Nötmarängtårta tårta med nötmaräng och bär

Nötmarängtårta. En tårta med mandelmaräng och grädde toppad med färska bär som hallon, blåbär, jordgubbar, vinbär eller vindruvor.
Detta är en tårta för många och tårtreceptet blir en hel långpanna som räcker till 20 bitar.
Hemgjord fruktsallad med ex. färsk ananas, vindruvor, rött äpple, blodapelsin blir också gott till nötmarängtårta.

20 bitar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 tim 20 min
  • Klart på: 5 tim 40 min

Ingredienser

  • 2 dl sötmandel, ca 125 gram
  • 6 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 msk vaniljsocker
  • 2 liter valfria färska bär som jordgubbar, hallon, blåbär, vinbär eller vindruvor
  • 0,5 dl florsocker
  • 20 blad citronmeliss att dekorera med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Lägg ett baklåtspapper i en springform.
  2. Hacka sötmandeln grovt.
  3. Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast smet.
  4. Vänd ner den hackade mandeln.
  5. Bred ut marängen i ett jämt lager på bakplåtspapper på en ugnsplåt.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 5 timmar mitt i ugnen. Bottnen ska vara torr och släpper då från pappret. Låt kallna.
  7. Servering: vispa grädden och smaksätt med vaniljsocker. Förbered bären genom att rensa dem och ev. dela på stora bär som jordgubbar.
  8. Bred grädden över marängen och garnera med färska bär. Skär ev. upp 20 rutor eller bitar om du vill. Folk kan också få ta som de vill själva. Fint är att pudra över lite florsocker samt lägga några blad citronmeliss här och där.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer