Bruna bönor med halloumi

Introduktion och förberedelse

Halloumi eller grillost med bruna bönor är en variant på bruna bönor med fläsk.

Osten har en god sälta som passar till de lite sötsyrliga bruna bönorna.

Serveringsförslag

Tips

Hemkokta bruna bönor blir billiga och goda. Koka gärna en dubbel sats bruna bönor och spara till senare eller frys in.

Framförhållning

Lägg bönorna i blöt dagen innan.

Den salta osten smakar bra med de sötsyrliga bruna bönorna samt kokt potatis, morot och linser.
Den salta osten smakar bra med de sötsyrliga bruna bönorna samt kokt potatis, morot och linser.

4 portioner bruna bönor med halloumi-ost

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 14 tim

Ingredienser

  • 400 gram halloumi, grillost eller stekost
  • 800 gram potatis
  • 4 morötter att koka med potatisen eller riva (valfritt)
  • 65 gram grönsallad (valfritt)
  • Linssallad: 2 dl gröna linser
  • 1 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk ljus soja
  • 1 msk vinäger
  • Bruna bönor: 4 dl okokta ej blötlagda bruna bönor
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 msk ättikssprit 12%
  • 4 msk sirap

Tillagning

  1. Skölj de bruna bönorna och lägg dem i kallt vatten över en natten att svälla.
  2. Häll bort vattnet blötläggningsvattnet och häll över bönorna i en stor kastrull. Tillsätt 1 liter vatten.
  3. Koka de bruna bönorna i 1 timme och en kvart under lock på svag värme. Smaka på en böna - bönorna ska vara mjuka och börja spricka. Koka ev. längre. Rör om då och då och späd ev. med mer vatten så att det täcker bönorna.
  4. Skala potatisar samt ev. morötter med fult skal. Potatis med fint skal kan du koka som de är. Koka potatisen samt ev. morötterna tills de är mjuka ca 25 minuter eller något längre om de är stora hela potatisar. Känn med en provnål eller kniv.
  5. Koka gröna linser täckta med vatten i liten kastrull med klyftad rödlök under lock i 20 minuter på medelvärme (ungefär lika länge som potatisen).
  6. När de bruna bönorna har kokat mjuka så skopar du ur kokvattnet så att du har kvar kokvatten så att det täcker bönorna men ej mer.
  7. Rör ut potatismjölet i lite vatten i ett glas, häll i det under omrörning ner i de kokande bruna bönorna. Detta reder bönorna så att de blir såsiga.
  8. Smaksätt sedan de bruna bönorna med ättika, sirap, vitpeppar och salt. Ev. får du tillsätt mer än angivna mängder. Smaka på de bruna bönorna så att de blir som du vill ha dina bruna bönor.
  9. Bönorna kan stå och småkoka vidare medan du steker halloumiosten samt potatis och linser kokar klart.
  10. Skiva halloumi-osten i ca 0,5 cm skivor.
  11. Stek halloumi-osten. Du kan också grilla den. Eller steka i grillpanna.
  12. Stek några minuter på varje sida så att den får färg.
  13. Förbered ev. sallad och riv morötter om du vill ha det till.
  14. Servera de bruna bönorna med halloumiosten, kokt potatis, gröna linser samt ev. salladen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 630 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-16