Syltad svamp syltade kantareller

Syltad svamp eller syltade kantareller. En god variant smaksatt med ingefära, kanel och kryddnejlika.
Andra goda ätliga svampar blir också goda att sylta som champinjoner, fårticka och taggsvamp.
Syltad svamp håller sig i ca 1 år och passar som tillbehör till det mesta som ex. på julbordet eller till viltgryta, viltstek, stek, kött, kyckling, stekt lax mm.
Du behöver 1-2 stora rengjorda glasburkar med lock.

1 liter inlagd svamp

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 40 min

Ingredienser

  • 2 liter fin rensad svamp som ex. kantareller
  • 2 tsk salt
  • 2 msk citronsaft
  • 2 dl ättiksprit (12%)
  • 3 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 1 bit färsk ingefära, skivad
  • 1 röd chili, spansk peppar, finhackad
  • 1 bit kanel
  • 3 kryddnejlikor
  • 2 schalottenlökar

Tillagning

  1. Sterilisera burkarna genom att sätta dem i 120 grader varm ugn i 10 minuter eller koka dem några minuter.
  2. Blanda svamp, salt och citronsaft i en kastrull med lock.
  3. Skala och skiva schalottenlökarna och tillsätt till svampen.
  4. Koka upp och sjud i 10 minuter.
  5. Blanda ättiksprit, vatten, socker, ingefära, chili, kanel och kryddnejlikor i en kastrull och koka upp inläggningslagen. Rör så att sockret löser sig.
  6. Tillsätt svampen, koka upp och låt sjuda i 5 minuter.
  7. Fördela svampen på burk, pressa ihop och täck med inläggningslag samt förslut med lock, låt kallna och förvara svalt och mörkt.
  8. Låt gärna stå minst ett dygn innan servering. Håller sig upp mot ett år mörkt och svalt.
  9. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer