Chokladmaränger med mascarpone och bär

Chokladmaränger med mascarpone, bär och rostade hasselnötter. En god dessert. Mascarpone är en färskost från Italien.
Baka gärna egna chokladmaränger. Marängerna i receptet räcker då till 12 portioner. Överblivna maränger förvarar du lufttätt och de håller sig då länge.
Du kan också bara ut två marängbottnar (på bakplåtspapper) av marängen som du sedan fyller och toppar med ett tunt lager mascarpone och bär. Du får då minst dubblera mängden mascarpone och bär.
Istället för kakaopulver kan du ta 100 gram krossad valfri choklad.
Köper du färdiga maränger går det såklart mycket snabbare - på några minuter - att laga denna dessert.
Prova att servera mousserande Asti Spumante att dricka till.

4 portioner chokladmaränger med mascarpone

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 45 min
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • Chokladmaränger: 2,5 dl strösocker
  • 3 msk vatten
  • 4 äggvitor
  • 1 krm ättika
  • 3 msk kakaopulver
  • Tillbehör: 1 liter bär som jordgubbar, hallon eller blåbär eller blanda
  • 2 msk florsocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 400 gram mascarpone (färskost)
  • 12 maränger (hembakta eller köpta)
  • 1 dl hasselnötter
  • 4 blad citronmeliss

Tillagning

  1. Du kan baka egna maränger enligt nedan eller köpa färdiga.
  2. Chokladmaränger: Sätt ugnen på 125 grader. Använd gärna varmluftsugn.
  3. Blanda ihop socker och vatten i en kastrull och koka ihop samt rör tills sockret smält. Koka på medelvärme ihop sockerlagen till 120 grader. Använd termometer.
  4. Vispa äggvitorna i en stor bunke för hand eller med elvisp, först långsamt i någon minut sedan lite snabbare. Tillsätt ättika under tiden.
  5. Tillsätt sockerlagen i en tunn stråle under vispning.
  6. Fortsätt sedan att vispa marängsmeten långsamt i ca 5 minuter tills den blivit tjock och fast.
  7. Vänd försiktigt i kakao (blanda ej ut kakaon helt) eller krossad choklad.
  8. Spritsa eller klicka ut små maränger på två plåtar med bakplåtspapper. Du kan också klicka ut maränger i bakformar. Du kan klicka ut små eller medelstora maränger.
  9. Baka marängerna i nedre delen av ugnen i ca 1 timme för små maränger och ytterligare en kvart för större. Slå av värmen och låt stå i 30 minuter i ugnen.
  10. Ta ut chokladmarängerna och lägg över pappret på galler, lossa marängerna och låt svalna på ett galler.
  11. Servering: rensa bär (dela jordgubbar).
  12. Tillsätt socker till jordgubbar eller bär - detta gäller mest importerade lite surare bär - ej söta svenska bär.
  13. Krossa eller grovhacka nötterna och rosta dem ljust bruna i en stekpanna. Sätt åt sidan.
  14. Skär upp vaniljstången, skrapa ur vaniljen och rör ihop med mascarponen (du kan tillsätta någon msk vatten så blir den mer lättflytande).
  15. Varva bär, mascarpone och maränger på fat eller portionsvis på tallrik eller i glas. Räkna ca 5 mindre eller 3 större maränger per portion.
  16. Garnera med rostade hasselnötter samt lite citronmeliss.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer