Vitpepparsås

Vitpepparsås med dragon och konjak smaksatt med rödvin, schalottenlök, köttfond och grädde.
Pepparsåsen passar till mycket som vilt, kötträtter, grillat, stek eller kyckling.

4 portioner vitpepparsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 0,5 msk grovt krossad vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 3 schalottenlökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 6 cl konjak
  • 1 dl rött vin
  • 2 dl vatten samt 1 köttbuljongtärning eller 2 dl kalvfond
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 msk hackad färsk dragon eller 0,5 tsk torkad
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Mortla eller krossa vitpepparn grovt.
  2. Lägg med smöret i en såskastrull.
  3. Skala och finhacka löken.
  4. Fräs löken i smöret med vitpepparn några minuter.
  5. Tillsätt mjölet och fräs någon minut.
  6. Tillsätt konjak och rödvin samt koka ner till hälften.
  7. Tillsätt vatten och buljongtärning eller kalvfond. Koka upp. Koka ner några minuter.
  8. Tillsätt grädden samt dragonen och koka upp.
  9. Smaka av vitpepparsåsen med salt och ev. mer vitpeppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer