Tiramisurecept med kex, sockerkaka eller tårtbotten

Tiramisu. En italiensk dessert som är lätt och smidig att göra. En tårta för vuxna smaksatt med kaffe, färskost, kakao och lite sprit. Du kan tom ha tårtbottnar eller sockerkaka istället för de klassiska italienska savoiardikexen även kallade Ladyfingers.

Istället för italiensk mascarpone färskost så kan du ta kesella, naturell färskost eller Philadelphiaost. Servera gärna några färska bär vid sidan som jordgubbar, hallon eller blåbär till. Gott med espresso och ev. en grappa till.

10 portioner tiramisu

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 paket kex savoiardikex eller 1-2 tårtbottnar eller en tjock sockerkaka
  • 3 dl starkt kaffe, hälften vanligt o hälften espresso
  • 6 cl Amaretto, konjak eller brandy (några msk)
  • 4 ägg
  • 1 dl socker
  • 300 g mascarponeost
  • 100 g Kesella
  • 2 msk kakao
  • 10 färska jordgubbar att garnera med

Tillagning

  1. Välj ut en stor form ex. gratängform eller fat med höga kanter.
  2. Doppa undersidan av kakorna i kaffet. Lägg dem med kaffesidan så att det täcker botten.
  3. Dela upp äggen i vitor och gulor. Vispa gulorna med sockret tills det blir ljust och pösigt. Blanda ner spriten och färskost Mascarpone.
  4. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i ostblandningen.
  5. Nu är det dags att lägga ihop allt - lite som en lasagne. Bred ett täcke av hälften av ostblandningen över kexen i formen. Lägg ett till lager med kaffedoppade kex och toppa med ostblandning.
  6. Ställ i kylskåpet i minst två timmar. Sikta över kakao innan serveringen. Skär upp och lyft ut bitar försiktigt.
  7. Håller sig några dagar i kylen och är godast dagen efter.
  8. Detta recept på tiramisu kan också frysas. Förslagsvis i avlång form, klädd i plastfolie. Skölj i formen i hett vatten och lyft ur med plasten. Ta bort plast och skiva (med het kniv). Servera direkt som en glassvariant.
  9. TIRAMISU MED TÅRTBOTTEN ELLER SOCKERKAKA: Om du anväder tårtbotten eller sockerkaka så skär du lager (ca 1,5 cm tjocka) av tårtbotten eller sockerkakan. Sedan varvar du sockerkaka, stänker över lite kaffe och sedan ostmassan - likadant som med kexen. Ev. kan du ta ett till lager med tårtbotten. Tårtbotten sväller inte lika mycket som kexen och suger inte riktigt åt sig så mycket kaffe och sprit därför kan du ha lite mindre kaffe och sprit på varje lager men istället ha ett extra lager med tårtbotten/sockerkaka.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer