skal, mandelpotatis, delikatesspotatis och färskpotatis.
Någon dl av potatisvattnet kan användas att späda ex. gräddsås med som då får fin konsistens då stärkelsen i potatisvattnet reder såsen något.
Kokar du färskpotatis till ex. midsommar eller till sillbord så kan du ha i några stjälkar dill under kokningen.
Räkna ca 16 småpotatisar, 12 medelstora eller 8 större potatisar till 4 portioner. Är man riktigt hungrig så räkna 1-1,2 kg potatis till fyra portioner.
Se alla recept ur kategorin Sidorätter
Ostgratinerad kassler med ananas
Ostgratinerad kassler med ananas. Gratinerad kassler är en klassiker. Söt ananas med salt kassler gratinerat med ost passar bra ihop.
Till ostgratinerad kassler passar det mest som ris, basmatiris, råris, kokt potatis, potatismos, ugnsrostad potatis, pressad potatis, matvete, couscous eller bulgur.
Tomater, finrivna morötter och/eller vanlig grönsallad passar också till. Du kan garnera ananasgratinerad kassler med hackad persilja.
Varianter är att bre god senap på varje kasslerbit också. Samt ha skivad tomat på ananasen och sedan ost. Skivade champinjoner är också gott.
Vill du ha en sås till så kan du blanda 2 msk fransk stark dijonsenap eller ajvar (paprikaröra på burk) med 2 dl matlagningsyoghurt och servera till.
Du kan laga med ananasringar på burk (200 gram) eller med färsk ananas. Då skär du av topp och botten samt skär bort kanterna. Dela den sedan längs med på mitten och sedan varje mittendel till totalt fyra delar. Skär bort den mittersta träiga delen på varje. Skiva sedan ananasen och lägg två bitar på varje kasslerskiva. Spara ananas som du inte använder i kylen att njuta som frukt eller till dessert.
Älgfärsbullar älgköttbullar
Älgfärsbullar. Recept på älgfärsbullar eller älgköttbullar. Goda hemgjorda köttbullar på älgfärs. Servera älgköttbullar som vanligt med kokt potatis, gräddsås, inlagd gurka och lingon. Älgfärsbullar är också goda på buffé och julbord.
Helstekt kyckling med örter
Helstekt kyckling med örter. En helgrillad kyckling med massor av smak av timjan, rosmarin, salvia, bladpersilja samt vitlök, citron, lök och chili.
Laga gärna en skysås eller gräddsås på den goda skyn som blir av kycklingen. Förslagsvis kan du laga en sås med grädde, gelé och lite soja samt reda den med maizena. Vidare är rostad potatis och rotfrukter, hasselbackspotatis, potatismos, råris, tagliatelle goda tillbehör. En grönsallad eller tomatsallad passar också till.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple
Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple. Goda till buffe. Gott till det svenska smörgåsbordet vid påsk, midsommar och jul.
Räkna två ägghalvor per portion.
Knäckklubbor knäckstrutar godisklubbor med knäck
Knäckklubbor eller knäckstrutar. Hemgjorda godisklubbor med knäck i små bakplåtsstrutar är gott godis till jul och fest.
Du behöver bakplåtspapper, tejp samt 10 pinnar till klubborna. Som pinnar kan man använda ätpinnar i trä delade på mitten eller delade små grillspett av trä.
Gillar du mandel så kan du tillsätta det till knäckklubborna.
Sill med lime limesill
Sill med lime. Limesill. Inlagd sill smaksatt med lime, purjolök och kryddpeppar i ättikslag. En klar sill med inläggningssill.
Det går bra att använda 5-minuters sill också - då kan du äta sillen direkt efter inläggning.
Se alla recept ur kategorin Julmat
Inlagd gurka med chili
Inlagd gurka med chili. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med chili ger god sting till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Lammlever Anglais
Lammlever Anglais med kapris och bacon. Till stekt kalvlever kan du förslagsvis servera kapris, smörstekta äppelskivor med rödlök samt kokt potatis eller potatismos.
Det blir också gott med kalvlever eller grislever.
Inlagd smörgåsgurka
Inlagd smörgåsgurka. Västeråsgurkor eller saltgurka i ättikslag.
Små gurkor sk Västeråsgurkor blir jättegoda att lägga in.
Gott till leverpastejsmacka, söndagsstek och allt annat som smörgåsgurka är så gott till.
Här har jag valt att lägga in gurkorna med lite bitar av färsk pepparrot, senapsfrön och dillfrön. Annat gott i är några blad från svarta vinbär; dillkronor; några bitar skivad färsk eller torkad ingefära och strimlad gul lök.
Vill du ha extra krispig gurka kan du tillsätta 0,5 tsk alunpulver som du hittar i kryddhyllan.
Se till att ha rena steriliserade burkar och lock om du ska spara gurkan länge. Du kan diska burkarna i diskmaskin men helst ska du koka dem eller värma dem i ugnen på 100 grader i 10 minuter.
Tillagningstiden stämmer ej då kan ätas efter några dagar men blir godast efter ca 3 veckors inläggning.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Rödbetor med getostsmör
Rödbetor med getostsmör. Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnstekt serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk. Då kan ett fylligare rödvin passa bra till. Rödbetorna är också god förrätt, osträtt, bufferätt eller mellanrätt.
Mexikansk guacamole
Mexikansk guacamole med avokados, körsbärstomat, jalapeno, lök, lime och färsk koriander.
Se till så att du använder mogna avokados.
Annat gott i guacamole är fint tärnad röd paprika och majs.
Man kan spä den med gräddfil om man vill ha.
Garnera den gärna med hackad tomat och lök, färsk koriander samt någon klyfta lime.
Ta chili efter tycke ex. jalapeno eller annan grön eller röd färsk chili du gillar. Chili kan uteslutas om man vill ha en mild gucacamole.
Grön ärtsoppa, Crème Nignon
Grön ärtsoppa eller Crème Nignon på franska är en god grön soppa med ärtor. En soppa som passar som förrätt förslagsvis garnerad med lite tryffelolja.
Gröna ärter från sommarens skörd finns frysta. De blir en fransk klassisk soppa på gröna ärtor som kallas Creme Nignon.
På bilden har jag lagt en hög med stekt äpple, fläsk och svamp för få lite tuggmotstånd också.
Garnerad med lite tryffelolja, mousserande vin samt lättvispad grädde blir Crème Nignon riktigt lyxig.
Annars kan man nöja sig med en klick crème fraiche i varje tallrik.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Avokado, mango och tomatsalsa
Avokado, mango och tomatsalsa passar till kyckling, fisk eller fläsk. Fluffiga majs- och paprikapannkakor, yoghurt och salsa är också en god kombination (och vegetarisk).
Ananassalsa med mynta
Ananassalsa med mynta, färsk koriander, jalapeno, rödlök och lime. En Mexikansk salsa som passar till det mesta som tortillas, tacos, grillat, på buffé, till kyckling, skaldjur, fisk eller grönsaker.
Mexikanska svarta bönor
Mexikanska svarta bönor. Frijoles negros fritos är stekta mosade svarta bönor smaksatta med vitlök, lök och chili.
Gott till tortillas, tacos, mackor och nästan all mexikansk mat. Funkar även som röra till annat som grillat kött eller grönsaker till vegan eller vegetarisk mat.
Koka gärna ett paket svarta bönor innan och spara undan det som blir över till annat i frysen. Man kan också använda svarta bönor från burk men hemkokta är godast.
Egna bönor kokar du genom att lägga ett paket svarta bönor i blöt över natten minst 10 timmar. Koka dem sedan mjuka i ca 1 timme. Häll av och skölj i kallt vatten.
Om du vill kan du ta buljong istället för vatten. Eller tillsätta valfri buljongtärning.
Se alla recept ur kategorin Veganmat
Vegetarisk pasta med svamp och ärtor
Vegetarisk pasta med svamp, ärtor, lök och vitlök. Istället för spagetti kan du ta annan valfri pasta.
Gott till är hackad bladpersilja samt riven ost som parmesan eller grana padano. Servera gärna ett gott bröd till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Couscoussallad
Couscoussallad är gott som tillbehör till buffé, grillade rätter, grillad halloumi och grillad lax. En sallad med kokt couscous och grönsaker, bönor, morötter, valnötter, smågurkor, vitlök, kryddor och selleri. Istället för saffran kan du ta gurkmeja som också ger fin gul färg och god smak.
Receptet kan halveras till 4-5 portioner.
Ungersk köttgryta gulasch med högrev eller fransyska
Ungersk köttgryta. Gulasch med högrev eller fransyska blir en god köttgryta till vardags och fest.
Servera gulasch med råris eller kokt potatis. Inlagd gurka, syrade grönsaker, saltgurka och gräddfil passar också till köttgrytan.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Chili con Quorn
Chili con Quorn är en vegetarisk chili con carne med quornfärs, linser och bönor istället för köttfärs.
Quornfärs är likt köttfärs men är gjort av svamp. Quorn blir gott istället för köttfärs till vegetarisk chili.
Lägg gärna bönor i blöt kvällen innan och koka en stor laddning bönor som du kan ha till chilin och sedan frysa in resten. Hemkokta bönor är godare än de köpta färdigkokta tycker jag.
Du kan servera chilin con quorn med råris eller ris ex. basmatiris kokt med hel kardemumma och en kanelstång (blanda en del av riset när det är kokt med ett krm gurkmeja och blanda sedan ut i riset). En grönsallad - förslagsvis isbergssallad med skivad rödlök är gott till. Vidare kan man ha matyoghurt till som ex. turkisk yoghurt.
Tärnade morötter är också gott i chilin.
Stora vita bönor marinerade
Marinerade stora vita bönor. Gott som tillbehör till det mesta. På buffe eller bara ha i kylen och ta fram till maten. Stora vita bönor är också perfekt som alternativ till pasta, potatis och ris som GI-tillbehör.
Koka de stora vita bönorna själv då blir de godast. Ett tips är att koka hela paketet på en gång och sedan frysa in i påsar det som blir över. Perfekt att plocka fram då och då.
Välj gärna ekologiskt odlade stora vita bönor de är godast.
Desto godare olivolja och vinäger du väljer desto godare blir de marinerade vita bönorna. Överkurs är att ha i några droppar tryffelolja som är jättegott med stora vita bönor.
Blötlägg gärna bönorna dagen innan så sparar du el när du ska koka dem. Annars kan man koka dem direkt men då tar det kanske 2,5 - 3 timmar att koka de vita bönorna.
Med marinerade vita bönor som tillbehör blir de flesta rätter mer vinvänliga speciellt med rödviner.
Bondbönssoppa med broccoli
Bondbönssoppa med broccoli är fantastiskt gott och nyttigt. Här med lite potatis, grädde, crème fraiche, franska örter, chili och några droppar tryffelolja.
Funkar till vardagslunch, till jobbet, som förrätt på fest eller till soppbuffé.
Lätt att laga till flera. Vill du göra det riktigt enkelt så kan du använda hackad fryst lök, frysta broccolibuketter samt frysta bondbönor.
Du kan ta frysta eller färska bondbönor respektive broccoli. Färska bondbönor blir grymt gott men finns bara på vår och sommar. Annars får du köpa frysta i påse vilket också blir gott.
Bondbönorna behövs ej skalas helt utan skalet runt innerbönorna kan vara kvar. Då får du lite tuggmotstånd samt mer fibrer i soppan.
Vill du ha en helt slät soppa så kan du sila bort skalresterna genom ett durkslag.
Kan garneras med som på bilden med avokadoolja, svartpeppar samt chiliflakes. Annat gott på är riven parmesan, rostade pumpakärnor, krutonger, stekt tärnat fläsk, kokt ägghalva, hackade soltorkade tomater, smulad fetaost, hackad bladpersilja osv.
Servera gärna bondbönssoppan med ex. surdegsbaguette till.
Se alla recept ur kategorin Linser och bönor

Gilla oss på Facebook