Yoghurtsås med citron och mynta

Introduktion och förberedelse

En frisk och krämig yoghurtsås med syrlig citron, färsk eller torkad mynta samt söt honung.

Serveringsförslag

En kall sås som passar till grillspett, tagine, grillat, couscoussallad, bulgur med mera.

Kan förberedas

Förvaras i kyl och kan förberedas i god tid - flera dagar i förväg.

Lättlagat till många

En sås som är lättlagad till många gäster.

Vegan variant

Vill du ha en vegan yoghurtsås så kan du använda Oatly Fraiche istället för matyoghurt.

Varianter

Andra kryddor som passar i är en pressad vitlök, några krm spiskummin; mald koriander; cayennepeppar eller chiliflakes.

4 portioner yoghurtsås med citron och mynta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl grekisk eller turkisk matyoghurt
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 msk citronsaft
  • 1/2 dl hackad färsk mynta eller 1-2 tsk torkad mynta
  • 1 krm paprikapulver
  • 1,5 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Mät upp matyoghurt i en skål.
  2. Skölj citronen och riv skal fint. Dela och pressa citronsaft.
  3. Skölj och hacka färsk mynta eller använd torkad.
  4. Tillsätt finriven citron, citronsaft, mynta, paprikapulver, honung, salt och peppar. Rör om.
  5. Smaka av såsen med salt, peppar och honung.
  6. Låt gärna stå i kylen i minst 15 minuter att få smak.
  7. Förvara övertäckt i kylen fram till servering.
E-mail
Medel: 4.3 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-02

Tillbehör och liknande recept:

Recept från Marocko med tagine och couscous

Välkommen på fest bland tagines, couscous, mandlar och mynta bland couscous och het harissa. Laga...