AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Pepparsås

Pepparsås Pepparsås. En klassisk hemgjord sås med svartpeppar, grönpeppar samt rosepeppar som passar till biff, kött, kyckling, wallenbergare, biffar, köttfärsbiffar, grillat mm.
Vintips till är ett rött vin av Pinot Noir ex. från Nya Zeeland.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 13)
4 port pepparsås
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 1 tsk rosépeppar
  • 1 tsk grönpeppar
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tärning ekologisk kalvbuljong och 2 dl vatten. Eller 2 dl riktig kalvfond (alltså ej koncentrat) eller silad steksky
  • 1 tsk socker
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk ljus soja
  • 2 krm salt

Tillagning:

  1. Mortla eller krossa pepparkornen fint.
  2. Hacka schalottenlöken fint.
  3. Värm en stekpanna och fräs löken i smöret någon minut under omrörning.
  4. Tillsätt tomatpurén och pepparkornen. Fräs någon minut till.
  5. Tillsätt vetemjöl och fräs lite till.
  6. Häll på vatten samt tillsätt buljongtärning, kalvbuljong eller silad steksky. Vispa ut klumpar samt koka upp.
  7. Tillsätt grädde, socker, rött vin, soja samt dijonsenap. Koka ihop i ca 10 minuter.
  8. Smaka av pepparsåsen med något kryddmått salt.


 

Fler recept ur samma kategori som Pepparsås:

Yoghurtsås med ingefära
Yoghurtsås med ingefära är kall sås som är god och enkel att göra. Grekisk yoghurt blandad med riven ingefära. Yoghurtsås passar som sås till det mesta men kanske speciellt till grillat och kyckling, nötkött eller fläskkött.
Matyoghurt är även rätt fettsnålt och nyttigt.
Hollandaisesås
Hollandaisesås är en fransk klassisk smörsås smaksatt med citron. Hollandaise passar till lax, fisk och ägg florentine med spenat och mycket annat.
Hollandaisesåsen serveras varm. Du kan spara hollandaisesås men då stelnar den när den kallnar (då såsen innehåller smör). Kall hollandaise kan ej värmas igen. Men är gott som smör och pålägg på ex. äggsmörgås eller tunnbröd med varmrökt lax och kokt ägg.
Vitt vin av ekfatslagrad chardonnay passar ofta att dricka till rätter med Hollandaisesås.
Avokadokräm avokadoröra
Avokadokräm eller avokadoröra. En variant på avokadosås lik guacamole. Mosad avokado som kräm eller röra. Passar som sås och röra till förrätt med ex. grillade pilgrimsmusslor, rökt lax, räksallad; till huvudrätt med grillad fisk som lax eller kyckling; vidare till dipp med tortillachips eller till tacos och tex mex.
Se alla recept ur kategorin Såser
Sallad med melon och lufttorkad skinka
Sallad med melon och lufttorkad skinka.
Vintips är ett vitt vin av chardonnay från Australien eller Californien.
Grillad majskolv
Grillad majskolv är nästan ett måste på varje grill och barbeque. Grillad färsk majskolv är billigt och gott.
Färsk majskolv kokar du mjuk innan grillningen.
Majskolvar i bit finns också på burk som är rätt ok och kan grillas direkt.
Grillad majs är gott med smör, salt och svartpeppar. Använd gärna flingsalt och nymalen svartpeppar.
Grillad Helleflundra med pernodsås
Grillad Helleflundra med pernodsås samt kokt potatis. Helleflundra är fast i köttet och går fint att grilla. Annars går det bra att steka Helleflundra.
En riktig fin god bit grillad fisk - dyrt jovisst men väl värt ibland. Helleflundra kan ersättas med annan fast vit fisk eller lax.
Grilla Helleflundrabiten lätt inoljad på hög värme. Rör ej fisken på några minuter så lossnar den lättare från gallret. Pilla försiktigt loss fisken. Du behöver inte vända fisken om du sätter på lock på grillen eller täcker över fisken med lite folie. Eller sätt in den i ugnen några minuter så att den blir så klar du vill ha den.
Välj Msc-märkt helleflundra (helleflundra som ej är märkt från hållbart fiske är rödlistad).
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki
Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla halloumiosten.
Halloumi är en ost som inte smälter när man steker eller grillar den. Den är salt och har tuggmotstånd samt ett gott vegetariskt alternativ till kött eller fisk.
Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Paltbröd
Paltbröd. Hembakt paltbröd kan ätas som smörgås, torkas eller kokas och serveras med vit sås och stekt fläsk. Du kan också köpa färdigt torkat paltbröd. Då tar det såklart inte så lång tid att laga receptet. Lägg då paltbrödet i vatten i 30 minuter. Sjud det sedan i 5 minuter saltat vatten.
Paltbröd bakas med grisblod och det kan du beställa i välsorterad charkuteributik. Grisblodet är ofta fryst och du tinar det över natten i kylen. Ta ut så att det är rumsvarmt till när du ska baka paltbrödet.
Salladsdressing med citron och olivolja
Salladsdressing med citron och olivolja.
Blanda dressingen med salladen precis innan servering så slokar inte salladen ihop av syra och salt.
Dressingen räcker till ca 200 gram blandad grönsallad.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept

Gilla oss på Facebook