Spättafilé med vitvinssås

Introduktion och förberedelse

Spättafilé i ugnen med vitvinssås gratinerad med parmesan.

Serveringsförslag

  • Garnera med färsk dill och servera med pasta som gnocchis eller tagliatelle; eller potatis som pressad potatis eller kokt potatis till.
  • Gott är även morötter, kapris och dill i brynt smör samt citronklyftor och en grönsallad med tomat.

Köp MSC-märkt spätta eller plattfisk.

Istället för spättafilé kan du ta annan plattfisk som piggvar, slätvar eller hälleflundra. Torskfilé eller laxfilé blir också gott.

Med egen fiskbuljong eller buljongtärning

Du kan ta 4 dl vatten och en tärning fiskbuljong om du ej har riktig fiskbuljong.

Rullad spättafilé lagad med vitvinssås i pannan
Till spättafilén hade jag en slags sallad med morötter, kapris och dill i brynt smör, bake-off baguette, grönsallad med tomater; citronklyftor samt gnocchi pasta till.

4 portioner spättafile med vitvinssås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram spättafilé
  • 1 schalottenlök
  • 30 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl vitt vin, torrt
  • 4 dl fiskbuljong
  • 1 dl grädde
  • 1 dl kokbar crème fraiche
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 dl riven parmesan eller gratängost (valfritt)
  • 3 kvistar färsk dill till garnering
  • MOROTSTILLBEHÖR: 1 schalottenlök
  • 4 morötter
  • 30 gram smör
  • 1 dl kapris
  • 0,5 dl hackad dill
  • TILLBEHÖR: 4 port kokt pasta som pasta, gnocchi eller potatis
  • 4 klyftor citron
  • 65 gram grönsallad
  • 8 halverade cocktailtomater

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Förbered kokt potatis om du vill ha det till.
  2. MOROTSTILLBEHÖR: Skala och hacka all lök.
  3. Skala och tärna morötter.
  4. Fräs en schalottenlök och morötterna i smör i en stekpanna några minuter.
  5. Hacka kapris och tillsätt dem tillsammans med dill. Smaka av med salt och peppar. Håll varmt.
  6. VITVINSÅS: Fräs en hackad schalottenlök i smör i en såskastrull.
  7. När löken är mjuk rör du ut mjöl och fräser några sekunder till.
  8. Rör i vitt vin och sedan fiskbuljong. Låt koka i 10 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  9. Rör i grädde och crème fraiche. Koka upp. Rör om. Mixa gärna såsen med en stavmixer.
  10. Smaka av såsen med salt och peppar och håll den varm.
  11. Börja koka pasta om du vill ha det till istället för potatis.
  12. Rulla ihop spättafiléerna och lägg i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna smord med lite smör. Häll över vitvinssåsen samt strö över riven ost.
  13. Sätt in spättafiléerna i övre delen av ugnen i 15 minuter och låt den få färg och bli genomvarm.
  14. Garnera spättan i pannan med dillkvistar.
  15. Servera med morots- och kaprissalladen, citronklyftor, grönsallad, tomater samt pasta eller kokt potatis. Eller de tillbehör du önskar.
E-mail
Medel: 3.7 (24 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 653 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-28