Stekt fläsk med löksås

Stekt fläsk med löksås är klassisk svensk husmanskost. Vit sås med lök till stekt fläsk med kokt potatis. Löksås passar också till stekt salt sill, stekt halloumiost eller korv. Även kallad bondsås. Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken och grädden. Du kan ersätta grädden med bara mjölk om du önskar.

4 portioner stekt fläsk med löksås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 gula stora lökar
  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • salt och vitpeppar
  • Ev lite soja, hackad persilja
  • 200 gr rimmat sidfläsk i skivor

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det till. Råris är också gott.
  2. Gör löksåsen: Skala och dela löken. Skiva den.
  3. Stek löken mjuk i smöret på medelvärme i 10 minuter i en stor kastrull.
  4. Strö över vetemjölet. Rör.
  5. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning.
  6. Koka löksåsen i 5-10 minuter och rör då och då.
  7. Smaksätt löksåsen med några krm salt, 1 krm vitpeppar och ev. lite soja och hackad persilja. Späd ev. med mer vätska så att såsen är en sås och inte en tjock stuvning.
  8. Stek fläsket på medelvärme tills det har fått färg och är knaprigt.
  9. Servera stekt fläsk med löksås samt kokt potatis.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer