1,5 liter köttfond

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 7 tim 10 min
  • Klart på: 7 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,5 kg märgben, hela eller sågade i bitar
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 100 gram rotselleri, utan skal
  • 5 stjälkar persilja
  • 2 tsk plockad färsk timjan
  • 1 tsk grovhackad färsk rosmarin
  • 3 msk tomatpuré
  • 3 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • ca 4 liter vatten
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Lägg märgbenen i en ugnsform och stek dem i 20 minuter i mitten av ugnen.
  3. Skala lök och hacka den. Skala morot och tärna den. Skär bort skal på rotsellerin och tärna den.
  4. Plocka blad från persilja och använd stjälkarna till fonden. Resten av persiljan ställer du i kylen att hacka till ex. garnering av den rätt du sen ska laga med fonden.
  5. Ta ut benen och tillsätt grönsaker, tomatpuré, plockad timjan samt grovhackad rosmarin. Vänd runt.
  6. Rosta benen med grönsakerna i 20 minuter i mitten av ugnen.
  7. Ta ut och fyll på med så mycket vatten det får plats i grytan eller kastrullen. Jag tog två liter vatten.
  8. Tillsätt svartpeppar, salt och lagerblad.
  9. Koka upp och låt koka på låg värme i 2 timmar.
  10. Rör om och vänd runt benen. Fyll upp med mer vatten. Jag tog 1 liter vatten till.
  11. Koka upp och låt koka på låg värme i 3 timmar.
  12. Fyll på med vatten och vänd runt. Jag tog 1,5 liter vatten. Koka upp och låt koka 30 minuter.
  13. Lyft upp benen och sila av fonden ner i en annan kastrull. Jag använde en chinoise - stålsil och mosade genom en del av grönsakerna i den med en slev.
  14. Koka ner och reducera fonden till ca 1,5 liter återstår eller till önskad koncentration. Jag kokte i ca 1 timme på medelvärme.
  15. Köttbuljongen är klar att använda till sås med mera. Eller låt svalna och förvara i kyl. Kan också frysas in.
E-mail
Medel: 4 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-17