Tzatziki med gurka och morot

En kall, enkel, snabb och god sås till grillat, kebab, paj, mackor eller buffé.

Andra saker som passar att riva eller strimla fint och blanda i är rödkål, vitkål, spetskål, rotselleri, kålrot, tärnad tomat, riven zucchini och riven rödbeta. 

Förvaras i kylen och håller några dagar. 

4 portioner tzatziki med gurka och morot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 dl grekisk yoghurt, matyoghurt
  • 1 gurka
  • 2 morötter

Tillagning

  1. Skölj gurkan.
  2. Riv gurkan grovt på ett rivjärn eller i matberedare. Lägg den rivna gurkan i ett durkslag och pressa ur vätskan.
  3. Lägg i en stor skål.
  4. Skala och riv morötterna fint och tillsätt till skålen.
  5. Tillsätt yoghurt och blanda i pressad vitlök och rör om.
  6. Smaka på tzatzikin. Tillsätt ev. lite salt och peppar. Samt ev. mer vitlök om du gillar det. Du kan också ha i någon msk olivolja.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer