Rödvinssås med timjan

Rödvinssås med timjan, rotselleri och morot. En god fyllig rödvinssås som passar till det mesta ex. kött som lammytterfilé, vilt eller kyckling.

6 portioner rödvinssås med timjan

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1 dl tärnad rotselleri
  • 1 dl tärnad morot
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 tsk socker
  • 2 msk mjöl
  • 37 cl fylligt rödvin, en halv flaska
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 2 dl steksky, köttfond eller vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlöken.
  2. Skala och pressa vitlöken.
  3. Skala och tärna rotselleri och morot.
  4. Lägg lök, vitlök, rotselleri, morot, socker, timjan och rosmarin i en såskastrull med smör och olja.
  5. Fräs i några minuter under omrörning.
  6. Pudra över mjöl och rör om samt fräs någon minut till.
  7. Tillsätt rödvin samt soja. Rör om.
  8. Låt koka ca 20 minuter på medelvärme.
  9. Mixa rödvinssåsen med stavmixer. Har du ingen stavmixer kan du pressa genom såsen i en sil.
  10. Sila såsen och häll tillbaks den i såskastrullen.
  11. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
  12. Tillsätt ev. steksky (skölj ur pannan du stekt i eller ugnsformen och sila i rödvinssåsen) eller ev. lite vatten till önskad tjocklek.
  13. Låt såsen koka på låg värme till servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer