AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Pepparsås

Pepparsås Pepparsås. En klassisk hemgjord sås med svartpeppar, grönpeppar samt rosepeppar som passar till biff, kött, kyckling, wallenbergare, biffar, köttfärsbiffar, grillat mm.
Vill du laga en riktigt fin och god pepparsås så kan du använda en extra fin peppar Telicherry, Cubebepeppar från Indonesien eller Andalimanpeppar från Tasmanien. Du hittar peppar på Alltgott.se.
Vintips till är ett rött vin av Pinot Noir ex. från Nya Zeeland.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 15)
4 port pepparsås
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 tsk grönpeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tärning ekologisk kalvbuljong och 2 dl vatten. Eller 2 dl riktig kalvfond (alltså ej koncentrat) eller silad steksky
  • 1 tsk socker
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk ljus soja
  • 2 krm salt

Tillagning:

  1. Mortla eller krossa pepparkornen fint.
  2. Hacka schalottenlöken fint.
  3. Värm en stekpanna och fräs löken i smöret någon minut under omrörning.
  4. Tillsätt tomatpurén och pepparkornen. Fräs någon minut till.
  5. Tillsätt vetemjöl och fräs lite till.
  6. Häll på vatten samt tillsätt buljongtärning, kalvbuljong eller silad steksky. Vispa ut klumpar samt koka upp.
  7. Tillsätt grädde, socker, rött vin, soja samt dijonsenap. Koka ihop i ca 10 minuter.
  8. Smaka av pepparsåsen med något kryddmått salt.


 

Fler recept ur samma kategori som Pepparsås:

Pesto italiensk sås med basilika
Pesto är en italiensk sås med basilika. Gör egen pesto av färsk basilika, pinjenötter, parmesanost, olivolja samt vitlök.
Genialiskt gott att blanda med spagetti.
Passa på och gör en burk att ha i kylen eller frysen.
Pesto är god också till färskpotatis, grillat eller rostad på baguette.
Pinjenötter kan bytas mot mandel eller solrosfrön.
Parmesanosten kan bytas mot Grano Padano ost.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Hemlagad majonäs majonnäs hemgjord
Hemlagad majonnäs som är lätt och går snabbt att göra. Använd gärna nyttig solrosolja. Rapsolja eller olivolja blir också bra. Mycket godare än köpt majonnäs.
Här är majonnäsen smaksatt med lite fransk senap som också hjälper att binda ihop majonnäsen.
Med någon msk citronsaft blir det citronmajonnäs; lite cayennepeppar och vitlök blir god vitlöksmajonnäs (Rouille) som du kan ha till kebab, grillat, kött, fisk, fisksoppa mm.
Några gillar någon droppe worcestersås i också.
Sen kan du göra skagenröra med räkor mm.
Välj gärna en solrosolja men det går bra med annan matolja. Solrosolja är rik på omega-6 fettsyran linolsyra och innehåller mycket E-vitamin.
Yoghurt med gurka
Yoghurt med gurka. Riven gurka i grekisk matyoghurt är en god och enkel sås eller röra att laga. Om du vill kan du smaka av såsen med pressad vitlök också - då blir den en grekisk tzatziki.
Se alla recept ur kategorin Såser
Majonnässås med sardeller
Majonnässås med sardeller är en kall sås till grillat smaksatt med vitlök och hackade sardeller som ger god sälta och umami. Mycket lätt att laga då den bara är att röra ihop och smaka av.
Fyllda bröd eller småfrallor med räkor, ingefära och chili
Fyllda bröd eller småfrallor med räkor, ingefära och chili. Gott till utflyktsbröd, picknick, mackor, matiga snittar, som lyxiga mackor, smörgåsar eller matiga snittar till cocktailfesten, kafferepet, bjudningen eller buffén.
Du kan fylla små frallor eller bröd. Vidare kan du som på bilden toppa skivor av baguette med räkröran till mindre men matiga snittar.
Riktigt gott och lyxigt blir det med enbart stora handskalade räkor men det funkar också bra med stora frysta (sedan tinade) räkor eller stora räkor i lag som du hällt av. Ett annat tips är att använda billigare mindre räkor till röran och sedan garnera med varsin fin stor gärna handskalad räka.
Här har jag garnerat med en skiva gurka man vill du göra ännu finare så kan du klicka på rom, en fjärdedels skiva citron, en halv cocktailtomat samt en liten dillkvist på räkröran vid servering.
Blåbärsrutor
Blåbärsrutor i långpanna. Baka en goda och enkla rutor med sockerkakssmet och blåbär samt hyvlat smör ovanpå. Lätt att baka till många.
Det är viktig att du vispar ägg och socker i fem minuter minst så att kakan inte blir helt platt. För säkerhetsskull har jag lagt till lite bakpulver också.
Du kan ta frysta eller färska blåbär.
Gott att servera som de är men kan också toppas med vispad grädde eller serveras värmda med vaniljglass.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Fruktjuice
Fruktjuice med råsaftcentrifug. God juice med clementin eller apelsin, päron, äpple, citron och mosad banan.
Du kan variera frukter efter tillgång.
Thaigryta med lax och röd curry
Thaigryta med lax, röd curry och kokos. Gott med ris. En enkel och god thaigryta att laga med lax.
Thaigrytan kan också smaksättas med thaibasilika, färsk koriander, limeblad, citrongräs, färsk ingefära, röd eller grön chili samt galangal efter tycke. Vidare är grönsaker som blomkål, purjolök, slantad morot, champinjoner samt bambuskott också gott i thaigrytan.
Istället för färsk broccoli kan du ta ca 3 dl fryst broccoli.
Pastasås med salsicciakorv
Pastasås med salsicciakorv. Färsk salsiccia med vitlök, chili, paprika, krossade tomater, grädde, basilika och oregano blir en mycket god pastasås.
Salsicciasåsen är god till pasta som ex. spagetti, penne, rigatoni eller skruvar.
Välj färsk salsiccia som du hittar i välsorterade köttdiskar eller slaktare.
Gillar du riven parmesan kan man ha det till vid servering.
Vill du ha mer hetta i pastasåsen så tillsätt mer chiliflakes eller servera pastan med het chilisås ex. Sriracha-sås.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept

Gilla oss på Facebook