Gin och tonic
Gin och Tonic är en klassiker som funkar i alla lägen. Lätt att göra men är ändå elegant och läskande.
Gin och Tonic är med på IBA:s drinklista och har en egen dag den 9 april.
Tillagning
- Fyll ett högt glas typ Highballglass eller Gin&Tonic-kupa med isbitar.
- Mät upp gin och häll i den.
- Toppa upp glaset med tonic.
- Garnera med en halv skiva citron eller lime. Eller en klyfta citron eller lime. Klyftan kan även pressas över drinken och sedan läggas i drinken. Eller garnera enligt fantasi - se förslag ovan.
Serveringsförslag
- Gin&Tonic passar som longdrink till fördrink, fest, cocktails eller sommardrink.
- Klassiskt är att blanda i ett högt longdrink eller highball glas men en Gin&Tonic-kupa är också snyggt.
Garnering
- Du kan ha drinkpinne och sugrör vid servering men det är valfritt.
- Vanligt i en GT är en skiva eller klyfta citron eller lime. Väljer du en klyfta så kan man pressa den över drinken innan den läggs i.
- Annat som passar att garnera med är en skiva gurka; blodapelsin; en bit stjärnanis; ätliga blommor som gurkört, fläder, syren eller ringblomma; en kvist rosmarin eller timjan; blad av färsk mynta, basilika, citronmeliss eller citronverbena; cocktailpinnar med frukt eller annat efter fantasi.
Varianter
- Du kan välja att göra en 4:a eller 6:a GT - vilket syftar på mängden gin i cl.
- Schweppes Tonic Water med kinin är klassiskt att blanda drinken men numer finns många goda alternativa Tonic från små tillverkare.
- Eller gör drinken med Tonic extrakt du blandar med soda- eller mineralvatten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal