Stekt fläsk med löksås

Stekt fläsk med löksås är klassisk svensk husmanskost. Vit sås med lök till stekt fläsk med kokt potatis. Löksås passar också till stekt salt sill, stekt halloumiost eller korv. Även kallad bondsås. Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken och grädden. Du kan ersätta grädden med bara mjölk om du önskar.

4 portioner stekt fläsk med löksås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 gula stora lökar
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • salt och vitpeppar
  • Ev lite soja, hackad persilja
  • 200 gr rimmat sidfläsk i skivor

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till. Råris är också gott.
  2. Gör löksåsen: Skala och dela löken. Skiva den.
  3. Stek löken mjuk i smöret på medelvärme i 10 minuter i en stor kastrull.
  4. Strö över vetemjölet. Rör.
  5. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning.
  6. Koka löksåsen i 5-10 minuter och rör då och då.
  7. Smaksätt löksåsen med några krm salt, 1 krm vitpeppar och ev. lite soja och hackad persilja. Späd ev. med mer vätska så att såsen är en sås och inte en tjock stuvning.
  8. Stek fläsket på medelvärme tills det har fått färg och är knaprigt.
  9. Servera stekt fläsk med löksås samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer