Sega bärrutor i liten långpanna

Introduktion och förberedelse

En slags sockerkaka med vispat ägg, socker samt mjöl som blir lite seg och knaprig - likt maräng. Bakad med smör och bär på toppen.

Frysta bär behöver ej tinas innan - bara att strö över.

Förslag topping:

  • Valfri sorts bär som blåbär, hallon, björnbär eller urkärnade körsbär. Vinbär och krusbär kan du blanda med en extra sked socker då de är så sura.
  • Stick ner bitar av rensad frukt som äppel, päron, sviskon eller plommon. Strö ev. över lite kanel om du gillar det.
  • Strimlad rabarber blandad med någon msk socker.
  • Ta med lite stött kardemumma, rivet citronskal eller hackad nötter som mandlar eller hasselnötter och strö över innan bakning.

Variera bärrutorna mer

Genom att strö över något eller blanda av följande:

  • 1 dl flagad mandel eller hackad hasselnötter.
  • 1 dl kokosflingor.
  • 1 dl grovhackad choklad.
  • Ringla över någon dl kolasås.

Lite extra tips på hur du bakar bärrutorna:

Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.

Ska du baka till ännu flera så kan du baka bärrutor i en stor långpanna.

1 liten långpanna 36x24 cm, ca 16 bärrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 ägg, ekologiska
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3-4 dl vinbär eller andra bär som krusbär, hallon, björnbär eller liknande. Frysta eller färska
  • 100 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa och snoppa vinbären.
  3. Mät upp ägg och socker i en skål.
  4. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  5. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  6. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Klipp till och lägg bakplåtspapper i botten på en liten långpanna.
  8. Bred ut smeten i ett jämnt lager.
  9. Strö över bären. Frysta bär behövs ej tinas (om de inte är i en klump förstås).
  10. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
  11. Grädda rutorna i 25-30 minuter i mitten av ugnen. Kolla gärna med en provsticka om du vill vara säker på att kakan stelnat i mitten. Jag gillar själv när den är lite lös i mitten men det är valfritt. Öka tiden något om smeten är i en mindre form och tjockare lager.
  12. Ta ut och låt svalna något innan du skär upp i rutor, förslagsvis 4x4 bitar till 16 stycken.
  13. Servera med en klick grädde samt mer färska bär. Kan också värmas något och serveras med en kula vaniljglass på toppen som en dessert eller till fikat.
E-mail
Medel: 3.7 (78 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-16