Hallonsylt

Introduktion och förberedelse

Hallonsylt är enkelt att laga själv. Koka hallon med socker så får du en god hemgjord hallonsylt.

Har du tid kan du blanda hallon och socker dagen innan i en bunke och låta stå i kylen över natten innan du kokar ihop sylten.

Tips för att få sylten att stelna

Hallon har inte så mycket pektin som gör den geléartad. Därför brukar jag ha i lite citronsaft - syra, pektin och socker gör så att sylten tjocknar lite - det är dock valfritt med citronsaft i.

Vill du vara på säkra sidan att sylten ska tjockna kan du använda syltsocker.

Du kan testa så att sylten stelnar genom att droppa lite sylt på en tallrik - efter någon minut ska den stelna. Det kallas pektinprov. Annars kokar vidare några minuter till och prova igen.

Man kan även tillsätta extra flytande pektin och koka någon minut till.

Vill du vara riktigt nogrann kan du använda en termometer och koka sylten till 106 grader.

Hållbarhet

Du får extra hållbar sylt om du steriliserar burkar och lock innan samt använder syltsocker eller tillsätter natriumbensoat konserveringmedel. Hallonen är annars naturligt hållbara.

Förvaring

Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen.

Mängd socker

Man kan ta socker efter smak också men tar man mindre socker så blir sylten lite mindre hållbar.

Mängd hallon

Räkna att 1 liter färska hallon väger runt 500 gram. Receptet kan såklart halveras om du bara plockar en liter färska hallon.

Till nedan recept behöver du 2 liter färska hallon eller 1 kg frysta hallon.

Val av hallon

  • Hemodlade hallon eller svenska hallon har god och fyllig smak.
  • Frysta importerade hallon är syrligare och då kan du tillsätta någon dl extra socker om du vill.
  • Hittar du vildhallon så har de mest smak.

Smaksättningar

Du kan smaksätta och variera hallonsylten på många vis:

  • Med lime: ta rivet skal och saft från en lime istället för citronen.
  • Eller få en touch av citronsmak genom att blanda ner raspet från en halv citron.
  • Med sprit: tillsätt någon msk rom, armagnac, konjak eller starkvin som portvin, Marsala eller Madeira.
  • Med andar bär och fruker som alla typer av röda bär - byt ut 25-50% av hallonen mot bär som röda vinbär, svarta vinbär, gröna eller röda krusbär, urkärnade körsbär, blåbär eller jordgubbar.
  • Med frukt som hälften 25-50% äpplen, urkärnade aprikoser eller päron.
  • Med mandel: tillsätt skållad och hackad mandel ca 50 gram.
  • Med kryddor: tillsätt en bit kanelstång, en bit stjärnanis, några tsk lakritspulver, 1 msk riven färsk ingefära, några blad hackad basilika eller något blad salvia.

1,5 liter hallonsylt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 kg hallon frysta eller färska hallon, cirka 2 liter färska hallon
  • 800 gram strösocker eller syltsocker för en mycket hållbar hallonsylt
  • 3 msk citronsaft (valfritt)

Tillagning

  1. Rensa hallonen. De behöver inte sköljas. Har du tid kan du blanda hallonen med socker i en bunke dagen innan och låta stå i kylen över natten så sockret löser upp sig - det är dock valfritt.
  2. Lägg hallonen i en stor kastrull och tillsätt sockret samt citronsaft (valfritt).
  3. Koka upp hallonen och mosa dem. Koka långsamt ca 10 minuter utan lock och rör då och då samt skumma sylten tills den börjat bli genomskinlig.
  4. Häll upp sylten på väl rengjorda burka och sätt på lock direkt. Vänd dem upp och ner.
  5. Du kan koka burkarna i vatten (sterilisera) dem innan. Eller kör i ugnen på 125 grader en halvtimme.
  6. Öppnad burk hallonsylt förvaras i kylen. Oöppnad burk håller sig svalt och mörkt. Har du använt syltsocker så håller hallonsylten flera månader oöppnad.
E-mail
Medel: 4.1 (201 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 37 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-07-18