Paj med bacon och broccoli

Introduktion och förberedelse

En god bacon- och broccolipaj smaksatt med lite extra rödlök, chili och vitlök. Gräddad i pajskal med äggstanning och riven mozzarella.

Serveringsförslag

  • Pajen passar både varm till lätt middag, buffé eller lunch. Eller kall till utflykt. Mycket god till matlådan.
  • Gott med en sallad till. Jag hade tomat, grönsallad och groddar toppat med olivolja och balsamvinäger till. Eller prova något annat förslag på grönsallad. Jag gillar även Dijondressing till.

Varianter

  • Byt bacon mot tärnat rökt fläsk, pancetta eller guanciale.
  • Andra grönsaker som passar i är knipplök, färsk gul lök med blast, tärnad röd eller gul paprika, kokt blomkål, kokt tärnad morot, gröna kokta ärtor, majs, fräst spenat, babyspenat, svarta oliver, hackad bladpersilja, strimlad grönkål.
  • Byt riven mozzarella mot annan riven ost, lagrad ost eller liknanden.
  • Byt ut hälften av den rivna osten mot smakrikare ost som fetaost, fårost, ädelost eller getost.
  • Strö över valnötter eller pinjenötterna på toppen.

Portionsberäkning

Det blir 6 medelstora portioner. Räkna 4 portioner om ni vill ha mycket paj.

Pajen kan serveras varm, ljummen eller kall. Gott med en sallad till.
Pajen kan serveras varm, ljummen eller kall. Gott med en sallad till.

6 portioner paj med bacon och broccoli

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 3,5 dl vetemjöl
  • 125 gram smör
  • 3 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 140 gram bacon, tärnat eller i skivor
  • 250 gram färsk broccoli
  • 1 liten rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm chiliflakes
  • ÄGGSTANNING: 4 ägg M/L
  • 2,5 dl mjölk 3%
  • 1,5 krm salt
  • 1/2 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 150 gram riven mozzarella

Tillagning

  1. Skär smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta hastigt ihop till en pajdeg. Ställ in pajdegen i kylen att vila 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  3. Koka upp en kastrull med 1 liter vatten.
  4. Skölj broccoli. Skär bort fula delar på stammen. Skär loss buketter. Skär stammen i tärningar.
  5. Koka broccolistammen i 3 minuter. Tillsätt buketterna och koka i ytterligare 3 minuter. Häll av och skölj kallt i durkslag. Sätt åt sidan.
  6. Skär bacon i små bitar eller använd tärnad bacon. Fräs i en stor stekpanna några minuter.
  7. Skala och hacka rödlöken. Tillsätt till baconet och fräs någon minut.
  8. Tillsätt pressad vitlök och chiliflakes. Fräs någon minut till.
  9. Skär broccolibuketter i mindre bitar - förslagsvis 2-3 bitar vardera. Tillsätt broccoli till pannan med bacon och vänd runt. Smaka av med salt och peppar. Sätt åt sidan.
  10. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform på 24-26 cm diameter. Stick hål här och där över botten av pajdegen med en gaffel.
  11. Grädda pajskalet i 10 minuter.
  12. Ta ut och fördela fyllningen av bacon och broccoli i pajskalet.
  13. Blanda ägg med mjölk, peppar, salt samt hälften av osten i en skål.
  14. Fördela över äggstanningen.
  15. Strö över resten av osten.
  16. Sänk värmen till 175 grader.
  17. Grädda pajen i ca 35 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och äggstanningen har stelnat.
  18. Ta ut och låt svalna något. Pajen kan serveras varm, rumsvarm eller kall. Kan förvaras i kylen några dagar. Kan även frysas.
  19. Gott med grönsallad till.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 475 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-10

Tillbehör och liknande recept: