Macarons med choklad chokladmacarons

Macarons med choklad eller chokladmacarons. Macarons är små kakor av två bottnar ihopsatta med nutella eller ganache (chokladtryffel).
Du behöver en våg att väga upp ingredienser med.
Gör gärna fyllningen den sk chokladganachen dagen innan.
Vill du ha riktigt blanka macarons så får du köpa en speciell bakformsunderlägg som ger blank yta till macaronisarna på undersidan. De läggs sedan ihop med undersidan utåt istället för som här med ovansidan utåt. Det blir såklart lika goda macarans med ovansidan utåt men den är lite skrovligare och inte lika blank.

25 st chokladmacarons

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 200 gram florsocker
  • 100 gram mandelmjöl
  • 4 äggvitor
  • 1 tsk citronsaft
  • 30 gram strösocker
  • 20 gram kakao
  • Fyllning chokladganache: 120 gram choklad 70% kakao
  • 150 gram vispgrädde
  • 40 gram honung

Tillagning

  1. Gör fyllningen, den sk chokladganachen innan bottnarna så att fyllningen får stelna i rumstemperatur. Gärna dagen innan.
  2. CHOKLADGANACHE: Hacka chokladen fint och lägg i en skål. Tips är att dela den i bitar och mixa den i en matberedare. Koka upp grädde med honung i en kastrull och slå över den hackade chokladen.
  3. Vispa ex. med elvisp till en jämn massa - chokladen ska smälta.
  4. Häll upp i en skål och täck med plastfilm och ställ att stelna i rumstemperatur.
  5. MACARONSBOTTNAR: Blanda florsocker, mandelmjöl och kakao i en bunke.
  6. Vispa äggvitorna och citronsaften i en ren metallbunke. Börja vispa långsamt och öka sedan farten.
  7. Tillsätt sedan strösockret och fortsätt vispa snabbt till ett fast skum.
  8. Blanda först hälften av florsocker-, kakao- och mandelblandningen i de vispade äggen med en slickepott och ta sedan resten och blanda försiktigt till en slät seg massa.
  9. Lägg massan efter hand i en spritspåse med ett cm-brett hål sk tyll.
  10. Spritsa ca 50 bottnar i storlek som femkronor på bakplåtspaper på två plåtar med några cm mellanrum.
  11. Låt dem stå och torka i 30 minuter.
  12. Sätt ugnen på 170 grader (150 grader varmluft) under tiden.
  13. Baka bottnarna i nederdelen av i ugnen i 8 minuter. Insidan ska fortfarande vara mjuk.
  14. Ta ut dem och låt dem stå och vila i 10 minuter för att kallna.
  15. Vänd bakplåtspappret med macarons uppochner på plåten och pensla baksidan av pappret med kallt vatten.
  16. Låt macaronerna vila i 5 minuter till och pilla sedan försiktigt bort dem från pappret.
  17. Nu är bottnarna klara och du kan fylla dem och sätta ihop till macarons. Enklast är att bara bre nutella på botten och slå ihop dem två och två. Riktigt lyxigt är chokladganache som är en chokladtryffelfyllning.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer