Ugnsbakad röding med vitvinssås

Ugnsbakad röding med vitvinssås, kokt potatis samt kokt sparris och färsk spenat. Ugnsstekt hel fisk med tillbehör.

En hel fisk på 500-700 gram räcker till två stora portioner eller 3 normala portioner. Fisken ska vara rensad och med huvud. Har du inte fiskbuljong till såsen så ta vatten och en tärning fiskbuljong.

Vintips blir ett vitt vin som ex. en Riesling från Alsace.

3 portioner ugnsbakad röding

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram rensad hel fisk som röding, öring, harr eller regnbågslax
  • 0,5 dl hackad dill eller någon tsk torkad dill
  • 0,5 dl hackad dragon eller någon tsk torkad dragon
  • 2 msk hackad rosmarin eller något krm torkad rosmarin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • VITVINSSÅS: 2 msk smör
  • 3 msk finhackad schalottenlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 msk vetemjöl
  • 4 dl fiskbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • TILLBEHÖR: 400 gram färskpotatis, delikatesspotatis eller valfri potatis
  • 250 gram grön eller vit sparris
  • 40 gram grönsallad som ex. färsk babyspenat
  • 3 klyftor citron

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Förbered kokt potatis, grönsaker samt ev. sås.
  3. Rensa, skölj och fjälla fisken.
  4. Lägg fisken på en ugnsplåt, gärna med folie under så slipper du diska så mycket.
  5. Hacka örter.
  6. Gnid in insidan med salt och peppar.
  7. Fyll fisken med örter.
  8. Ugnsbaka fisken i 20-25 minuter i mitten av ugnen. Fisken är klar när du kan ta tag i en sidfena och lätt dra loss den.
  9. Förbered under tiden kokt potatis, vitvinssås och tillbehör. Koka sparris mjuk i 5 minuter. Skölj och rensa grönsallad som färsk spenat.
  10. Ta ut fisken och låt den vila inslagen i folie några minuter.
  11. Servera fisken på fat. Ta bort skinnet vid servering. Garnera ev. med citronklyftor och hackad dill.
  12. Servera med vitvinssås, potatis, kokt sparris och grönsallad som färsk spenat.
  13. VITVINSSÅS: Fräs lök och smör i en panna. Häll på vin och koka ihop till hälften.
  14. Pudra över vetemjöl och rör om. Spä under omrörning med fiskbuljong. Tillsätt grädde, salt och vitpeppar. Koka ihop såsen i 10 minuter. Såsen kan silas om du vill ha bort löken. Gott blir också att mixa den med stavmixer. Då får du en fluffig vitvinssås. Många mixar då i en eller två msk smör också och då blir såsen kanongod.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer