Bagna Cauda italiensk sås med sardeller

Introduktion och förberedelse

En sås eller grillsås med sardeller, olivolja och vitlök.

Sardellerna ger mycket umami-smak - en slags naturligt smaksalt och välsmak till det mesta.

Serveringsförslag

  • Passar som grillsås eller dippsås med lätt kokta grönsaker som morötter, färskpotatis, jordärtskockor, sparris, bönor, stjälkselleri, grillad paprika och grillad kött som oxfilé (gärna upplagd och skuren i strimlor).
  • Lantbröd passar också bra till och dippa i.
  • Servera som grönsaksfondue med ex. två röda paprikor i bitar, 1 knippe späda morötter i stavar, 8 stjälkar selleri och 1 fänkål i skuren i bitar. Lägg upp och servera grönsakerna på fat eller i portionsskålar med den varma såsen som en fondue att dippa grönsakerna i.

Varianter

  • Hälften av oljan kan bytas mot smält smör.
  • Istället för att koka vitlökarna innan i vatten kan man hacka dem och låt koka mjuka i oljan i 10 minuter samt sedan mixa ihop med stavmixer.

Tips

Tycker du såsen skiktat sig för mycket så kan du prova att mixa med en isbit på slutet.

Att dricka till

Vintips är italienskt rött vin som ex. Barbera från Piemonte.

4 portioner Bagna Cauda sås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 12 klyftor vitlök
  • 3 dl vatten att koka i
  • 0,5 burk sardeller i olja, ca 50 g eller ca 6 sardellfiléer
  • 3 dl olivolja Extra Vergine
  • 1,5 msk crème fraiche eller grädde (valfritt)

Tillagning

  1. Skala vitlöken och koka klyftorna i vatten i 7 minuter. Häll av vattnet och låt dem svalna något.
  2. Värm upp oljan till medelvärme.
  3. Pressa vitlökarna eller mosa i en mortel. Hacka sardeller och mosa ihop med vitlöken.
  4. Låt vitlök och hackade sardeller småputtra på medelvärme 10 minuter. Rör och mosa ihop då och då. Om du vill kan du mixa såsen slätare med en stavmixer.
  5. Rör i crème fraiche eller grädde (låt bli varmt men koka inte).
  6. Servera Bagna Caudan varm i en skål. Man kan också servera likt en fondue i en gryta med värmeljus under. Såsen ska ej koka mer utan bara hållas varm. Oljan skiktar sig något men du kan röra om lite då och då.
E-mail
Medel: 4 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 601 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-05-18