Pannacotta med mjölkchoklad

Introduktion och förberedelse

Pannacotta med mjölkchoklad serverad med blåbär i rom. God pannacotta med ljus chokladsmak. Pannacottan kan också garneras med något färskt bär, riven choklad samt något blad citronmeliss, basilika eller mynta.

Pannacotta är smidigt att förbereda innan och ha i kylen till dessert. Vidare kan man öka satsen och laga mycket dessert till många genom att hälla upp pannacottan i något mindre glas eller portionsformar.

Portionsformarna för pannacottan bör vara runt 1,5 dl om du vill ha 8 portioner.

Skippa romen i blåbären om du serverar till barn eller vill ha alkoholfritt.

Pannacottan kan också serveras med fruktsallad, rårörda bär, färska bär som jordgubbar, blåbär eller hallon; riven choklad, chokladflarm, knäckflarn, rostade mandelflarn, hasselnötter eller pistagenötter och blad av citronmeliss. Istället för blåbär kan du ta urkärnade körsbär eller björnbär.

Att dricka till pannacotta: till denna söta dessert krävs även ett sött dessertvin. Sötman i desserten minskar upplevelsen av sötma i vinet. Prova gärna ett Sauternesvin från Bordeaux i Frankrike, eller ett muscat-baserat dessertvin från t ex Australien eller Sydafrika.

8 portioner pannacotta med choklad

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 liter vispgrädde
  • 1,5 dl socker
  • 1 vaniljstång
  • 4 gelatinblad
  • 100 g mjölkchoklad
  • 100 g 70% mörk choklad
  • Blåbär i rom: 3 dl frysta eller färska blåbär
  • 1,5 dl socker
  • 4 cl rom

Tillagning

  1. Blötlägg gelatinet täckt med kallt vatten i en liten skål.
  2. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål som tål mikro eller förbered ett vattenbad och ta vilken skål som helst som passar vattenbadet.
  3. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur fröna och lägg i en kastrull med grädde och socker. Lägg med hela stången.
  4. Koka upp grädden med socker och vaniljstång.
  5. Ta av från värmen.
  6. Häll bort vattnet från gelatinbladen och krama ur dem samt vispa ner i gräddblandningen.
  7. Häll den varma gräddblandningen över chokladbitarna och rör så att chokladen smälter. Värm lite extra i mikron eller på vattenbad så att alla choklad smält och blivit en jämn chokladgräddvätska.
  8. Ta upp vaniljstången.
  9. Sila väskan från klumpar osv ner i en kanna eller skål.
  10. Häll pannacottan upp i portionsformar och ställ övertäckta i kylen att stelna, ca 3 timmar.
  11. Blåbär i rom: blanda frysta eller färska blåbär med socker och rom i en kastrull och koka upp. Om du önskar kan du reda blåbären med någon tsk maizena utrört i lite kallt vatten.
  12. Chokladpannacottan är klar att serveras i eller uppstjälpt ur formen. För att få ur chokladpannacottan ur formen får du skära längs kanten på formen med en liten kniv. Ta sedan hett vatten i en liten skål och sätt ner formen så smälter chokladen och lossnar ur formen. Ett tips är att ta serveringstallriken och lägga upp och ner på formen och sedan vända allt på en gång och skaka ut pannacottan försiktigt.
  13. Servera varje pannacotta med ett litet extra glas eller skål blåbär i rom.
  14. Fint är också ett chokladrån samt något blad citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.5 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 478 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02