Bagna Cauda italiensk sås med sardeller

En sås eller grillsås med sardeller, olivolja och vitlök som passar till ex. en grillkväll eller dippsås med lätt kokta grönsaker som morötter, färskpotatis, jordärtskockor, sparris, bönor, stjälkselleri, grillad paprika och grillad kött som oxfilé (gärna upplagd och skuren i strimlor).
Lantbröd passar bra till.
Vintips är italienskt vin som ex. Barbera från Piemonte.

4 portioner bagna cauda

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 st hela vitlökar, ca 12 klyftor
  • 3 dl vatten
  • 3,5 dl olivolja Extra Vergine
  • 0,5 burk sardeller i olja (75 g)
  • 1,5 msk crème fraiche eller grädde

Tillagning

  1. Skala vitlöken och koka klyftorna i vatten i 7 minuter. Häll av vattnet och låt dem svalna något.
  2. Pressa vitlökarna eller mosa i en mortel.
  3. Värm upp oljan till medelvärme.
  4. Lägg i vitlök och hackade sardeller. Låt småputtra på medelvärme 10 minuter. Rör sönder sardellerna till en sås med olivoljan och vitlöken. Om du vill kan du mixa såsen med en stavmixer.
  5. Rör i crème fraiche eller grädde (låt bli varmt men koka inte).
  6. Servera Bagna Caudan i en varm i en skål.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

10 mest sökta matorden under 2016

Vegetarisk mat, Rabarberkladdkaka och Halloumi-stroganoff - här är tio-i-topp listan för de mest sökta maten och recepten på Google under 2016. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer