Torsk med vitvinssås

Torsk med vitvinssås, gräslök, palsternacksmos samt citronklyftor. Gott med sallad på babyspenat samt riven morot.
Andra tillbehör som passar till torsken istället för palsternacksmos är potatismos, rotmos, pressad potatis, kokt potatis, ris, råris eller quinoa.
Det finns portionsfrysta bitar torskrygg som är god att använda. Räkna en filébit på ca 120-140 gram per portion.
Här har jag efterstekt torsken i såsen i ugnen med lite parmesan på men det går lika bra att låta den koka en stund i såsen med lock och utesluta parmesanosten.

2 portioner torsk med vitvinssås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 280 gram torskfilé
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk smör att steka torsken i
  • Vitvinssås: 0,5 schalottenlök
  • 10 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 0,5 krm salt
  • 2 msk hackad gräslök
  • 0,5 dl riven parmesan eller gratängost (valfritt)
  • Tillbehör: 200 gram palsternacka
  • 200 gram potatis
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 30 gram babyspenat
  • 2 klyftor citron

Tillagning

  1. Förbered tillbehör som förslagsvis palsternacksmos om du vill ha det till: skala palsternackor och potatis. Skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader (eller så kan du laga torsken klart i stekpannan).
  3. Vitvinssåsen: Skala och finhacka schalottenlök.
  4. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  5. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  6. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  7. Rör i grädde.
  8. Mixa gärna såsen med en stavmixer.
  9. Smaka av såsen med salt och peppar och håll den varm.
  10. Bryn torsken på båda sidor någon minut i lite smör och salta samt peppra den.
  11. Lägg över i en ugnsform och häll över vitvinssås samt strö över riven ost. Sätt in torsken i övre delen av ugnen i 10 minuter och låt den få lite färg. Eller låt småputtra i pannan under lock i ytterligare ca 8 minuter tills torsken är genomstekt.
  12. Mosa palsternacka och potatis med smör, mjölk och smaka av med salt och peppar.
  13. Servera torsken i såsen garnerad med hackad gräslök. Gott till är även citronklyftor samt babyspenat.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer