Bruna bönor med fläsk

Klassisk svensk husmanskost med hemlagade bruna bönor.
Kokt potatis, grönsallad och finriven morot är gott till bruna bönor med fläsk.
Egna hemkokta bruna bönor blir goda och billigare än köpta. Du får dock ha lite framförhållning och lägga dem i blöt dagen innan. Dubbla då gärna receptet så kan du frysa in bruna bönor och ta fram till senare tillfälle.
Bruna bönor är också goda med stekt falukorv eller vegetarisk variant med stekt halloumiost.
Bruna bönor kan också serveras till julbord.
Du kan hälla i fettet från fläsket i bönorna så får bönorna lite mer smak.
Steker du orimmat fläsk så salta lite på det under stekningen.

4 portioner bruna bönor med fläsk

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 14 tim

Ingredienser

  • 600 gram stekfläsk, rimmat eller orimmat
  • 800 gram potatis
  • 4 morötter att riva (valfritt)
  • 65 gram blandad grönsallad (valfritt)
  • Bruna bönor: 4 dl bruna bönor
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 msk ättikssprit 12%
  • 4 msk sirap

Tillagning

  1. Skölj de bruna bönorna och lägg dem i kallt vatten över en natten att svälla.
  2. Häll bort vattnet blötläggningsvattnet och häll över bönorna i en stor kastrull. Tillsätt 1 liter vatten.
  3. Koka de bruna bönorna i ca 1 timme och en kvart under lock på svag värme. Smaka på en böna - bönorna ska vara mjuka och börja spricka. Koka ev. längre. Rör om då och då och späd ev. med mer vatten så att det täcker bönorna.
  4. Koka potatisen.
  5. När bönorna kokt mjuka så skopa du ur kokvattnet så att du har kokvatten så att det täcker bönorna men ej mer.
  6. Rör ut potatismjölet i lite vatten i ett glas, häll i det under omrörning ner i de kokande bruna bönorna. Detta reder bönorna så att de blir såsiga.
  7. Smaksätt sedan de bruna bönorna med ättika, sirap, vitpeppar och salt. Ev. får du tillsätt mer än angivna mängder. Smaka på de bruna bönorna så att de blir som du vill ha dina bruna bönor.
  8. Bönorna kan stå och småkoka vidare medan du steker fläsket och potatisen kokar klart.
  9. Stek fläsket knaprigt några minuter på varje sida samt några skivor i taget. Lägg över på en tallrik eller fat. Håll dem ev. varma i ugnen under folie.
  10. Förbered sallad och riv morötter om du vill ha det till.
  11. Servera de bruna bönorna med fläsket, kokt potatis och salladen.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer