Rotsellerimos eller rotselleripuré

Mos eller puré på rotselleri blandad med lite potatis passar som alternativ och gott tillbehör till det mesta är potatismos passar. Speciellt gott till vilt och husmanskost.

Gott att mosa med rotselleri är också andra rotfrukter som palsternacka, morot, kålrot och persiljerot. Ta förslagsvis 2/3 rotselleri och 1/3 annan rotfrukt.

Tar du mer mjölk eller grädde i rotsellerimoset får du en rotselleripuré som är lösare.

4 portioner rotsellerimos eller rotselleripuré

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram rotselleri
  • 200 gram potatis
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 4 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skär bort någon halv cm av det skalet på rotsellerin.
  2. Skär den i kuber ca 2x2 cm.
  3. Börja koka rotsellerin täckt med vatten i en kastrull med lock i 10 minuter.
  4. Skala under tiden samt tärna potatis i 2x2 cm kuber.
  5. Tillsätt potatisen och koka rotfrukterna mjuka i ytterligare 15 minuter.
  6. Häll av rotfrukterna.
  7. Sätt tillbaka på plattan och tillsätt mjölk, grädde och smör samt salt och peppar.
  8. Koka upp och mosa eller stöt sönder rotfrukterna med en potatisstöt.
  9. Man kan också använda en potatispress och pressa rotfrukterna och sedan röra i varm mjölk, grädde och sist smör till ett mos.
  10. Smaka av rotsellerimoset med salt och peppar samt servera.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer