Kola, smörkola, julkola

Kola, smörkola eller julkola du kokar på sirap, socker, grädde och smör.
Nötkola - kola med nötter - gör som kola men tillsätt 2 dl skållad, hackad mandel.
Chokladkola - kola med choklad - gör som kola men tillsätt kakaopulver, ca 3/4 dl. Blanda kakaon med sockret först så blir det inga klumpar.
Använd helst en termometer så att kolan kokar till 120 grader. Koktiden varierar med kastrull och hur hög värme man har på.

128 kolor, smörkolor eller julkolor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl farinsocker
  • 5 dl strösocker
  • 3 dl grädde
  • 1 msk smör

Tillagning

  1. Rör ihop och koka allt utom smör i cirka 40-50 minuter på lite över medelvärme.
  2. Rör kolan ofta för grädden bränner lätt.
  3. Kolasmeten ska vara ca 120 grader varm - kolla med en stektermometer.
  4. Gör också kulprovet för att se så att kolan är färdigkokt. Dvs droppa några droppar kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla dropparna till små kolabollar så är kolan klar. Koka annars kolan några minuter till tills du kan göra kulprovet eller kolan är 120 grader.
  5. Tillsätt smöret på slutet så blir kolan blank.
  6. Bred ut kolasmeten i smord långpanna eller på bakplåtspapper, cirka 0,5 cm tjockt.
  7. Skär ut kolabitar, förslag är 16 diagonala snitt och 8 vågräta. Du kan också vänta tills kolan har svalnat och klippa ut kolabitar.
  8. Då får du ut 128 kolor.
  9. Låt kolan svalna, ta isär och slå ev. in kolorna i klippta små smörpapper.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer