Syltade kantareller

Introduktion och förberedelse

Hemgjorda syltade, inlagda eller förvällda kantareller.

Svampen är smaksatt med ingefära, kanel och kryddnejlika samt lite lök.

Inlagd svamp är bra sätt att ta hand om gula kantareller. Ett annat alternativt är att förvälla och frysa in dem.

Inläggningen passar bäst till gula kantareller som ej passar att torka - till skillnad från trattkantareller som passar utmärkt att torka enligt mitt tycke.

Istället för gula kantareller kan du ta små champinjoner, fårticka och taggsvamp.

Serveringsförslag

  • Gott som tillbehör till vilt, julbord eller grytor.
  • Syltade kantareller är sötsura och smakrika så det räcker med några kantareller per portion vid servering som pikant tillbehör till maten.
  • Vidare kan man ha i svampen i sallad.
  • Gott är också att strö över som topping på nybakt pizza.

Hållbarhet

Syltad svamp håller sig i ca 1 år mörkt och svalt.

Använd väl 1-2 väl rengjorda och steriliserade glasburkar med lock. Glasburkar kan du sterilisera genom att koka några minuter eller värma i ugnen på 110 grader.

1 liter syltade kantareller

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 40 min

Ingredienser

  • 2 liter kantareller, gula
  • LAG: 3 dl svampspad vätska från stekta svampen eller vatten
  • 1,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk senapskorn
  • 1 tumme färsk ingefära eller 0,5 tsk torkad
  • 1 kanelstång
  • 3 kryddnejlikor
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 rödlök eller 2 schalottenlök i skivor

Tillagning

  1. Rensa kantarellerna noga och dela större kantareller i bitar. Skölj dem ev. Eller lägg och rör runt i en stor bunke med vatten så sjunker grus till botten och du kan skopa upp de rena kantarellerna.
  2. Lägg kantarellerna i en stor kastrull.
  3. Sätt på max värme. Kantarellerna släpper vätska. Koka upp och koka i 4 minuter.
  4. Mät upp ingredienserna till inläggningslagen. Räcker inte svamspadet så ta vatten. Koka upp lagen. Rör så att sockret löser sig.
  5. Tillsätt inläggningslagen till kantarellerna och koka upp. Låt sjuda 5 minuter.
  6. Fördela kantarellerna i en väl rengjord glasburk eller flera små.
  7. Slå över den varma svamplagen och se till att det täcker. Behöver du extra inläggningslag att täcka med så kan du blanda 123-lag av 1 del ättika (12 procentig), 2 delar socker och 3 delar vatten.
  8. Sätt på locken på burkarna och låt svalna.
  9. Förvara den syltade svampen mörkt och svalt.
  10. Syltade kantareller kan såklart njutas direkt men får god smak om de får marinera i minst något dygn och gärna längre.
  11. Förvara öppnad burk i kylen.
E-mail
Medel: 4 (94 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 23 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-10