Torsk med vitvinssås

Torsk med vitvinssås, gräslök, palsternacksmos samt citronklyftor. Gott med sallad på babyspenat samt riven morot.
Andra tillbehör som passar till torsken istället för palsternacksmos är potatismos, rotmos, pressad potatis, kokt potatis, ris, råris eller quinoa.
Det finns portionsfrysta bitar torskrygg som är god att använda. Räkna en filébit på ca 120-140 gram per portion.
Här har jag efterstekt torsken i såsen i ugnen med lite parmesan på men det går lika bra att låta den koka en stund i såsen med lock och utesluta parmesanosten.

2 portioner torsk med vitvinssås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 280 gram torskfilé
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 msk smör att steka torsken i
  • Vitvinssås: 0,5 schalottenlök
  • 10 g smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 0,5 krm salt
  • 2 msk hackad gräslök
  • 0,5 dl riven parmesan eller gratängost (valfritt)
  • Tillbehör: 200 gram palsternacka
  • 200 gram potatis
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 30 gram babyspenat
  • 2 klyftor citron

Tillagning

  1. Förbered tillbehör som förslagsvis palsternacksmos om du vill ha det till: skala palsternackor och potatis. Skär i mindre bitar. Koka dem mjuka i 20 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader (eller så kan du laga torsken klart i stekpannan).
  3. Vitvinssåsen: Skala och finhacka schalottenlök.
  4. Fräs löken i smör i en såskastrull.
  5. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  6. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  7. Rör i grädde.
  8. Mixa gärna såsen med en stavmixer.
  9. Smaka av såsen med salt och peppar och håll den varm.
  10. Bryn torsken på båda sidor någon minut i lite smör och salta samt peppra den.
  11. Lägg över i en ugnsform och häll över vitvinssås samt strö över riven ost. Sätt in torsken i övre delen av ugnen i 10 minuter och låt den få lite färg. Eller låt småputtra i pannan under lock i ytterligare ca 8 minuter tills torsken är genomstekt.
  12. Mosa palsternacka och potatis med smör, mjölk och smaka av med salt och peppar.
  13. Servera torsken i såsen garnerad med hackad gräslök. Gott till är även citronklyftor samt babyspenat.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer