Stekt fläsk med löksås

Introduktion och förberedelse

Stekt fläsk med löksås är klassisk svensk husmanskost. Vit sås med söt aromatisk lök är jättegott med salt stekt rimmat fläsk och god kokt potatis.

Löksås kallas även bondsås. Köp svenskt fläsk.

Serveringsförslag

  • Du kan koka potatis som vinterpotatis med skal och servera som skalpotatis till eller ta annan valfri potatis som färskpotatis eller delikatesspotatis.
  • Kan även serveras med råris, tagliatelle, gnocchi eller kokta grönsaker som blomkål, morot och broccoli.
  • En sidosallad eller grönsallad av gröna blad som mangoldskott, valfri påssallad eller babyspenat samt riven morot och tärnad tomat passar till.
  • Vidare passar grönsaker som kokta morötter till.

Vego varianter

  • Fläsket kan bytas mot stekt skivad halloumi för vegetarisk variant - den är salt och god till löksåsen.
  • För vegan variant kan steka falafel, tzayspett eller skivad aubergine och zucchini till.
  • Byt ut smör mot mjölkfritt margarin eller rapsolja. Istället för mjölk kan du ta havremjölk samt en halv grönsaksbuljongtärning och någon dl sojagrädde eller havregrädde på slutet.

Glutenfri eller laktosfri löksås

  • Istället för vetemjöl kan du reda såsen med 2 msk maizenastärkelse. Ta undan 2 dl vätska i början och vispa ihop med 2 msk maizena samt rör i såsen på slutet och koka i 2 minuter. Justera såsen om den blir för tjock med lite vatten.
  • Löksås kan även lagas med vatten och en tärning grönsaksbuljong istället för mjölk.

Salt fläsk passar bra ihop med den gräddiga såsen med sötma från gul lök.
Salt fläsk passar bra ihop med den gräddiga såsen med sötma från gul lök.

4 portioner stekt fläsk med löksås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 200 gram lök, ca 4 gula lökar
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk 3%
  • 1 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 0,5 tsk kinesisk soja (valfritt)
  • 400-500 gram rimmat sidfläsk, gärna i skivor
  • 2 msk hackad persilja
  • 4 portioner kokt potatis, ca 900 gram vanlig potatis, delikatesspotatis som amandine eller färskpotatis
  • 4 portioner grönsallad

Tillagning

  1. LÖKSÅS: Skala och dela löken. Skiva den fint mot fibrerna.
  2. Stek löken mjuk i smöret på medelvärme i 10 minuter i en stor kastrull. Den ska bara få lite färg.
  3. Börja koka potatis. Skrubba och koka med skal. Eller skala dem. Koka mjuka ca 20 minuter beroende på storlek.
  4. Lägg över löken i en såskastrull med tjock botten. Strö vetemjölet över löken. Rör.
  5. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning.
  6. Koka löksåsen i 10 minuter och rör då och då.
  7. Smaksätt löksåsen med några krm salt, 1 krm peppar och ev. lite soja och hackad persilja. Späd ev. med mer vätska så att såsen är en sås och inte en tjock stuvning. Håll såsen varm.
  8. FLÄSK: Skiva fläsket om det inte är det. Skär bort svålen om du vill. Stek fläsket på medelvärme tills det har fått färg och är knaprigt men inte bränt - ca 5-10 minuter.
  9. Servera det stekta fläsket med löksåsen samt kokt potatis och gärna en grönsallad till.
E-mail
Medel: 4 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 501 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-19

Tillbehör och liknande recept: