Kokta risnudlar vermicelli

Introduktion och förberedelse

Hur du kokar smala tunna risnudlar vermicelli samt serveringsförslag med grönsaker och dressing.

Risnudlarna kan serveras varma eller kalla till olika nudelrätter.

Risnudlar tillverkas av rismjöl.

Serveringsförslag

  • Använd som fyllning - förslagsvis som jag gjorde till rispappersrullar med räkor och tofu. Kyl dem då och blanda med hackade jordnötter, chili och sesamolja.
  • Som tillbehör kan du servera risnudlarna varma eller kalla blandade med sesamolja, sesamfrön, hackade jordnötter, chili eller liknande.
  • Extra gott är att servera nudlarna med en dressing enligt nedan eller gör en Nouc Cham dressing. Skeda över och blanda i en skål till servering eller servera dressingen separat i en skål för envar att skeda över nudlarna efter önskemål.
  • Vill du ha ett mer matigt tillbehör med grönsaker så kan du servera nudlarna med strimlade morötter, skivad gurka, böngroddar och salladslök. Gott med dressingen till också. Det gjorde jag till dessa vietnamesiska köttfärsbiffar eller vegobiffar.
  • Nudlarna kan även sköljas kalla och användas till wokrätter och rätter likt Phad Thai.
  • Servera dem i soppa som pho-soppa. Kan förberedas och sköljas kallt för att sedan värmas i soppan.

Smaksättning

När risnudlarna är kokta kan serveras varma eller kalla och smaksättas. Några förslag är:

  • På enkelt vis med lite sesamolja och svarta- eller vita sesamfrön. Rosta gärna sesamfröna i en torr stekpanna innan så blir det ännu godare.
  • Med hackade jordnötter, hackad chili och sesamolja.
  • Blanda med nouc cham eller liknande dressing eller valfri vietnamesisk sås.
  • Gott att blanda med är även hackade örter som färsk koriander, thaibasilika och färsk mynta.

Varianter

Jag har även koktid och tips på andra nudlar som glasnudlar, äggnudlar med mera.

De kokta risnudlarna serverade jag med svarta sesamfrön, grönsaker som salladslök, böngroddar, morot och gurka samt en dressing att blanda dem med.
De kokta risnudlarna serverade jag med svarta sesamfrön, grönsaker som salladslök, böngroddar, morot och gurka samt en dressing att blanda dem med.

4 portioner kokta risnudlar vermicelli

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 200 gram risnudlar vermicelli
  • ½ tsk salt
  • SERVERINGSFÖRSLAG ETT: 1 msk sesamfrön, svarta eller vita, gärna rostade
  • 1 msk sesamolja
  • SERVERINGSFÖRSLAG TVÅ: 1 msk sesamolja
  • ½ dl hackade jordnötter
  • 1 tsk hackad röd chili
  • MED GRÖNSAKER: 1 gurka
  • 1,5 morötter
  • 150 gram böngroddar
  • 3 salladslökar
  • MED DRESSING: 1 lime, rivet skal plus saft
  • ½ dl citronsaft
  • ½ dl fisksås
  • 3 tsk sesamolja
  • ½ klyfta vitlök
  • ½ röd chili, valfritt
  • ½ dl vatten
  • ½ dl socker

Tillagning

  1. Koka upp en kastrull med ca 2 liter vatten samt ½ tsk salt.
  2. Lägg i risnudlarna och koka på låg värme i 4 minuter. Eller enligt paket. Smaka på dem - de ska vara mjuka men ej överkokta.
  3. Häll av i durkslag och använd direkt som varma nudlar. Eller skölj med kallt vatten om de ska användas som kalla nudlar.
  4. Nudlarna kan smaksättas och serveras både varma och kalla på enkelt vis genom att de blandas i en skål med sesamolja och sesamfrön - gärna rostade. Eller med hackade jordnötter, hackad chili och sesamolja. Tips är att klippa isär nudlarna grovt med en kökssax.
  5. Vill du ha mer grönsaker kan du göra en risnudelsallad med skivad gurka, strimlad morot, böngroddar och strimlad salladslök. Servera med en dressing du blandar av finriven lime, färskpressad lime, citronsaft, fisksås, sesamolja, vitlök, chili, vatten och socker. Eller Nouc cham-sås. Örter som färsk basilika, thaibasilika och mynta passar också i.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 174 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-22