Pastasås Putanesca med sardeller

Pastasås Putanesca. Italiensk pastasås med sardeller, tomat, vitlök, oliver, kapris, svarta bönor och chili. Putanesca pastasås är gott pasta som gnocchi, fusilli eller spagetti.
Gott med italienskt bröd till som focaccia eller bondbröd.
En god och billig samt rustikt klassisk rätt som passar både till vardagsmiddag som att bjuda vuxna på med en bladsallad och kanske tomatsallad till.
Räkna en liten glasburk sardeller i olja.
Vintips till är vitt friskt kallt vin som ex. Vinho Verde från Portugal eller något vitt från norra Italien.

4 portioner pastasås putanesca

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta ex. penne, spagetti, gnocchi, fussili eller spagetti
  • Putanescasås: 0,5 dl sardeller
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 pkt krossade tomater, ex. Mutti 400 gram
  • 2 tsk kapris
  • 5 droppar tabasco
  • 1,5 dl goda svarta oliver med eller utan kärna, gärna kalamata
  • 1,5 dl kokta svarta bönor
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka gul lök och vitlök. Stek i en stor kastrull. Hacka sardellerna grovt och tillsätt dem. Rör ut sardellerna i oljan så löser de upp sig i oljan och stek några minuter.
  2. Sätt på vatten till pastan.
  3. Skölj bönor nogrant om du köpt färdigkokta.
  4. Tillsätt krossad tomater, kapris, tabasco, svarta oliver samt bönor och koka ihop såsen i 5-10 minuter.
  5. Koka under tiden pastan till såsen.
  6. Smaka av med svartpeppar, tabasco samt tillsätt persilja. Putanesca brukar vara salt nog av sardeller och oliver så salt brukar ej behövas. En nypa socker och vinäger kan dock höja smaken.
  7. Häll av pastan och blanda ihop allt i en stor kastrull och servera i djupa pastatallrikar. Gärna med gott italienskt bröd till.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer