Vaniljhjärtan i långpanna

Introduktion och förberedelse

Baka en variant på vaniljhjärtan i långpanna och skär i rutor.

Vaniljrutorna passar till fika, kalas, utflykt och fest. Lätt att baka till många i en stor form.

Jag tycker de påminner om paj - med deg i botten, vaniljfyllning, lite bär och så smuldeg på toppen. Små pajrutor som serveras kalla med paj och vaniljsås i ett.

Varianter

  • Här med lite blåbär och hallon i men det är valfritt. Du kan ta i färska bär eller styckfrysta bär. Andra bär som passar är vinbär eller björnbär.
  • Istället för vaniljfyllningen nedan kan du göra vaniljkräm eller köpa en färdig vaniljvisp och vispa hård samt fylla med den.
  • Receptet kan dubbleras till flera och bakas i en långpanna på 30 x 40 cm.
  • Kan även toppas med mandelspån.

Tack till Kerstin för receptet :)

Vaniljrutor bakade i långpanna med samma deg och fyllning som till vaniljhjärtan.
Vaniljrutor bakade i långpanna med samma deg och fyllning som till vaniljhjärtan - fast lite lättare att baka till flera.

24 vaniljrutor, en liten långpanna på 30x20 cm

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • DEG: 250 gram smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 msk vaniljsocker
  • 1/2 msk bakpulver
  • VANILJFYLLNING: 1 dl färskost naturell som Kesella
  • 2,5 dl crème fraiche naturell
  • 2 ägg, medelstora
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl färska eller frysta blåbär (valfritt)
  • 1,5 dl färska eller styckfrysta hallon (vaflritt)
  • 1 msk smör till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Tärna smöret och blanda hastigt ihop till en deg med vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker.
  3. Låt degen vila 5 minuter.
  4. FYLLNING: Vispa ägg, socker och vaniljsocker i en bunke någon minut.
  5. Vispa i färskost eller Kesella.
  6. Dela degen i två delar.
  7. Smörj en långpanna på 30x20 cm med en msk smör.
  8. Tryck ut degen i ett jämnt lager på botten av formen. Eller kalva ut på mjölat bakbord och täck botten av formen.
  9. Bred ut vaniljfyllningen i ett jämnt lager.
  10. Smula resten av degen till små smulor och strö över vaniljfyllningen i ett jämnt lager.
  11. Grädda i mitten av ugnen i 30 minuter. Täck ev. över mot slutet om det börjar brännas - ta ett galler med ett bakplåtspapper eller en plåt och sätt över.
  12. Ta ut och låt svalna.
  13. Skär ut rutor - förslagsvis i 6 x 4 rutor till 24 rutor. Akta botten på formen om det är en non-stick bakform.
  14. Förvaras i kylen och håller några dagar. Kan frysas med bakplåtspapper mellan i plastburkar.
E-mail
Medel: 3.6 (59 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 170 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-31