Tortellini med ricotta och spenat

Introduktion och förberedelse

Hemgjorda tortellinis fyllda med spenat, ricotta, parmesan och muskot med förslag på sås.

Serveringsförslag

  • Jag serverade tortellinin i en krämig Karljohansvampsås med färsk spenat samt extra parmesan på toppen. Istället för Karljohan kan du ta annan matsvamp.
  • Ett annat förslag är att servera tortellinisarna i hemgjord tomatsås.
  • Eller med smör och salvia. Smält smör med några blad hackad salvia och vända runt pastan i till servering. Salta och peppra. Garnera med parmesan.

Variera formen

Man behöver ej göra rutiga pastakuddar i form som jag gjorde på flera bilderna.

  • Ett alternativ är att vika ihop degrutor till en form som kallas "Venus navel" - se bild.
  • Eller gör stora tortellonis. Istället för att göra små tortellinis kan kan du göra stora pastakuddar - tortellonis. Stansa då ut rundlar med diameter ca 7 cm. Lägg på 1,5 msk fyllning och lägg över ett lock av en rundel pasta. Tryck ut luft och tryck till kanterna med en gaffel. Koka 4-5 minuter.

Variera fyllning

  • Du kan variera fyllningen och byta spenat med mangold, persilja eller grönkål.
  • Annat gott i är hackad basilika, salvia eller några msk pesto.

Att dricka till

Till pastan med svampen skulle jag rekommendera ett italienskt vitt vin från Soave av Garganega eller en Pinot Grigio.

Hemgjorda tortellinis i krämig karljohanssvampsås med färsk spenat och parmesan.
Hemgjorda tortellinis i krämig karljohanssvampsås med färsk spenat och parmesan.

4 portioner tortellini med ricotta och spenat, 72 pastakuddar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • PASTADEG: 1 ägg, 60 gram
  • 125 gram vetemjöl
  • 125 gram durumvetemjöl eller motsvarande italienskt semolina-mjöl
  • 1,2 dl vatten
  • FYLLNING: 125 gram ricotta-ost
  • 70 gram tinad och urkramad fryst hackad spenat
  • 30 gram finriven parmesan eller grana padano
  • 1/2 ägg
  • 2 krm finriven muskot
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • SÅS: 5 dl hackad färsk Karljohansvamp eller 1,5 dl smörstekt tärnad Karljohan eller annan matsvamp
  • 1 msk smör
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl kokvatten från pastan
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 35 gram babyspenat
  • 20 gram riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. PASTADEG: Mät upp och lägg en hög mjöl på ett bakbord eller stor skärbräda - gärna i trä. Forma en krater i mjölet och knäck i ägg. Rör ägg så äggula och vita blandas. Rör ut ägg i mjölet lite i taget samt tillsätt vattnet lite i taget. Rör försiktigt ihop till en deg. Justera så att den blir lagom hård med vatten för lösare deg och mer mjöl för hårdare. Knåda ihop degen till en jämn fin klump. Den ska fjädra tillbaka något när du trycker på den och ej fasta i underlaget. Knåda degen i minst 5 minuter. Slå in i plastfolie eller täck över i en skål och ställ att vila i kylen i 30 minuter. Hit kan du förbereda och ha degen i kylen upp till några dagar.
  2. Riv parmesan till fyllning och servering.
  3. FYLLNING: Tina fryst hackad spenat. Krama ur vätskan i ett durkslag. Lägg i en skål och blanda med ägg, ricotta, salt, peppar och muskot.
  4. Dela degen i två halvor. Kavla ut en i taget på ett bakbord med en kavel och någon msk mjöl. Eller kavla ut i pastamaskin. Den ska vara ca 2 mm tjock.
  5. PASTARUTOR: Skär ut en rektangel som täcker den form du valt att använda. Mjöla formen. Täck med ett lager pastadeg och tryck till så den formar sig i hålorna. Lägg knappt en tsk av fyllningen i varje håla. Kavla ut pasta och skär ut en rektangel till av pastan och täck fyllningen. Tryck till med en kavel över kanter och skarvar. Skär loss kanterna med en sporre. Skär längs med skarvarna med sporren. Vänd formen upp och ner och pilla försiktigt ut rutorna med en gaffel. Skär sedan rent och loss rutorna med sporren. Upprepa en gång till - jag fick ut 72 rutor vilket blir 18 per portion.
  6. VENUS NAVEL: Skär i rutor 4x4 cm och lägg knappt en tsk fyllning på. Vik ihop diagonalt. Vik upp och ihop ändarna. Tips är att ta upp pastakudden och lägga fyllningen på ett finger med spetsen upp. Vik försiktigt ned de två andra spetsarna runt fingret, ta bort fingret och kläm åt och ihop pastan. Man kan ta ta lite vatten på fingret och fukta pastan med om den ej fäster ihop. Samla ihop överbliven deg och upprepa tills degen är slut. Jag fick ut ca 80 stycken och då 20 per portion.
  7. Låt gärna pastan ligga luftigt och torka ca 10 minuter. Hit kan du förbereda pastan någon timme innan tillagning. Kan även förvaras någon dag i kylen eller frysas styckvis på en bricka.
  8. SÅS: Rensa och skär svamp i tärningar. Fräs i en torr panna med höga kanter tills de slutar vätska sig och knäpper. Tillsätt 1 msk smör och låt få färg. Salta och peppra. Tillsätt grädde och låt koka ihop någon minut. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
  9. Koka upp vatten till pastan. Ca 3 liter. Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten.
  10. Koka tortellinin i 2-3 minuter. När de flesta flutit upp till ytan är de klara.
  11. Häll av tortellinin i ett durkslag. Vänd dem i såsen, någon dl kokvatten och blanda i hälften av spenaten. Smaka av med salt och ev. lite svartpeppar.
  12. Servera direkt i djupa tallrikar och garnera med parmesan på toppen samt resten av spenatbladen.
E-mail
Medel: 4.1 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 586 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-26

Tillbehör och liknande: