Myntasås mintsås

Myntasås eller mintsås. En klassiskt engelsk sötsur sås med mynta - alltså mintsmak - som passar till lammstek och potatismos.
Myntasås blir godast med grönmynta istället för den vanliga pepparmyntan.
Låt gärna myntasåsen stå och dra någon timme så får den fylligare smak.
Räkna ca 100 gram färsk mynta med stjälk. Du kan också göra myntasås med torkad mynta - då tar du 1 msk torkad mynta och kokar du upp som nedan socker, vatten, vinäger och salt samt reder med lite potatismjöl.

4 portioner myntasås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 5 stora stjälkar färsk mynta, helst grönmynta
  • 2 msk socker
  • 4 msk vinäger
  • 2 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 tsk potatismjöl

Tillagning

  1. Plocka bladen av myntastjälkarna.
  2. Dela stjälkarna grovt och lägg myntastjälkarna i en kastrull.
  3. Tillsätt socker, vinäger, vatten och salt.
  4. Koka upp myntastjälkarna, rör om och småkoka i 5 minuter.
  5. Finhacka under tiden myntabladen.
  6. Sila bort stjälkarna - häll den heta lagen i kastrullen med hackade myntablad eller plocka upp stjälkarna med en hålslev och tillsätt istället den finhackade myntan.
  7. Smaka av myntasåsen med salt och mald vitpeppar.
  8. Om du vill ha en tjockare myntasås så kan du reda den med en tsk potatismjöl utrört i lite kallt vatten och koka upp samtidigt som du rör i potatismjölet och du ser att det tjocknar till den grad du vill ha.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer