Sega bärrutor i liten långpanna

En slags sockerkaka med vispat ägg, socker samt mjöl som blir lite seg och knaprig - likt maräng. Bakad med smör och bär på toppen. Frysta bär behöver ej tinas innan - bara att strö över. 

Förslag till bär och frukt att toppa bärrutorna med
- valfri sorts bär som blåbär, hallon, björnbär, urkärnade körsbär.  Vinbär och krusbär (blanda med en extra sked socker då de är så sura).
- stick ner bitar av rensad frukt som äppel, päron, sviskon eller plommon. Strö ev. över lite kanel om du gillar det. 
- strimlad rabarber blandad med någon msk socker. 
- ta med lite stött kardemumma, rivet citronskal eller hackad nötter som mandlar eller hasselnötter och strö över innan bakning. 

Variera bärrutorna genom att strö över något eller blanda av följande: 
- 1 dl flagad mandel eller hackad hasselnötter. 
- 1 dl kokosflingor. 
- 1 dl grovhackad choklad
- Ringla över någon dl kolasås. 

Lite extra tips på hur du bakar bärrutorna: 
Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka. Ska du baka till ännu flera så kan du ta en stor långpanna och dubblera receptet med 1,5 gånger och får du ut ca 24 bitar. Går fint att frysa in. 

1 liten långpanna 36x24 cm, ca 16 bärrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 ägg, ekologiska
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vinbär, frysta eller färska
  • 100 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa och snoppa vinbären.
  3. Mät upp ägg och socker i en skål.
  4. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  5. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  6. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Klipp till och lägg bakplåtspapper i botten på en liten långpanna.
  8. Bred ut smeten i ett jämnt lager.
  9. Strö över bären. Frysta bär behövs ej tinas (om de inte är i en klump förstås).
  10. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
  11. Grädda rutorna i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna något innan du skär upp i rutor, förslagsvis 4x4 bitar till 16 stycken.
  13. Servera med en klick grädde samt mer färska bär. Kan också värmas något och serveras med en kula vaniljglass på toppen som en dessert eller till fikat.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer