Tortellini med kött

Tortellinis med kött serverade med tomatsås och färsk parmesan.
Tortellinis med kött serverade med tomatsås och färsk parmesan.
Gör en vulkan av mjölet och lägg i ägg. Rör ihop ägg och mjöl lite i taget.
Gör en vulkan av mjölet och lägg i ägg. Rör ihop ägg och mjöl lite i taget.
Fyll på med vatten och knåda ihop till en deg.
Fyll på med vatten och knåda ihop till en deg.
Knåda degen minst fem minuter så den blir elastisk. Låt sedan vila i 20 minuter.
Knåda degen minst fem minuter så den blir elastisk. Låt sedan vila i 20 minuter.
Till köttfyllningen behöver du riven parmesan, mortadella, prosciutto och stekt fläskkotlett med vitlök och rosmarin.
Till köttfyllningen behöver du riven parmesan, mortadella, prosciutto och stekt fläskkotlett med vitlök och rosmarin.
Köttet till fyllningen mals i en köttkvarn.
Köttet till fyllningen mals i en köttkvarn.
Det malda köttet blandas med riven parmesan, ägg och muskot.
Det malda köttet blandas med riven parmesan, ägg och muskot.
Köttfyllningen får vila några timmar eller över natten så den kan förberedas i god tid.
Köttfyllningen får vila några timmar eller över natten så den kan förberedas i god tid.
Degen kan du kavla ut på mjölat bakbord eller i pastamaskin.
Degen kan du kavla ut på mjölat bakbord eller i pastamaskin.
Vill du göra tortellinis med formen
Vill du göra tortellinis med formen "Venus navel" så kavlar du ut pastan till 2 mm tjocklek och skär ut rutor 4x4 cm som du sedan lägger en kula köttfyllning på och viker ihop.
Tortellinin kan kokas och serveras i köttbuljong. Eller koka i vatten och servera med tomatsås och parmesan.
Tortellinin kan kokas och serveras i köttbuljong. Eller koka i vatten och servera med tomatsås och parmesan.
Tortellinin kokt och serverad i köttbuljong på klassiskt vis.
Tortellinin kokt och serverad i köttbuljong på klassiskt vis.
Tortellinin serverad i tomatsås och parmesan garnerad med salviablad.
Tortellinin serverad i tomatsås och parmesan garnerad med salviablad.
Ett alternativ är att göra pastakuddar i en form och lägga knappt en tsk fyllning i varje grop.
Ett alternativ är att göra pastakuddar i en form och lägga knappt en tsk fyllning i varje grop.
Täck sedan med ett lager deg.
Täck sedan med ett lager deg.
Vänd formen upp och ner och peta loss kuddarna med en gaffel samt skär rent och isär med en sporre.
Vänd formen upp och ner och peta loss kuddarna med en gaffel samt skär rent och isär med en sporre.
Tortellinis som pastakuddar redo att kokas.
Tortellinis som pastakuddar redo att kokas.
En god variant är att vända tortellinisarna i en panna i gräddig svampsås samt färsk babyspenat.
En god variant är att vända tortellinisarna i en panna i gräddig svampsås samt färsk babyspenat.
Tortellinin serverad i gräddkokt svamp och spenat samt parmesan.
Tortellinin serverad i gräddkokt svamp och spenat samt parmesan.

Introduktion och förberedelse

Hemgjorda tortellini med köttfyllning samt förslag på servering på tre vis med tomatsås, krämig svampsås eller köttbuljong.

Serveringsförslag

  • Tortellinisen kan serveras med hemgjord tomatsås.
  • Ett annat klassiskt vis är med köttbuljong - koka köttfond någon dag innan om du vill det.
  • Ett annat gott sätt är att servera i en krämig Karljohansvampsås med färsk spenat samt extra parmesan på toppen. Istället för Karljohan kan du ta annan matsvamp.

Förberedelse

  • Köttfyllningen ska helst stå några timmar eller över natten så börja med den i god tid.
  • Vill du ha tomatsås eller köttfond till så koka gärna den dagen innan också.
  • Man kan även göra pastadegen dagen innan.

Variera formen

Man behöver ej göra den form som kallas "Venus navel" utan kan även forma och fylla pastan på andra vis - se bilder.

  • Använd en rektangulär form och forma pastakuddar.
  • Ta ut rundlar på 7 cm diameter och lägg fyllningen mellan till stora tortellonis.

Att dricka till

  • Serveras pastan med tomatsås eller köttbuljong skulle jag ha ett lätt rött italienskt vin från norra italien som en Valpolicella.
  • Serverad med den krämiga svampsåsen skulle jag även rekommendera ett italienskt vitt vin från Soave av Garganega eller en Pinot Grigio.

Tortellinin kan serveras på olika vis - ovan kokt och serverad i hemgjord köttbuljong.
Tortellinin kan serveras på olika vis - ovan kokt och serverad i hemgjord köttbuljong.

4 portioner tortellini med kött

  • Förberedelse: 3 tim
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 4 tim 10 min

Ingredienser

  • PASTADEG: 1 ägg, 60 gram
  • 125 gram vetemjöl
  • 125 gram durumvetemjöl eller motsvarande italienskt semolina-mjöl
  • 1,2 dl vatten
  • FYLLNING: 40 gram mortadella
  • 40 gram prosciutto
  • 50 gram finriven parmesan eller grana padano
  • 1 ägg, litet
  • 80 gram benfri fläskkotlett
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk grovhackad färsk rosmarin eller 1 krm torkad
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 krm finriven muskot
  • MED TOMATSÅS: 4 portioner tomatsås
  • MED KÖTTBULJONG: 1 liter köttbuljong eller köttfond
  • MED GRÄDDIG SVAMPSÅS: 5 dl hackad färsk Karljohansvamp eller 1,5 dl smörstekt tärnad Karljohan eller annan matsvamp
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl kokvatten från pastan
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 35 gram babyspenat
  • SERVERING: 20 gram riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. FYLLNING: Stek fläskkotletten i lite olivolja så den får färg på båda sidor. Tillsätt grovt delad vitlök och rosmarin. Stek klart några minuter på lägre värme. Sätt åt sidan att svalna.
  2. Riv parmesan till fyllning och servering.
  3. Skär kotletten i tärningar. Mal kotlett, mortadella och prosciutto grovt genom en köttkvarn. Lägg i en bunke.
  4. Tillsätt riven parmesan, ägg, riven muskot, salt och peppar till det malda köttet. Rör ihop till en röra och ställ i kylen några timmar eller över natten.
  5. PASTADEG: Mät upp och lägg en hög mjöl på ett bakbord eller stor skärbräda - gärna i trä. Forma en krater i mjölet och knäck i ägg. Rör ägg så äggula och vita blandas. Rör ut ägg i mjölet lite i taget samt tillsätt vattnet lite i taget. Rör försiktigt ihop till en deg. Justera så att den blir lagom hård med vatten för lösare deg och mer mjöl för hårdare. Knåda ihop degen till en jämn fin klump. Den ska fjädra tillbaka något när du trycker på den och ej fasta i underlaget. Knåda degen i minst 5 minuter. Slå in i plastfolie eller täck över i en skål och ställ att vila i kylen i 30 minuter. Hit kan du förbereda och ha degen i kylen över natten.
  6. Förbered tomatsås eller köttfond om du vill servera dina tortellinis med det.
  7. Dela degen i två halvor. Kavla ut en i taget på ett bakbord med en kavel och någon msk mjöl. Eller kavla ut i pastamaskin. Den ska vara ca 2 mm tjock.
  8. VENUS NAVEL: Skär i rutor 4x4 cm och lägg knappt en tsk fyllning på. Vik ihop diagonalt. Vik upp och ihop ändarna. Tips är att ta upp pastakudden och lägga fyllningen på ett finger med spetsen upp. Vik försiktigt ned de två andra spetsarna runt fingret, ta bort fingret och kläm åt och ihop pastan. Man kan ta ta lite vatten på fingret och fukta pastan med om den ej fäster ihop. Samla ihop överbliven deg och upprepa tills degen är slut. Jag fick ut ca 80 stycken och då 20 per portion.
  9. PASTARUTOR: Skär ut en rektangel som täcker den form du valt att använda. Mjöla formen. Täck med ett lager pastadeg och tryck till så den formar sig i hålorna. Lägg knappt en tsk av fyllningen i varje håla. Kavla ut pasta och skär ut en rektangel till av pastan och täck fyllningen. Tryck till med en kavel över kanter och skarvar. Skär loss kanterna med en sporre. Skär längs med skarvarna med sporren. Vänd formen upp och ner och pilla försiktigt ut rutorna med en gaffel. Skär sedan rent och loss rutorna med sporren. Upprepa en gång till - jag fick ut 72 rutor vilket blir 18 per portion.
  10. Låt gärna pastan ligga luftigt och torka ca 10 minuter. Hit kan du förbereda pastan någon timme innan tillagning. Kan även förvaras någon dag i kylen eller frysas styckvis på en bricka.
  11. Koka upp ca 3 liter vatten till pastan. Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten. Eller koka upp 1 liter köttbuljong.
  12. Koka tortellinin i 2-3 minuter. När de flesta flutit upp till ytan är de klara.
  13. Häll av tortellinin i ett durkslag om du kokat dem i vatten. Spara en dl av kokvattnet - det kan behövas för att späda svampsås eller tomatsåsen med. Kokar du i buljong så sparar du såklart den då tortellinin serveras i buljongen.
  14. MED TOMATSÅS: Vänd den nykokta pastan i tomatsås spädd med eventuellt någon dl kokvatten. Lägg upp på tallrik, skeda över mer sås samt strö över riven parmesan och ev. något blad salvia eller färsk basilika.
  15. MED KÖTTBULJONG: Koka pastan i köttbuljongen ca 2-3 minuter tills de flesta flutit upp till ytan. Lägg upp i djup tallrik och skeda över buljong.
  16. GRÄDDIG SÅS MED SVAMP: Rensa och skär svamp i tärningar. Fräs i en torr panna med höga kanter tills de slutar vätska sig och knäpper. Tillsätt 1 msk smör och låt få färg. Salta och peppra. Tillsätt grädde och låt koka ihop någon minut. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
  17. Vänd den nykokta pastan i svampsåsen samt någon dl kokvatten och blanda i hälften av spenaten. Smaka av med salt och ev. lite svartpeppar. Servera direkt i djupa tallrikar och garnera med parmesan på toppen samt resten av spenatbladen.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 586 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-26

Tillbehör och liknande recept: