Syltade kantareller

Hemgjorda inlagda eller förvällda kantareller är gott som tillbehör till vilt, julbord eller grytor.

Inlagd svamp är bra om man inte har frys då du kan spara svampskörden. Så gjorde man förr innan frysens tid.

Använd väl rengjorda och steriliserade burkar med tättslutande lock. Glasburkar kan du sterilisera genom att koka några minuter eller värma i ugnen på 110 grader.

Syltade kantareller är sötsura och smakrika så det räcker med några kantareller per portion vid servering som pikant tillbehör till maten. Vidare kan man ha i svampen i salladen samt strö över ex. som topping på bakt pizza. 

1 liter syltade kantareller

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 40 min

Ingredienser

  • 2 liter kantareller
  • Lag till syltade kantareller: 3 dl svampspad vätska från stekta svampen eller vatten
  • 1,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk senapskorn
  • 1 tumme färsk ingefära eller 0,5 tsk torkad
  • 1 kanelstång
  • 3 kryddnejlikor
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 rödlök eller 2 schalottenlök i skivor

Tillagning

  1. Rensa kantarellerna noga och dela större kantareller i bitar. Skölj dem ev. Eller lägg och rör runt i en stor bunke med vatten så sjunker grus till botten och du kan skopa upp de rena kantarellerna.
  2. Lägg kantarellerna i en stor kastrull.
  3. Sätt på max värme. Kantarellerna släpper vätska. Koka upp och koka i 4 minuter.
  4. Mät upp ingredienserna till inläggningslagen. Räcker inte svamspadet så ta vatten. Koka upp lagen. Rör så att sockret löser sig.
  5. Tillsätt inläggningslagen till kantarellerna och koka upp. Låt sjuda 5 minuter.
  6. Fördela kantarellerna i en väl rengjord glasburk eller flera små.
  7. Slå över den varma svamplagen och se till att det täcker. Behöver du extra inläggningslag att täcka med så kan du blanda 123-lag av 1 del ättika (12 procentig), 2 delar socker och 3 delar vatten.
  8. Sätt på locken på burkarna och låt svalna.
  9. Förvara den syltade svampen mörkt och svalt.
  10. Syltade kantareller kan såklart njutas direkt men får god smak om de får marinera i minst något dygn och gärna längre.
  11. Förvara öppnad burk i kylen.
E-mail
Medel: 4.7 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer