AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Pepparsås

Pepparsås Pepparsås. En klassisk hemgjord sås med svartpeppar, grönpeppar samt rosepeppar som passar till biff, kött, kyckling, wallenbergare, biffar, köttfärsbiffar, grillat mm.
Vintips till är ett rött vin av Pinot Noir ex. från Nya Zeeland.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 10)
4 port pepparsås
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 tsk grönpeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tärning ekologisk kalvbuljong och 2 dl vatten. Eller 2 dl riktig kalvfond (alltså ej koncentrat) eller silad steksky
  • 1 tsk socker
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk ljus soja
  • 2 krm salt

Tillagning:

  1. Mortla eller krossa pepparkornen fint.
  2. Hacka schalottenlöken fint.
  3. Värm en stekpanna och fräs löken i smöret någon minut under omrörning.
  4. Tillsätt tomatpurén och pepparkornen. Fräs någon minut till.
  5. Tillsätt vetemjöl och fräs lite till.
  6. Häll på vatten samt tillsätt buljongtärning, kalvbuljong eller silad steksky. Vispa ut klumpar samt koka upp.
  7. Tillsätt grädde, socker, rött vin, soja samt dijonsenap. Koka ihop i ca 10 minuter.
  8. Smaka av pepparsåsen med något kryddmått salt.


 

Fler recept ur samma kategori som Pepparsås:

Gurkraita
Gurkraita. En kall indisk sås med matyoghurt och gurka som passar till grillat samt het indisk mat.
En indisk variant av tzatziki med vitlök men med malen koriander.
Gurkraitan blir också god om du tärnar gurkan i 0,5 cm bitar.
Torkad mynta eller hackad färsk mynta passar också i raitan. Likaså rivet citronskal. 0,5 tsk garam masala curry är gott i raitan om du serverar den som grillsås.
Asiatisk dressing eller marinad
Asiatisk dressing eller marinad är god till det mesta som salladsdressing, marinad eller grillsås. Ex. på sallad, skivat stekt eller grillat nötkött (stek gärna blodigt), fläskkött, stekt eller grillad kyckling, fisk eller grönsaker.
Löksås till stekt fläsk
Löksås. Sås med gul lök är klassisk svensk husmanskost till stekt fläsk med kokt potatis; stekt salt sill; men också till god korv. Även kallad bondsås. Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken. Du kan också ha i någon dl grädde i löksåsen.
Se alla recept ur kategorin Såser
Svamp i rödvinssås
Svamp i rödvinssås. En slags röra och sås i ett med svamp (champinjoner), schalottenlök och fläsk eller bacon samt palsternacka i rödvinssås.
Ett gott tillbehör till kött som viltstek och viltfilé ex. älgfilé, rådjursfilé, renfilé och vildsvinsfilé.
Passar också till annat kött som nötkött, kyckling eller till och med ugnsstekt torsk.
Gott med potatismos, potatisbakelse, gnocchi, färsk pasta eller pressad potatis till.
Fiskspett
Fiskspett med lax, hälleflundra och/eller gös. Grilla eller stek fiskspetten. Här har jag rullat in fiskbitarna i bacon men det går att utesluta. Bacon ger dock god smak och håller ihop fisken så den inte trillar isär över grillen. Man kan också ta lufttorkad skinka.
Välj Msc-märkt fisk.
Goda tillbehör som passar till fiskspett är morötter, vårlök och delikatesspotatis i örtsås.
Du kan också ha bitar av bläckfisk, räkor och bitar av röd paprika samt rödlök att varva mellan fiskbitarna på fiskspettet.
Vitlöksbröd med parmesan och oregano
Vitlöksbröd med parmesan, oregano och olivolja. En god variant på vitlöksbröd med örtig pizzasmak från oregano och parmesan.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Grillad majskolv
Grillad majskolv är nästan ett måste på varje grill och barbeque. Grillad färsk majskolv är billigt och gott.
Färsk majskolv kokar du mjuk innan grillningen.
Majskolvar i bit finns också på burk som är rätt ok och kan grillas direkt.
Grillad majs är gott med smör, salt och svartpeppar. Använd gärna flingsalt och nymalen svartpeppar.
Parisersmörgås Parisare
Parisersmörgås eller Parisare är en stekt smörgås eller macka med köttfärsbiff på typ Biff à la Lindström samt stekt ägg.
Till Parisersmörgås passar öl eller mjölk.
Här har jag valt att steka biffarna för sig och lägga på bröden. Man kan också smeta fast köttfärssmeten på en sida av bröden och steka hela. Efterstek då gärna på låg värme till önskad stekgrad.
Kantarellsås
Kantarellsås. Sås med kantareller. Blir god med färska, frysta eller torkade kantareller eller trattkantareller.
Kantarellsås passar som tillbehör till det mesta, speciellt stek av viltkött, nöt eller lamm men också grillad kyckling.
Ta lite mer mjöl så blir det kantarellstuvning till kantarelltoast.
Smaka gärna av med soja som Kikomman eller koloritsoja för att få lite färg.
På bilden har jag använt torkade kantareller och blandat ut med torkade trattkantareller.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept

Gilla oss på Facebook