Sega bärrutor i liten långpanna

En slags sockerkaka med vispat ägg, socker samt mjöl som blir lite seg och knaprig - likt maräng. Bakad med smör och bär på toppen. Frysta bär behöver ej tinas innan - bara att strö över. 

Förslag till bär och frukt att toppa bärrutorna med
- valfri sorts bär som blåbär, hallon, björnbär, urkärnade körsbär.  Vinbär och krusbär (blanda med en extra sked socker då de är så sura).
- stick ner bitar av rensad frukt som äppel, päron, sviskon eller plommon. Strö ev. över lite kanel om du gillar det. 
- strimlad rabarber blandad med någon msk socker. 
- ta med lite stött kardemumma, rivet citronskal eller hackad nötter som mandlar eller hasselnötter och strö över innan bakning. 

Variera bärrutorna genom att strö över något eller blanda av följande: 
- 1 dl flagad mandel eller hackad hasselnötter. 
- 1 dl kokosflingor. 
- 1 dl grovhackad choklad
- Ringla över någon dl kolasås. 

Lite extra tips på hur du bakar bärrutorna: 
Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka. Ska du baka till ännu flera så kan du ta en stor långpanna och dubblera receptet med 1,5 gånger och får du ut ca 24 bitar. Går fint att frysa in. 

1 liten långpanna 36x24 cm, ca 16 bärrutor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 ägg, ekologiska
  • 4 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vinbär, frysta eller färska
  • 100 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa och snoppa vinbären.
  3. Mät upp ägg och socker i en skål.
  4. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  5. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  6. Vänd ner vetemjölet i äggblandningen och rör hastigt ihop till en smet.
  7. Klipp till och lägg bakplåtspapper i botten på en liten långpanna.
  8. Bred ut smeten i ett jämnt lager.
  9. Strö över bären. Frysta bär behövs ej tinas (om de inte är i en klump förstås).
  10. Hyvla smöret med en osthyvel och fördela över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
  11. Grädda rutorna i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
  12. Ta ut och låt svalna något innan du skär upp i rutor, förslagsvis 4x4 bitar till 16 stycken.
  13. Servera med en klick grädde samt mer färska bär. Kan också värmas något och serveras med en kula vaniljglass på toppen som en dessert eller till fikat.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer